Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Tinerimea Română anunță participarea ORCHESTREI ROMÂNE DE TINERET la o serie de turnee cu sprijinul Institutului Cultural Român

Publicat: duminică, 5 Iulie 2015 , ora 20.59

Centrul Național de Artă Tinerimea Română și Institutul Cultural Român vă invită pe 9 iulie ora 14.00 la o conferința de presă ce se va desfășura la sediul central ICR din Aleea Alexandru, pe tema prezențelor Orchestrei Române de Tineret în Italia, Franța și Austria, dar și la Festivalul "Enescu", prezențe care au loc cu sprijinul ICR.

Primul eveniment va avea loc pe 18 iulie 2015, la Toblach (Dobbiaco) - Italia, în Sala "Gustav Mahler", în deschiderea Festivalului International "Gustav Mahler", Orchestra Română de Tineret sub bagheta lui Cristian Mandeal, solistă pianist Oxana Corjos, cu un program Enescu, Richard Strauss, Mahler.

Pe 30 august 2015, la Bucuresti, la Sala Mare a Palatului, de la ora 19.30, Orchestra Română de Tineret va evolua în deschiderea Festivalului International "George Enescu" alături de Corul Filarmonicii "G. Enescu" , dirijor Ion Iosif Prunner și de Corul de Copii Radio. Solistă Sarah Chang. Sub bagheta lui KRISTJAN JÄRVI, vor putea fi ascultate : G. Enescu - Rapsodia op. 11, nr. 1 , in La major, J.Sibelius - Concertul pentru vioara si orchestra, op. 47, in re minor și C. Orff - Carmina Burana

Pe 2 septembrie la Aix-en-Provence (Franța) la Grande Theatre de Provence, Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal va prezenta un program Enescu, cu Rapsodia op. 11, nr. 1, in La major și Suita nr. 1 , op. 9, in Do major, iar în partea a doua trei celebre lucrări de Ceaikovski : Poemul simfonic "Furtuna" , op. 18, Poemul simfonic "Francesca da Rimini" , 32 și Uvertura fantezie "Romeo si Julieta".

În sfârșit, pe 28 octombrie la Konzerhaus, Viena, tot sub bagheta lui Cristian Mandeal, Orchestra Romana de Tineret va prezenta un program cuprinzând George Enescu - Rapsodia op. 11, nr. 1, in La major, Maurice Ravel - Rapsodia spaniola și

P.I. Ceaikovski - Simfonia nr. 6 , op. 74, "Patetica".

Pentru alte informații legate de activitatea Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" puteți accesa www.tinerimearomana.ro.


CRISTIAN MANDEAL

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal și-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.

A studiat la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" timp de 10 ani (1965 - 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) și compoziția (Ștefan Niculescu), completându-și ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) și München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română București (1974 - 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureș (1977 - 1980), Cluj (1980 - 1987) și București (1987 - 2009). A fost Director Artistic al Festivalului și Concursului Internațional "George Enescu", ediția 2001 și 2003. Ca Dirijor Principal și Director General al Filarmonicii "George Enescu" (1991 - 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituție - etalon pentru România. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de țări și 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaționale de prestigiu în compania celor mai reputați soliști ai contemporaneității. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) și la Orchestra Națională Bască - San Sebastian (2001 - 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 - 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 - 2008) - primul deținător al acestui titlu în întreaga existență de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 - 2007) și al Filarmonicii din Copenhaga (2006 - prezent).

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă și dirijează constant începând din 2008.


ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat ființă la Sinaia în vara anului 2008, la inițiativa violoncelistului și directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundației "Prietenii muzicii -Serafim Antropov" . Membrii săi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani, sunt selectați dintre cei mai buni la nivel național. Pregătirea tehnică și artistică este asigurată de la înființare de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul "Orchestra Română de Tineret - spirit enescian și tradiție europeană" a pornit din necesitatea racordării tinerei generații de muzicieni români la exigențele și aspirațiile artistice europene.

Membră din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate edițiile Festivalului Internațional "Enescu și Muzica Lumii" de la Sinaia începând cu anul 2008. Începând din 2011 a fost constant prezentă în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu". În anii 2012 și 2014, a triumfat în cadrul Festivalului Internațional al orchestrelor de tineret "Young Euro Classics" de la Berlin. Orchestra Română de Tineret a desfășurat de asemenea începând din 2011 turnee internaționale în Franța, Germania și Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră românească prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication.