Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Turneul de muzică veche UNICORN în 11 orașe din România

Publicat: luni, 14 Septembrie 2015 , ora 9.13

Turneul Unicorn al formației de muzică veche Anton Pann debutează cu primul spectacol de muzică, poezie și proiecții video pe data de 16 iunie, la Sala Operei Naționale din Craiova. În total, turneul se va derula în 11 orașe din România și va include 12 spectacole care vor avea loc în Craiova (16 iunie), Sibiu (17 iunie), Cluj (18 iunie), Târgu Mureș (19 iunie), Brașov (20 iunie), Iași (22 iunie), Constanța (16 septembrie), Galați (19 septembrie), Cugir (18 octombrie), Timișoara (21 și 23 octombrie) și București (25 octombrie).

Prin această serie de manifestări artistice, membrii Formației Anton Pann propun publicului o întâlnire cu muzica, pictura și poezia de la curțile domnești și boierești românești din secolele XVI-XIX. Atât piesele muzicale, cât și poeziile și proiecțiile video devin elemente cheie în conturarea unui manifest pro-cultură adresat marelui public.

Spectacolul Unicorn reprezintă un amplu demers de cercetare și comparare a izvoarelor din diverse arhive, evidențiind numeroasele similitudini între cultură curților domnești românești și cea a curților orientale (în acest caz serai-ul otoman).

"Prin turneul Unicorn ne-am propus să aducem în atenția publicului frânturi din trecutul nostru cultural, din lirica de curte și din arta vizuală de sorginte orientală, cu gândul de a le arăta importanța și frumusețea. Ne dorim, totodată, să le reașezăm în locul care li se cuvine în istoria noastră, dat fiind că sunt, pe nedrept, foarte putin cunoscute la noi în prezent. A rezultat un spectacol-manifestpro-cultură care îmbină muzică românească și otomană de curte din sec. XVI-XIX cu poezia otomană și românească din aceeași perioadă. Pentru accente de culoare și ambianță, am inclus în spectacolul nostru și proiecții multimedia, spune Constantin Răileanu, fondatorul și liderul formației de muzică veche Anton Pann.

Aranjamentele orchestrale și conceptul sonor îi aparțin lui Constantin Răileanu, fondatorul și liderul formației Anton Pann, și sunt rodul cercetărilor și experienței acumulate de-a lungul anilor de studiu. Instrumentele utilizate de către membrii formației sunt specifice perioadei prezentate - al-ud, saz, vioara, bendir, darbuka, riq, daire - muzicienii propunând, astfel, o recuperare cât mai autentică a sonorităților epocii.

Unicorn este primul turneu de anvergură al formației Anton Pann în România.


Muzicienii

Constantin Răileanu (fondatorul și liderul formației, cercetător al muzicii vechi, de sorginte orientală; compozitor, coordonator, solist vocal, și percuționist),

Alexandru Stoica (oud),

Andrei Zamfir (saz),

Ghassan Bouz (percuție tradițională orientală),

Sabin Penea (vioară),

Concept și proiecții video: Oana-Lucia Răileanu Benko.

Actori & recitatori: Andrei Mateiu și Vlad Galatianu.


Organizatorii turneului Unicom sunt Centrul Cultural Turc Yunus Emre și Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann.

Coproducători: Radio România Regional și Centrul Cultural Media Radio România.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Oltenia Craiova, Radio România Antena Sibiului, Radio România Cluj, Radio România Târgu Mureș, Radio România Iași, Radio România Constanța, Radio România Timișoara, Radio România Reșița, Radio România București fm. Parteneri: Institutul Cultural Român, Opera Nationals Craiova, Biblioteca Astra Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Radio Trinitas-Sibiu, ziarul Tribună din Sibiu, Cenaclul Lumina Lînă, Grupul Psaltic ''Sfântul Andrei Șaguna" din Sibiu, Hotel President, Centrul Cultural Redută, Direcția Județeană de Cultură Galați, Asociația Byzantion Iași, Universitatea de Arte George Enescu Iași, Biblioteca Central Universitară Mihai Eminescu din Iași, Arhiepiscopia Tomisului, Asociația Festivalul Baroc Timișoara, Centrul Cultural "Dunărea de Jos" Galați; Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galați, Arhiepiscopia "Dunării de Jos", Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine la Dunărea de Jos Galați, Winmarkt Shopping în Center, Primăria orașului Cugir, Casă de Cultură Cugir.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.


Pentru o redare cât mai coerentă și atrăgătoare a conceptului, la ultimele două concerte, alături de Formația Vocal-Instrumentală de Muzică Veche Anton Pann, vor participa ca invitați trei muzicieni de renume mondial: Vincent Segal - Franța (violoncel), Derya Turkan - Turcia (kemence) și Emmanuel Hovhannisyan - Armenia (duduk).

Pentru mai multe informații, persoană de contact este Oana- Lucia Răileanu Benko telefon +0765251351 sau E-mail: oana@antonpann.ro, web-site: www.antonpann.ro


Despre Formația Vocal-instrumentală de Muzică Veche Anton Pann

Înființată în anul 2004, sub coordonarea lui Constantin Răileanu, formația vocal-instrumentală de muzică veche Anton Pann reunește o echipa de muzicieni care au în comun pasiunea pentru cultură românească veche și pentru readucerea la lumina a universului sonor specific acestui spațiu în urmă cu câteva veacuri. În esență, strădania echipei Anton Pann se concentrează pe a readuce în atenția contemporaneității și, totodată, de a valorifica repertoriul întâlnit odinioară la curțile domnești și boierești românești, fără a ignoră, însă, muzică mahalalelor și a satelor.

Muzică propusă de formația vocal-instrumentală de muzică veche Anton Pann își are sursele în manuscrisele medievale. Manuscrisele utilizate provin din codexurile și culegerile unor compozitori consacrați (loan Caianu, Dimitrie Cantemir, Petros Peloponesios, Anton Pann, I.G. Zographou Keibeli, George Ucenescu s.a.), dar și din bibliotecile unor așezăminte și locașuri de cult.

Formația vocal-instrumentală de muzică veche Anton Pann este constant implicată în evenimente organizate de Institutul Cultural Turc Yunus Emre în România, Ankara și Istanbul. Formația a reprezentat România în cadrul mai multor festivaluri din străinătate, precum "Festivalul Dimitrie Cantemir", organizat în cadrul "Carnavalului de la Veneția", Concertul "De la Dimitrie Cantemir, la Anton Pann" la Londra, proiectul "Zagreb Music Fusion" și a derulat proiectul " Când Bizanțul eram noi" - București în parteneriat cu Institutul Cultural Român. A participat, de asemenea, în festivaluri sau turnee în Bruxelles, Regio Emilia, Madrid, Navplio, Atena, Bologna, Ankara, Istanbul, Izmir, Cracovia, Wroclaw.