Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Recital extraordinar Andrei Gavrilov

Publicat: joi, 23 Octombrie 2014 , ora 16.26

Pianistul de reputație internațională, Andrei Gavrilov va concerta pe scena Ateneului Român într-un recital extraordinar cu piese din creația compozitorilor Frederic Chopin, Serghei Prokofiev programat în cadrul Festivalului Serile Lipatti, ediția a III-a, un eveniment finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și cofinanțat de Consiliul Județean Argeș și Institutul Cultural Român. Partener principal al evenimentului: Filarmonica George Enescu.


Recital de pian

Marți, 28 octombrie 2014, ora 19:00, Sala mare

ANDREI GAVRILOV

Program:

Frédéric Chopin - Nocturne op. 9 nr. 1, în si bemol minor, op. 27 nr. 2, în re bemol major, КK IVa nr. 16, în do diez minor, op. 15 nr. 2, în fa diez major, op. 32 nr. 1, în si major, op. 15 nr. 1, în fa major, op. 55 nr. 1, în fa minor, op. 32 nr. 2, în la bemol major, op. 48 nr. 1, în do minor

Serghei Prokofiev - Trei piese din op. 75, Sonata nr. 8

Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete a Ateneului Român.
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervări accesați site-ul www.fge.org.ro


A câștigat marele Concurs Internațional de pian Ceaikovski în 1974 la vârsta de 18 ani. A început studiul pianului cu mama lui care a insistat mereu asupra forței emoționale a interpretării. La polul opus, cea de a doua profesoară, Tatiana Kestner, era un produs al școlii germane, ce preferă analiza interiorizată și jocul ideilor în detrimentul exteriorizării. Profesorul ultimilor ani de studii la Conservatorul din Moscova a fost Lev Naumov, care a reușit să tempereze talentul exploziv al elevului său și să-i ordoneze gândirea. Locul I la una dintre cele mai grele competiții internaționale din lume l-a propulsat pe Andrei Gavrilov pe orbita carierei internaționale, întâi în Europa apoi în America și în Japonia. În chiar anul 1974 este solicitat, de Festivalul de la Salzburg să îl înlocuiască pe marele Sviatoslav Richter. Fiecare apariție este ovaționată îndelung. Susține aproximativ 90 de concerte pe an. Discurile editate de case de renume (EMI, Deutsche Grammophon) sunt apreciate în mod deosebit. Dar părerile critice exprimate public la adresa regimului sovietic sunt drastic pedepsite și granițele se închid. Va reveni pe scena internațională de concert în 1984 schimbat, excentric, fantezist, dar etalând o virtuozitate strălucitoare. Se stabilește o perioadă la Londra, apoi în Germania (va deveni cetățean german).

În 1993 se retrage cu totul din viața muzicală și își oferă opt ani sabatici, timp în care recitește și reinterpretează în cheie diferită capodoperele repertoriului pianistic, își revizuiește și își schimbă tehnica pianistică și se apropie mai mult și mai profund de religie și de filosofie. Trăiește o jumătate de an în Fiji. În 2001 se mută în Elveția și din 2008 locuiește la Zürich.

În anul 2012 Gavrilov susține pentru prima oară master classes la Madrid. Va urma Londra și apoi, din ce în ce mai multe centre muzicale. Maestrul apreciază în mod deosebit schimbul de idei cu tinerii muzicieni din întreaga lume. Cu ocazia venirii sale la București, Andrei Gavrilov va susține un astfel de curs de măiestrie în Sala mică a Ateneului Român în perioada 20 - 26 octombrie.

După 20 de ani înregistrează din nou mult, mai ales lucrări de Bach, Chopin, Liszt, Schumann. În aprilie 2013 i se împlinește un vis vechi - acela de a apărea într-un concert în dubla ipostază de solist și dirijor. Evenimentul are loc la Belgrad și în program sunt nu mai puțin de trei mari concerte romantice. Succesul este imens. Urmează un concert asemănător la Bristol în luna mai a anului 2014 și maestrul mărturisește deschis că își dorește să continue acest tip de colaborare artistică cu cât mai multe alte mari ansambluri simfonice din lume.