Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Orchestra Română de Tineret și Cristian Mandeal la Cluj-Napoca și Viena

Publicat: marți, 20 Octombrie 2015 , ora 15.56
Într-o serie de apariții internaționale de înalt nivel, Orchestra Română de Tineret își continuă traseul de succes printr-o serie de concerte pe care le va susține la Cluj-Napoca și Viena la sfîrșitul lunii octombrie sub bagheta lui Cristian Mandeal în serile de 25, 26 și 28 octombrie, principalul organizator al evenimentelor fiind Centrul Național de Artă Tinerimea Română.

Tinerii muzicieni români vor apărea pentru prima oară în această formulă la Cluj- Napoca, la Auditorium Maximum, în două concerte programate duminică, 25 și luni, 26 octombrie de la ora 19. Soliștii celor două seri vor fi pianista Olga Scheps în Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în do minor de Rachmaninov și respectiv violonistul Roman Kim în Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestra în Re major de Paganini, două opusuri spectaculoase care vor atrage fără îndoială pretențiosul public clujean la întâlnirea cu cei doi tineri soliști și cu nu mai puțin tinerii membrii ai orchestrei dirijate de Cristian Mandeal. În privința repertoriului simfonic, în primul concert Orchestra Română de Tineret va prezenta Rapsodia I de Enescu și Simfonia a VI-a de Ceaikovski, iar în al doilea Rapsodia spaniolă de Ravel și aceeași superbă simfonie ceaikovskiană în partea a doua.

Concertul de la Viena al Orchestrei Române de Tineret, organizat în colaborare cu Jeunesse Musikalische Jugend Osterreichs va avea loc la Wiener Konzerthaus pe 28 octombrie, de la ora 19.30 și va avea în program George Enescu - Rapsodia op. 11 nr. 1 în La major, Maurice Ravel - Rapsodia spaniolă, P.I. Ceaikovski - Simfonia a VI-a op. 74 "Patetica", fiind susținutsub bagheta aceluiași Cristian Mandeal, cel care le conduce evoluția tinerilor muzicieni încă de la înființarea orchestrei în 2008, la inițiativa violoncelistului și profesorului Marin Cazacu, actualmente manager al Centrului Național de Artă Tinerimea Română.

Evenimentele sunt organizate de Centrul Național de Artă Tinerimea Română, cu sprijinul Institutului Cultural Român, coorganizatori fiind la Cluj-Napoca asociația culturală Notes & Ties, iar la Viena Jeunesse Musikalische Jugend Osterreichs, sponsor BRD - Groupe Société Générale, parteneri Fundația Prietenii Muzicii "Serafim Antropov", Lanto Communication. Partener media :Radio România.

ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat ființă la Sinaia în vara anului 2008, la inițiativa violoncelistului și directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundației "Prietenii muzicii -Serafim Antropov" . Membrii săi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani, sunt selectați dintre cei mai buni la nivel național. Pregătirea tehnică și artistică este asigurată de la înființare de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul "Orchestra Română de Tineret - spirit enescian și tradiție europeană" a pornit din necesitatea racordării tinerei generații de muzicieni români la exigențele și aspirațiile artistice europene.

Membră din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate edițiile Festivalului Internațional "Enescu și Muzica Lumii" de la Sinaia începând cu anul 2008. Începând din 2011 a fost constant prezentă în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu". În anii 2012 și 2014, a triumfat în cadrul Festivalului Internațional al orchestrelor de tineret "Young Euro Classics" de la Berlin. Orchestra Română de Tineret a desfășurat de asemenea începând din 2011 turnee internaționale în Franța, Germania și Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră românească prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication.

În 2015, Orchestra Română de Tineret a concertat în Italia, Germania, Franța, Austria și Bulgaria.

CRISTIAN MANDEAL

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal și-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.

A studiat la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" timp de 10 ani (1965 - 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) și compoziția (Ștefan Niculescu), completându-și ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) și München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română București (1974 - 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureș (1977 - 1980), Cluj-Napoca (1980 - 1987) și București (1987 - 2009). A fost Director Artistic al Festivalului și Concursului Internațional "George Enescu", ediția 2001 și 2003. Ca Dirijor Principal și Director General al Filarmonicii "George Enescu" (1991 - 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituție - etalon pentru România. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de țări și 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaționale de prestigiu în compania celor mai reputați soliști ai contemporaneității. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) și la Orchestra Națională Bască - San Sebastian (2001 - 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 - 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 - 2008) - primul deținător al acestui titlu în întreaga existență de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 - 2007) și al Filarmonicii din Copenhaga (2006 - prezent).

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă și dirijează constant începând din 2008.

Olga Scheps - pian

Născută la Moscova în 1986, dar realizându-și întreaga pregătire muzicală în Germania, activează ca pianist de concert de la vârsta de 14 ani. De-a lungul anilor, a cântat în Italia, Olanda, Austria, Danemarca, Franța, SUA și Asia. Olga Scheps susține recitaluri în săli prestigioase precum Berlin Philharmonie, Filarmonica din Koln, Prinzregententheater din Munchen, Alte Oper Frankfurt, Liederhalle Stuttgart sau Wiener Musikverein. Alături de recitalurile solo, aceasta a cântat cu orchestra celebre precum NDR Sinfonieorchester, Radio-Sinfonieorchester Stuttgart, Münchner Symphoniker, Mozarteumorchester Salzburg, Royal Scottish National Orchestra, Warsaw National Philharmonic Orchestra sau Monte-Carlo Philharmonic Orchestra. De asemenea, Olga Scheps are o consistentă activitate de muzică de cameră

Roman Kim- vioară

text-align: justify; background: none repeat scroll 0% 0% white;">Roman Kim a început studiul viorii la o vârstă foarte fragedă, pentru ca susținut fiind printr-p bursă a Mstislav Rostropovich Foundation (2001 - 2008) să aibă șansa de a studia cu Maxim Vengerov începând din 2007, ulterior perfecționându-se la masterclass-uri cu Midori Goto, Lewis Kaplan, Miriam Fried și Gidon Kremer, timp în care a continuat să cânte în cele mai importante sălin din Rusia, Europa de vest și Coreea de sud. După studiile la Moscova, a fost admis la Musikhochschule Köln, unde studiază și la ora actuală cu Viktor Tretyakov. Deutsche Stiftung Musikleben îi oferă posibilitatea de a cânta pe o vioară Giovanni Battista Zanoli (1750 Verona), proprietate a Deutsche Musikinstrumentenfonds. În ultimii ani, a cântat cu Koln New Philharmonic Orchestra, New South Westphalian Philharmonic sau Moscow Symphony Orchestra.

Pentru alte informații legate de activitatea Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" puteți accesa www.tinerimearomana.ro.