Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Nocturne baroce: viori, harpă, clavecin și triluri de soprană pe cheiul Dâmboviței

Publicat: vineri, 29 August 2014 , ora 11.59

Între 1 și 6 septembrie 2014, pe esplanada Bibliotecii Naționale a României din vecinătatea bulevardului Unirii, viorile, violoncelul, chitarele, harpa și clavecinul, însoțite de triluri de soprană, vor umple serile de toamnă cu acorduri nobile, în cadrul celei de-a doua ediții a festivalului "Nocturne Baroce". Timp de șase zile, artiștii ies din nou în stradă și vin să cânte pe cheiul Dâmboviței, însuflețind betoanele arse ale orașului cu adieri de muzică, literatură și cultură barocă. O ofertă de neratat acum, în ultimele zile de vacanță, cu atât mai mult cu cât concertele sunt gratuite, iar muzica barocă - se știe - limpezește mintea și sufletul.

Festivalul se deschide luni, 1 septembrie, la ora 20.00, cu o seară de excepție. În prima parte a programului, Răzvan Suma urcă pe scenă împreună cu violoncelul său, pentru a oferi publicului un recital din muzică de Bach. Seara continuă cu lucrări semnate de Alessandro Scarlatti, Raffaello Rontani, Enriques de Valderrabano, John Dowland, în interpretarea duo-ului format din soprana Mihaela Andrei și chitaristul Adrian Andrei.

Marți, 2 septembrie 2014, nocturnele continuă cu două recitaluri solistice, avându-i ca protagoniști pe maestrul Ion Ivan Roncea, considerat "un Lipatti al harpei", și Maxim Belciug, chitaristul Încântărilor.

Miercuri, 3 septembrie 2014, ansamblul format din Mihai Ghiga (vioară), Andreea Blidariu (soprană), Ella Bokor (violoncel), Irina Năstase (clavecin), Olivia Iancu (archlute) și Claudiu Lobonț (archlute) aduce pe malul Dâmboviței atmosfera elegantă a serilor de gală, într-un concert de poveste cu lucrări instrumentale și arii de belcanto.

A patra seară a festivalului oferă joi, 4 septembrie 2014, prilejul unei evadări în etosul mai îndrăzneț al muzicii noi. Vlaicu Golcea (electronice), Gabriel Bălașa (percuții) și Maxim Belciug (chitară) suprapun, palimspestic, teme baroce cu ritmuri și fantezii sonore urbane, într-un soi de meta-baroc inventiv și liber.

Vineri, 5 septembrie 2014, întregul program este dedicat instrumentelor de epocă. În prima parte a serii, publicul va avea ocazia să savureze farmecul subtil al clavecinului, într-un recital susținut de Irina Năstase. Apoi, de la ora 21.00, Olivia Iancu și Claudiu Lobonț ne oferă sonoritatea unui duo de archlute - un instrument cu coarde specific secolului XVII, din aceeași familie cu teorba și chitarrone.

Ultima seară a festivalului debutează sâmbătă, 6 septembrie 2014, la ora 20.00, în acordurile violonceliștilor Ella Bokor și Mircea Marian, cunoscuți sub numele de Duo Jaya, care interpretează un program cu lucrări de Giacomo Cervetto, François Couperin și Jean-Baptiste Barrière. Nocturnele se încheie cu recitalul oferit de Maria Răducanu, una dintre cele mai speciale voci din lume, pe care, iată, avem acum ocazia s-o ascultăm abordând un repertoriu baroc.

Concertele încep la ora 20.00 și se desfășoară pe esplanada Bibliotecii Naționale a României (sediul nou, din Bd. Unirii 22), situată pe latura din dreapta a clădirii, spre Dâmbovița. În caz de ploaie, evenimentele programate în serile respective se mută în interiorul Bibliotecii Naționale, în atriumul central.

Accesul publicului la toate concertele este gratuit.

Organizatori: Asociația Culturală Kitarodia și Biblioteca Națională a României. Proiect cultural finanțat de ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București.