Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Violonistul Jarosław Nadrzycki - concerte la Ateneul Român

Publicat: luni, 2 Noiembrie 2015 , ora 12.50

Considerat unul dintre cei mai înzestrați violoniști ai generației sale, Jarosław Nadrzycki revine la București! Tânărul muzician polonez va oferi melomanilor din București un recital cameral, și va colabora cu Orchestra Filarmonicii George Enescu în cadrul concertelor care vor avea loc în Sala mare a Ateneului Român.

Marți, 3 noiembrie, ora 19.00, Jarosław Nadrzycki va oferi, împreună cu pianistul Toma Popovici un recital cameral. În program se află lucrări binecunoscute de Johannes Brahms (Sonata nr. 1), Giuseppe Tartini (Sonata "Trilul diavolului") și Serghei Prokofiev (Sonata nr. 2), precum și celebra Fantezia Faust, op. 20, scrisa de Henryk Wieniawski în anul 1865, pe motive din opera omonimă a lui Charles Gounod.

Joi, 5, și vineri, 6 noiembrie, la ora 19.00, J. Nadrzycki va interpreta, în calitate de solist, Concertul nr. 2 de Henryk Wieniawski, împreună cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta lui Theo Wolters. Seara va fi deschisă cu Uvertura "Cyrano de Bergerac" de Johan Wagenaar. Va urma concertul lui Wieniawski. Plină de finețe, dar și de simțul umorului, presărată cu fragmente ce presupun o mare virtuozitate interpretativă, lucrarea a fost compusă în anul 1853, când Wieniawski avea doar 17 ani. Concertul poartă urme vizibile ale fascinației exercitate asupra compozitorului de operele lui Niccolò Paganini și Henrich Wilhelm Ernst. În a doua parte a concertului, orchestra Filarmonicii va prezenta Simfonia nr. 8 de Antonín Dvoűák.

Jarosław Nadrzycki s-a născut la Żagań, în 1984. A debutat la vârsta de 12 ani, interpretând Fantezia "Carmen" de Pablo Sarasate în compania Orchestrei Conservatorului din Moscova. De atunci a devenit unul dintre cei mai promițători tineri virtuozi ai viorii, care a inclus în repertoriul său piese dintre cele mai importante pentru muzica sec. XX și XXI. A urmat cursurile Academiei de Muzică "I.J. Paderewski" din Poznań, clasa prof. Jadwiga Kaliszewska, ale Universității Mozarteum din Salzburg, clasa prof. Igor Ozim, precum și ale Royal Academy of Music din Londra, clasa prof. Igor Petrushevski.

Jarosław Nadrzycki a câștigat numeroase concursuri internaționale de vioară de mare prestigiu, cum ar fi: Concursul "Aram Haciaturian" (Erevan, 2010), Concursul "George Enescu" (București, 2009), Concursul "Max Rostal" (Berlin), Concursul "Jasha Heifetz" (Vilnius), Concursul "Valsesia Musica"de la Valsesia (Italia, 2009), precum și Haverhill Sinfonia Soloist Competition din Marea Britanie (2008). De asemenea, a fost laureat al concursurilor internaționale de vioară: "Tibor Varga" de la Martigny (Elveția), "Benjamin Britten" (Londra), "Ruggiero Ricci" (Austria), precum și al Concursului "Henryk Wieniawski" de la Poznań.

În anul 2010, Jarosław Nadrzycki a debutat cu Simon Bolivar Orchestra of Venezuela la Caracas, alături de Maestrul Krzysztof Penderecki, interpretând Concertul nr. 2 pentru vioară compus de către acesta. În urma succesului răsunător al concertului, a fost imediat invitat să interpreteze Concertul pentru vioară și orchestra de Beethoven, sub bagheta lui Giancarlo Guerrero. În același an, a interpretat Concertul pentru vioară de Jean Sibelius sub bagheta lui Maxim Vengerov, precum și Dublul concert pentru vioară și orchestră de J. S. Bach, alături de M. Vengerov.

În ultima perioadă a concertat și împreună cu London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Symphonisches Orchester Zürich, Hamburger Philharmoniker, Filarmonica de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca, Filarmonica George Enescu, State of Mexico Symphony Orchestra, Vilnius State Symphony Orchestra, Sinfonia Iuventus, State Youth Orchestra of Armenia precum și Orchestra de Cameră "Amadeus" a Radioului Polonez, alături de mari artiști, precum Maxim Vengerov, Giancarlo Guerrero, Paul Goodwin, Sergey Smbatyan, Agnieszka Duczmal, Tadeusz Wojciechowski, Horia Andreescu, Enrique Batiz și Mark Fitz-Gerald. A colaborat cu mai multe festivaluri internaționale, cum ar fi Northern Lights Music Festival (Minnesota, USA), Allegro Vivo (Austria) și Espressivo Summer Festival (Muntenegru), în cadrul cărora a susținut cursuri de măiestrie.

Jarosław Nadrzycki a susținut concerte în numeroase țări ale Europei, în ambele Americi și în Coreea de Sud, în săli de mare prestigiu, precum Cadogan Hall, St. John's Smith Square, Menuhin Hall, Wigmore Hall din Londra, Ateneul Român, Filarmonica "Aram Haciaturian" din Erevan, Filarmonica din Bratislava, Sala Mare a Conservatorului din St. Petersburg și a celui din Moscova. A concertat și la Kremlin, ca și în Ambasadele Poloniei de la Moscova și Bruxelles. Înregistrări ale interpretărilor sale au fost difuzate de mai multe posturi de radio și Tv din Europa, printre altele Mezzo TV, BBC, TV ORF Austria, TV Montenegro, TVR Romania, TV Armenia.

Discipol al pianistei Dana Borșan, Toma Popovici este licențiat și doctor al Universității Naționale de Muzică din Bucuresti și, în prezent, lector universitar al aceleiași universități, la disciplina pian din cadrul Departamentului Instrumente cu Claviatură - Muzică de Cameră.

Toma Popovici a obținut premii la numeroase concursuri naționale si internaționale, cele mai importante fiind premiul întâi al concursului internațional "Dinu Lipatti", București (1997), premiul întâi la concursul internațional Waki-Osaka, Japonia, 1996, premiul întâi la "Ann and Aaron Richmond Competition", Boston, 2001. In anul 1997, Uniunea Criticilor Muzicali "Mihail Jora" i-a acordat premiul pentru activitate solistică.

Activitatea concertistică s-a concretizat prin prezența la Festivalul Murten Classics, Elveția, 2013 și 2014, Festivalul Internațional George Enescu, 1998 și 2011, Rockport Chamber Music Festival, 2007, Kneisel Hall Festival, în 2001 si 2002, Yale University Norfolk Festival, 2003, Bucharest Music and Film festival, 2008, 2009 și 2011, precum și prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Natională Radio, Orchestra de Cameră Radio, precum și principalele filarmonici din țară. Printre dirijorii cu care a colaborat se numără Keith Lockhart, David Hoose, Jin Kim, Tateo Nakajima, Radu Popa, Cristian Neagu, Vlad Conta, Paul Popescu, Alexandru Ganea, Tiberiu Oprea.

Toma Popovici este membru fondator al "Trio Consonando", alături de Ștefan Horvath și Răzvan Suma, "Trio Strad", alături de Alexandru Tomescu și Răzvan Suma, și al "Trio Tancrede", alături de Laurent Chatel și Alexandre Lecarme, și colaborează cu artiști de prestigiu, precum Dana Borșan, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Adrian Duminică, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws etc.

Toma Popovici realizează frecvent înregistrări pentru Societatea Română de Radiodifuziune și a înregistrat, între 2004 si 2011, o serie de șase discuri pentru compania Hammond GMAC.