Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Mariana Nicolesco: 'Pentru prima oară în București: florilegiu extraordinar de lieduri enesciene'

Publicat: miercuri, 25 Noiembrie 2015 , ora 9.24
"Ideea de-a mă apropia mai mult de liedurile enesciene, de-a căuta să le reunim și să le interpretăm, multe dintre ele fiind pe atunci uitate sau pierdute - declară Mariana Nicolesco - m-a animat din clipa în care, la Recitalul de Belcanto pe care l-am susținut la Carnegie Hall din New York, bijuteria muzicală Languir me fais, pe care am cântat-o printre bisuri, a declanșat aplauze uriașe, ca acelea ce au urmat sublimelor arii ale marilor eroine din opere. Aceeași reacție a publicului la Recitalurile mele la Teatrul alla Scala din Milano, la Marea Sală a Conservatorului din Moscova, la Ateneul Român.

După câțiva ani de cercetare, un mănunchi de peste patruzeci de lieduri de George Enescu au fost prezentate pentru prima oară de laureații Concursului Național al Liedului Românesc pe care l-am creat în 2003. În cadrul Anului Internațional George Enescu 2005 decretat de UNESCO aceste lieduri, de altfel înregistrate atunci pentru prima oară în versiune audio și video, au fost purtate în triumf de tinerii artiști la Expoziția Universală de la Aichi, în Japonia, la Nagoya și la Tokio, la Praga, Roma, Paris, New York".

Marcând 60 de ani de la trecerea în eternitate a marelui muzician, sâmbătă 28 noiembrie de la orele 18, în Aula Palatului Cantacuzino, la Muzeul Național George Enescu, minunatele creații ale acestui geniu național, compozitor, violonist, pianist, pedagog, vor fi prezentate publicului într-un Recital Extraordinar Omagiu lui George Enescu, susținut în cadrul Cursurilor de Măiestrie în Arta Liedului oferite de Mariana Nicolesco. Participă laureați ai Concursului Național al Liedului Românesc: sopranele Silvia Micu și Irina Baianț, mezzosopranele Oana Andra și Florentina Soare, tenorul Adrian Dumitru și baritonul Alexandru Chiriac, acompaniați la pian de maestrul Alexandru Petrovici.

Așa cum scrie Mariana Nicolesco în caietul-program al evenimentului, "liedul e poate expresia cea mai profundă a intimității noastre celeste și, în același timp, o lecție supremă de stil", anunțând totodată că evenimentul va fi înregistrat pentru o emisiune ce va fi transmisă înainte de finele anului.