Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Premiera spectacolului 'Calea îngerului uman', o călătorie muzicală inițiatică, cu participarea artistică a lui Grigore Leșe

Publicat: joi, 15 Octombrie 2015 , ora 9.01

Miercuri, 28 octombrie, de la ora 19.00, scena Teatrul de Operetă și Musical "Ion Dacian" va găzdui premiera spectacolului fascinant de muzică experimentală, Calea Îngerului Uman, care va provoca publicul la un dialog copleșitor al artelor, într-un limbaj situat între contemporan și arhaic.

Grigore Leșe colaborează la traspunerea scenică a lucrării de înaltă ținută a Mihaelei Vosganian, Calea Îngerului Uman, sub conducerea muzicală a lui Cristian Lupeș, cu grupul solistic de muzică și dans contemporan Inter-Art, cvartetul Passione, în coregrafia Lilianei Iorgulescu și a scenografiei asigurată de artista Maria Constantinescu.

Calea Îngerului Uman este un spectacol complex, un cross-media performance de texte tradiționale românești și mantre, incluzând momente de ilustrație video, dans sau sunete procesate, pe care Mihaela Vosganian și l-a imaginat pentru un grup experimental de instrumentiști, actori și dansatori, publicul fiind invitat să intre pregătit pentru o experiență scenică inedită, menită să-i stimuleze imaginația și să-i redeschidă mintea și sufletul pentru povestea purtătoare de tâlc și adevăr, pe care autoarea o prezintă drept un basm inițiatic al devenirii omului.

"Am conceput această lucrare gândindu-mă la interpretarea lui Grigore Leșe, Calea Îngerului Uman pentru mine reflectă conștientizarea propriei misiuni divine pe care ar putea să o aibă orice om deschis spre înțelesurile sprirituale. Nu suntem încă îngeri, dar avem deja perspectiva însușirilor angelice pe care le-am putea integra în întruparea noastră actuală", a declarat Mihaela Vosganian.

Cele 7 secțiuni ale lucrării ne introduc în treptele posibile ale unei ființe pamântene, în devenirea ei ca Înger Uman. Ființă trezită din amăgirea uitării de sine, Îngerul uman traversează spații /stații în vederea întregirii sale spirituale, începând cu spatiul akashic al energiei cauzale, trecând prin concepție, naștere, copilărie, adolescență, maturitate, moarte și reîntregindu-se în spațiul celei de-a patra dimensiuni a sufletului, temele înscriindu-se în noua viziune spiritualistă, denumită de autoare - trans-realism arhetipal. Textele folosite au surse variate de inspirație, precum folclorul românesc, mantre vedice și 2 poeme de Varujan Vosganian, intitulate Copilul lunii și A patra dimensiune.

Mihaela Vosganian a reușit să găsească și să adune într-o colecție muzicală spectaculoasă, instrumente vechi ce stau alături de instrumente electronice, într-o perfectă armonie. "Este o rară ocazie de a vedea un dirijor transpus într-un DJ sau de a-l auzi pe Grigore Leșe cântând pe fundal de chitară electrică, până atât de departe merge eclectismul spectacolului, care explorează instrumente tradiționale și moderne într-un gen muzical hibrid ce îmbină sunetele procesate cu o combinație inedită a unui poliartist tradițional (voce/tilincă/caval/darabană/toacă), un grup experimental de multi-performeri (care cântă pe instrumente acustice sau electrice precum voce procesată live, percuții, chitară electrică) și un actor", a explicat dirijorul și organizatorul spectacolului, Cristian Lupeș.

"Calea Îngerului Uman este un proiect foarte special pentru mine, un spectacol la care vă invit să descoperiți un demers sonor și vizual contemporan grefat pe arhetip"- Grigore Leșe.


Program

Calea Îngerului Uman, un spectacol de Mihaela Vosganian

Invitat Special: Grigore Leșe

28 octombrie, ora 19:00, Sala Teatrul de Operetă și Musical "Ion Dacian"

Biletele costă 50 de lei și sunt disponibile online, pe www.eventim.ro


Artiști

Mihaela Vosganian, compozitor și concept musical, voce/percuție midi live electronics
Grigore Leșe, artist tradițional, invitat special
Cristian Lupeș, conducere muzicală
Liliana Iorgulescu, coregrafie/dans
Maria Constantinescu, instalație scenografică
Mihai Cucu, video concept, foto și grafică

Grupul Inter-art
Maria Chifu, fagot/voce
Radu Vâlcu, chitară
Lucian Martin - dans
Brrie Webb - trombone, digeridoo
Ana Chifu, flaut
Olga Podobinschi, pian/keyboard
George Hodor, actor
Levinte Szasz, dans

Muzicieni Operetă: Constantin Urziceanu, clarinet, saxofon, Daniela Georgescu, contrabas

Cvartetul Passione:
Diana Jipa, vioara 1
Cristina Pasa, vioara 2
Mădălina Penciu, viola
Violeta Tutu Popescu, violoncel

**********************************

Spectacol organizat de Asociația ArtConect

Proiect produs și finanțat în cadrul programului cultural "Ești București",ARCUB

Parteneri: Opera Naționala București, Teatrul de Operetă și Musical "Ion Dacian", ARFA, Creative ArtNetwork, BlackTie, Universitatea Națională de Muzică București, Asociația ESCU.