Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Orchestra Română de Tineret deschide Festivalul Mahler de la Toblach (Italia)

Publicat: vineri, 17 Iulie 2015 , ora 8.59

Orchestra Română de Tineret va deschide Festivalul Mahler de la Toblach/Dobbiaco (Italia), cu un concert care, într-o altă formulă, a generat deja entuziasmul publicului bucureștean de la Ateneu în această săptămână. Evenimentul este organizat de Centrul Național de Artă Tinerimea Română și Institutul Cultural Român cu sprijinul Lanto Communication.

Concertul va avea loc pe 18 iulie 2015, la Toblach (Dobbiaco) - Italia, în Sala "Gustav Mahler", în deschiderea Festivalului International "Gustav Mahler", Orchestra Română de Tineret evoluând sub bagheta lui Cristian Mandeal, solistă pianista Oxana Corjos, cu un program ce începe cu Rapsodia I de Enescu, continuă cu Burlesca pentru pian si orchestră de Richard Strauss și se încheie cu Simfonia I de Mahler.

Managerul Centrului Național de Artă "Tinerimea Română", Marin Cazacu declara înaintea acestui turneu: "Sunt foarte mândru de asocierea în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Mi se pare firesc să vă spun că anul acesta vor fi cele mai multe evenimente pe care le-am organizat vreodată în acest parteneriat și mă refer la Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" împreună cu Institutul Cultural Român. Primul concert extraordinar are loc chiar sâmbătă, este vorba de deschiderea Festivalului Gustav Mahler din nordul Italiei, de la Dobbiaco. Dobbiaco pare o localitate necunoscută, dar ea este foarte celebră printre muzicieni pentru că acolo își petrecea toate vacanțele de vară celebrul compozitor austriac Gustav Mahler. In memoria sa, comunitatea locală a construit o sală de concerte de 1500 de locuri care se numește Auditorium Gustav Mahler și aici se organizează în fiecare an un festival de o mare importanță europeană. Orchestra noastră a fost invitată de deschidă acest festival în data de 18 iulie, când va interpreta atât o lucrare românească, Rapsodia I de George Enescu, cât și Burlesque de Richard Strauss, solistă fiind Oxana Corjos și în partea a doua celebra Simfonie I de Mahler. Dirijorul orchestrei va fi cel care a însemnat de fapt și înseamnă enorm pentru această orchestră, mentorul atâtor generații de muzicieni români, maestrul Cristian Mandeal."

Partenerii media ai evenimentelor sunt Radio România Cultural și Radio România Muzical.


ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat ființă la Sinaia în vara anului 2008, la inițiativa violoncelistului și directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundației "Prietenii muzicii -Serafim Antropov" . Membrii săi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani, sunt selectați dintre cei mai buni la nivel național. Pregătirea tehnică și artistică este asigurată de la înființare de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul "Orchestra Română de Tineret - spirit enescian și tradiție europeană" a pornit din necesitatea racordării tinerei generații de muzicieni români la exigențele și aspirațiile artistice europene.

Membră din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate edițiile Festivalului Internațional "Enescu și Muzica Lumii" de la Sinaia începând cu anul 2008. Începând din 2011 a fost constant prezentă în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu". În anii 2012 și 2014, a triumfat în cadrul Festivalului Internațional al orchestrelor de tineret "Young Euro Classics" de la Berlin. Orchestra Română de Tineret a desfășurat de asemenea începând din 2011 turnee internaționale în Franța, Germania și Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră românească prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication.


CRISTIAN MANDEAL

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal și-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.

A studiat la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" timp de 10 ani (1965 - 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) și compoziția (Ștefan Niculescu), completându-și ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) și München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română București (1974 - 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureș (1977 - 1980), Cluj (1980 - 1987) și București (1987 - 2009). A fost Director Artistic al Festivalului și Concursului Internațional "George Enescu", ediția 2001 și 2003. Ca Dirijor Principal și Director General al Filarmonicii "George Enescu" (1991 - 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituție - etalon pentru România. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de țări și 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaționale de prestigiu în compania celor mai reputați soliști ai contemporaneității. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) și la Orchestra Națională Bască - San Sebastian (2001 - 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 - 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 - 2008) - primul deținător al acestui titlu în întreaga existență de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 - 2007) și al Filarmonicii din Copenhaga (2006 - prezent).

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă și dirijează constant începând din 2008.


OXANA CORJOS

"… În interpretarea ei am admirat acea siguranță etalată prin felul în care, în mâinile ei, totul a devenit în același timp inteligibil și scânteietor în mii de culori, precum și felul în care ne dădea impresia că și cele mai grele pasaje sunt ușor de cântat…" (Szabadság, 08.10.2013 - Gabriela Kulcsár).

Oxana Corjos relevă prin fiecare apariție scenică un remarcabil talent muzical dublat de o tehnică pianistică desăvârșită. Crescând într-o familie de muzicieni, Oxana Corjos și-a însușit primele noțiuni muzicale din copilărie, studiind cu Ioana Minei și Ana Pitiș. A urmat apoi cursurile Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore.

A fost distinsă cu numeroase premii obținute la concursurile organizate la Roma (1991), Senigallia (1981 și 1983) și Barcelona (1986). In anul 1992 a fost distinsă cu Premiul Cella Delavrancea.

De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum: Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galați, Misha Katz, Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Petre Sbârcea, Gheorghe Costin, Emil Simon, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu.

În țară, Oxana Corjos a susținut concerte alături de cele mai reprezentative orchestre din țară dar și la București cu Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu.

Turnee în Elveția, Republica Moldova, Spania și Italia au adus pianistei o serie de succese, publicul și critica de specialitate apreciind la superlativ prestațiile sale artistice. Oxana Corjos a mai susținut concerte alături de Orchestra Română de Tineret și maestrul Cristian Mandeal atât în București cât și în sala Academiei Santa Cecilia din Roma.

Pentru alte informații legate de activitatea Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" puteți accesa www.tinerimearomana.ro.