Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Turneul Armonii pascale - la debut

Publicat: luni, 23 Martie 2015 , ora 12.12

Turneul Armonii pascale, organizat de Asociația Pro Valores și Amena Studio, a debutat duminică, 22 martie, într-un loc pe cât de neobișnuit, pe atât de spectaculos pentru derularea unui eveniment cultural - Salina Ocnele Mari de la Râmnicu Vâlcea. La fel de important a fost faptul că acest regal de poezie și muzică s-a desfășurat sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului și cu binecuvântarea Înaltpresfinției Sale Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, omul cu har care a oficiat Sfânta Liturghie în cea mai mare biserică din subteran din România, înaintea debutului turneului.

Un public foarte numeros a fost prezent la spectacolul sincretic unic, la acest spectacol cu suflet și pentru suflet, în care protagoniste sunt: Daniela Nane - actrița Teatrului Bulandra din București și pianista Ioana Maria Lupașcu - solista concertistă a Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești. A fost o panoramare a creației poetice românești de inspirație creștină, care ne-a dovedit faptul că de la Mihai Eminescu, la Radu Gyr, de la Vasile Voiculescu, la Ioan Alexandru și Arsenie Boca, de la Nichifor Crainic, la Benone Burtescu sau Costache Ioanid, în poezia noastră se regăsesc momente de mare încărcătură spirituală, adevărate coloane ale templului culturii române. Spectacolul a fost întregit de inspiratele interpretări muzicale semnate de pianista Ioana Maria Lupașcu, creația poetică îmbinându-se perfect cu armoniile imaginate de: Constantin Silvestri, George Enescu, Astor Piazzolla, Serghei Rahmaninov, Raffaele Montanaro, Saed Sharifian sau Paul Constantinescu.

Periplul poetico-muzical continuă. Următoarele spații de mare frumusețe și spectaculozitate care vor găzdui etape ale primei ediții ale Turneului Armonii Pascale sunt: Castelul Peleș (28 martie 2015, ora 16), Teatrul Național din Chișinău (29 martie 2015, ora 16), Palatul Unirii din Iași (30 martie 2015, ora 18), Teatrul Tineretului din Piatra Neamț (31 martie 2015, ora 18), Centrul Cultural "Eugen Ionescu" din Slatina (3 aprilie 2015, ora 18) și Palatul Mogoșoaia (4 aprilie 2015, ora 17). Următorul spectacol, cel de Castelul Peleș, va însemna deschiderea celei de-a V a ediții a Stagiunii Sunetul Muzicii, eveniment organizat de ExcesMusic și Muzeul Național Peleș și va fi susținut de actrița Daniela Nane și chitaristul Costin Soare.

Artiștii vor purta creații vestimentare semnate Alina Maria Mărgulescu -designerul vestimentar al proiectului Borangic. Proiectul reunește profesioniști din mai multe domenii: parfum, fotografie, arhitectură, structură, design de bijuterie, regie și grafică în scopul susținerii singurului producător și țesător de borangic din România, Cristina Niculescu. Proiectul care a primit premiul I la Anuala de Arhitectură din Timișoara a mai fost expus la: Feeric Fashion Days Sibiu mai 2014, EastCentric International Trienalle of Architecture, București, Octombrie 2013, Bienala de Arhitectură Transilvania, Cluj, Decembrie 2013.

Amănunte pe: https://armoniipascale.wordpress.com

Sebastian Crăciun