Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Il Giardino di Giulio Caccini - al doilea concert din cadrul Festivalului de Muzică Veche București

Publicat: joi, 29 Octombrie 2015 , ora 8.41

Joi, 29 octombrie 2015, ora 19.00, la Marele Salon de Recepție al Muzeului Național Cotroceni, va avea loc concertul Il Giardino di Giulio Caccini, în interpretarea ansamblului Faenza. Aceasta este a doua reprezentație din cadrul Festivalului de Muzică Veche București 2015, ediția a X-a.


"Mi-au spus că n-au auzit niciodată până acum muzică pentru voce solo, acompaniată de un simplu instrument cu coarde, cu o forță extraordinară în a mișca sufletul". - Giulio Caccini, Le Nuove Musiche, 1602

Marco Horvat atrage întotdeauna în componența ansamblului Faenza, cântăreți și instrumentiști doritori de a interpreta muzica veche într-o manieră originală. Rezidenți în regiunea Ardennes încă din anul 2008, membrii ansamblului Faenza și-au dezvoltat o manieră originală de abordare și interpretare de repertorii diverse, conferindu-le totodată noi energii și prospețime.

Ansamblul a susținut numeroase concerte și recitaluri în cadrul diverselor manifestări internaționale de profil din Franța și din Europa.

Cu sprijinul Teatrului Louis Jouvet din Rethel (Ardennes), Faenza a inițiat un proiect de management cultural, modern și extrem de flexibil numit "Résidence Départementale" care este reînnoit odată la trei ani. Ansamblul beneficiază de suportul Regiunii Champagne-Ardenne și de guvernul francez. Următorul stagiu de rezidență al ansamblului Faenza va fi susținut la Universitatea din Reims-Champagne-Ardenne.

Compozitor și mare om de cultură, Giulio Caccini a fost mai mult decât toate un extraordinar vocalist. Toată viața a căutat perfecțiunea în muzică, artă în care idealul omului Renașterii își avea corespondentul. În vremea aceea, cântul vocal trebuia să se adreseze direct sufletului omenesc determinându-l să trăiască emoții intense, cu totală implicare. Pentru a reuși să facă toate acestea, Caccini nu a precupețit niciun efort distrugând chiar "edificiul" atât de solid al polifoniei perioadelor muzicale din epoca medievală de care nimeni înainte nu îndrăznise să se atingă. Această schimbare extraordinară a avut multimple consecințe influențând enorm cultura muzicală europeană.

La moartea sa, în anul 1618, Giulio Caccini i-a lăsat moștenire fiicei sale Francesca așa-numitul Caccini Concerto iar nouă, urmașilor săi muzicieni, ne-a destinat o veritabilă "grădină muzicală", un loc al ineditelor experiențe muzicale care au marcat evoluția întregii arte interpretative vocale.

Festivalul de Muzica Veche București va avea loc în perioada 20 octombrie - 28 noiembrie și va cuprinde un număr de 14 evenimente. Acestea se vor desfășura la Sala Radio, Palatul Bragadiru, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Țăranului Român, Biserica Anglicană, Muzeul "Curtea Veche" și Muzeul Național al Pompierilor (Foișorul de Foc), cu participarea artiștilor și formațiilor din peste zece țări.

Ajuns la cea de-a zecea ediție, Festivalul este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România și este cotat pe locul patru între "cele mai frecventate festivaluri din București" (conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014 realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală). De asemenea, Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei iar anul acesta devenit membru (singurul din Europa de Est) al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA).


Programul concertului "Il giardino di Giulio Caccini"

Giulio Caccini (1551 - 1618) - Tu ch'ai le penne; Torna, deh torna

Biaggio Marini (1594 - 1663) - La Caotorta, gagliarda

Giulio Caccini (1551 - 1618) - Mentre che fra doglie

Giulio San Pietro de' Negri (m. 1610) - O me dolente

Bellerofonte Castaldi (1581 - 1649) - Tasteggio soave

Giulio Caccini (1551 - 1618) - Tutto'l dì piango

Giulio San Pietro de' Negri (m. 1610) - Pasciti pur

Giulio Caccini (1551 - 1618) - A quei sospiri ardenti

Carlo Milanuzzi (1590 - 1647) - Non voglio amare

Givanni Ghizzolo (1580 - 1625) - O Amante

Biaggio Marini (1594 - 1663) - La Orlandina

Giulio San Pietro de' Negri (m. 1610) - Amorosa Fenice

Giulio Caccini (1551 - 1618) - Non ha'l ciel

Bellerofonte Castaldi (1581 - 1649) - Aita, aita; La Follia

Francesca Caccini (1587 - 1640) - Deh chi già mai potrà

Radesca di Foggia (sec. XV) - Si de los ojos nace

Enrico Radesca di Foggia (sec. XV) - Apria Urania


Interpretează Ansamblul de muzică veche Faenza:

Olga Pitarch - soprană

Marco Horvat - bariton, teorbă, chitară barocă

Pierre H. Joud - violoncello piccolo


Detalii: www.earlymusic.ro și www.facebook.com/Festivalul.de.Muzica.Veche.Bucuresti, și pagina evenimentului https://www.facebook.com/events/1639579346301432/

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas și benzinăriile OMV.