Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Flautistul Matei Ioachimescu aduce 'Culorile sunetelor' pe scenele din România

Publicat: marți, 21 Aprilie 2015 , ora 11.01

Flautistul Matei Ioachimescu propune publicului din nouă orașe din România un turneu într-o formulă muzicală inedită: flaut, violă și harpă. Turneul național "Culorile Sunetelor" se va desfășura în perioada 22 aprilie - 1 mai 2015.

Flautistul român, stabilit la Viena și numit în anul 2013 "Ambasador al integrării" de Ministerul de Externe al Austriei, va reveni pe scenele din țară alături de violistul transilvan Sándor Antal și de harpista slovenă Tina źerdin. Cei trei vor interpreta lucrări de Claude Debussy, Johann Sebastian Bach, Astor Piazzolla sau Béla Bartók. În premieră pentru România, Matei Ioachimescu, Sándor Antal și Tina źerdin vor călători însoțiți de o harpă de concert.

Turneul va cuprinde nouă orașe: Bistrița, Suceava, Gheorghieni, Mediaș, Sinaia, Câmpina, Pitești, Cisnădie și București. În capitală, recitalul va avea loc marți, 28 aprilie 2015, ora 19, la Biserica Evanghelică C.A. (str. Luterană nr. 2). Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.


Traseul turneului:

22 aprilie, Bistrița, Sinagoga

23 aprilie, Suceava, Universitatea "Ștefan cel Mare"

24 aprilie, Gheorgheni, Centrul Cultural

25 aprilie, Mediaș, Biserica evanghelică

26 aprilie, Sinaia, Sala Baccara a Casino-ului

27 aprilie, Câmpina, Casa de cultură "Geo Bogza"

28 aprilie, București, Biserica Evanghelică C.A.

30 aprilie, Pitești, Filarmonica

1 mai, Cisnădie, Biserica Evanghelică


În program:

Jacques Ibert - Preludiu

Johann Joachim Quantz - Fantezie pentru flaut solo

Max Reger - Suita pentru violă solo

Carlos Salzedo - Cântecul nopții pentru harpă

Claude Debussy - Sonata pentru flaut, violă și harpă

Arnold Bax - Trio elegiac

Jacques Ibert - Entracte

Henryk Wieniawsky - Capriciu pentru violă și harpă

Johann Sebastian Bach - 3 Invențiuni la doua voci (ar. pentru flaut și violă)

Astor Piazzolla - "Oblivion" pentru flaut violă și harpă

Béla Bartók - Dansurile românești pentru flaut, violă și harpă


Matei Ioachimescu

Numit în anul 2013 "Ambasador al integrării" de Ministerul de Externe al Austriei, flautistul Matei Ioachimescu este unul dintre cei mai rafinați muzicieni români. Cu o activitate concertistică impresionantă, Matei Ioachimescu susține concerte în cele mai diverse formule, prezentând programe de mare succes în Europa și Asia. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit, este deținător al mai multor distincții și burse și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa. Instrumentul pe care cânta este un flaut din aur al producătorului japonez Muramatsu.


Sándor Antal

Violistul Sándor Antal s-a născut la Miercurea-Ciuc. Și-a început cariera profesionistă ca membru al Filarmonicii de Stat din Oradea. Muzician avid de permanentă dezvoltare, a absolvit Academia de Muzică din Cluj, continuându-și studiile cu un Masterat la Universitatea de Muzică și Arte din Graz. Muzicieni precum György Kurtág, Robert Levin, Csaba Erdélyi, Ervin Schiffer, Eszter Haffner, Răzvan Popovici, Roland Daugareil și-au pus amprenta asupra tânărului Sándor Antal, devenind cu ajutorul lor unul dintre acei muzicieni versatili, care pot aborda cu ușurință atât repertoriul de orchestră, cât și cel de muzică de cameră sau folclor. Din 2008 este membru al celebrei "Philharmonie der Nationen" din Germania.


Tina źerdin

Născută în Slovenia, Tina źerdin a studiat pianul, canto și în cele din urmă s-a dedicat harpei, instrument care a consacrat-o pe scene internaționale. Cu sprijinul Ministerului Culturii din Slovenia, artista colaborează permanent cu orchestra Volksoper din Viena, cu Orchestra teatrului La Scala din Milano, cu Wiener Kammerorchester sau cu Orchestra Radiodifuziunii Austriece. Este unul dintre cei mai căutați soliști, a popularizat acest instrument în toate colțurile lumii, compozitori contemporani dedicându-i piese. Anul 2015 i-a adus albumul de debut, cu muzică pentru harpă solo, produs de Radiodifuziunea din Ljubliana, album ce deja a adunat numeroase aprecieri ale criticilor din Slovenia și Austria.


Eveniment organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, Institutului Balassi - Institutul Maghiar din București, Forumului Cultural Austriac din București, CreArt - Centrul de artă, creație și tradiție al Municipiului București.

Parteneri culturali: Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Societatea de Concerte Bistrița, Casa de Cultură a Studenților Suceava, Centrul Cultural Gheorgheni, Biserica Evanghelică din Mediaș, Centrul Cultural "Carmen Sylva" Sinaia, Casa de Cultură "Geo Bogza" Câmpina, Filarmonica de Stat din Pitești, Biserica Evanghelică Cisnădie și Biserica Evanghelică C.A. București.