Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Stagiunea de Marți Seara. Recital Cameral Francesco Ionașcu - vioară și Aurelia Vișovan - pian

Publicat: miercuri, 14 Mai 2014 , ora 12.53

Francesco Ionașcu este laureat a peste 25 de concursuri naționale și internaționale. În prezent este student la Royall College of Music din Londra la clasa profesorilor Natalia Lomeiko și Yuri Zhislin.

Din 2011, Aurelia Vișovan este studentă la Universitatea de Muzică din Viena, unde în prezent lucrează cu prof. univ.Martin Hughes. În luna ianuarie 2013, pianista și-a făcut debutul în Sala Mare a Filarmonicii din Berlin, interpretând Concertul nr.2 de P.I.Tchaikovsky, alături de "Das Sinfonie Orchester Berlin" sub conducerea dirijorului Stanley Dodds.

În seara zilei de 20 mai a.c., cei doi tineri muzicieni români concertează în cadrul Stagiunii de marți seara pe scena Sălii mici a Ateneului Român.


Stagiunea de marți seara

Marți, 20 Mai 2014, 19:00 - 20:00, Ateneul Roman/Sala mică

FRANCESCO IONAȘCU - vioară
AURELIA VIȘOVAN - pian

Program:

Serghei Prokofiev - Sonata nr. 1, în fa minor, pentru vioară și pian, op.80

A.Pop - Țiituri

César Franck - Sonata în la major pentru vioară și pian

Coproducător: Radio România Muzical

Biletele se pot cumpara de la casa de bilete a Ateneului Român.
Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro


Născut într-o familie de muzicieni, la 21 decembrie1991 la Venezia, Francesco Ionașcu descoperă lumea minunată a notelor muzicale la vârsta de 4 ani, iar la 6 ani începe studiul viorii la Liceul de Muzică "Sigismund Toduță" din Cluj-Napoca la clasa profesoarei Mariana Suma, continuând apoi cu prof. univ. dr. Valer Maior de la Academia de Muzică "G.Dima" și cu Robert Truț, violonist la Filarmonica "Transilvania"din Cluj -Napoca.

În prezent este student la Royall College of Music din Londra la clasa profesorilor Natalia Lomeiko și Yuri Zhislin.

Până la 22 de ani, a avut peste 80 de concerte ca solist cu prestigioase orchestre din Bucuresti, Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Satu-Mare, Târgu Mureș, Craiova. Dintre dirijorii sub bagheta cărora a cântat ii amintim pe: Lawrence Foster (S.U.A.), Franz Lamprecht (Germania), Francois Robert Girolami (Franța), regretatul Alexandru Lăscae (Olanda), Gemesi Gheza (Ungaria), Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Petre Zbârcea, Ilarioan Ionascu Galați, Tiberiu Soare, Cristian Sandu.

În afară de România, a susținut concerte în Anglia, Germania, Franța, Italia, Ungaria, în prestigioase locații: Ateneul Român și Sala Palatului (București), St.James's Piccadilly, Steinway Hall, St.Mary Abbots Church (Londra), Tonnhalle (Dusseldorf), Ambasada României din Paris și Londra.

Este laureat a peste 25 de concursuri naționale și internaționale, printre care:

Premiul I la BPSE Chamber Music Competition, Londra, iunie 2012

Premiul III și Premiul Asociației Criticilor Muzicali la Concursul Internațional "Ștefan Ruha", 2008

În 2006 este finalist la "Eurovision Young Musician"

Premiul II la Concursul Internațional "Jeunesse Musicales", 2005

Premiul I și Premiul Special al Juriului pentru interpretarea piesei "Le streghe" de Paganini la Concursul Internațional "Remember Enescu", 2003

Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional "A.Postachini"de la Fermo-Italia, 2002

Din 2008 este bursier SoNoRo, concertând alături de mari artiști: Daishin Kashimoto (concert maestru la Berliner Philharmoniker), Alexander Sitkovetski, Natalia Lomeiko, Diana Ketler, David Cohen, Bjorn Lewis (Londra), Petras Geniusas (Vilnius), Răzvan Popovici ( Munchen), Bernhard Naoki Hedenborg (Viena) , Reto Bieri (Berna).

A participat la masterclass cu prestigioși violoniști: Pinchas Zukerman, Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Shlomo Mintz.

Aurelia Vișovan s-a născut la 30 iunie 1990 în Sighetu Marmației, în Maramureș. A început studiul pianului în localitatea natală, la vârsta de 5 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Încă de la vârsta de 6 ani a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, obținând peste 20 de premii I.

La vârsta de 12 ani Aurelia susține deja primul ei concert cu orchestra, la Cluj, interpretând Concertul în Re major de J.Haydn. De la vârsta de 12 ani își continuă studiile la Cluj, mai întâi la Liceul de Muzică "Sigismund Toduță", sub îndrumarea profesoarei Gerda Türk, iar mai apoi din 2008, la Academia de Muzică "G.Dima", unde până în 2010 beneficiază de îndrumarea și sprijinul prof. univ. dr.Adriana Bera. În 2011 este acceptată să studieze la Universiatea de Muzică din Viena, unde în prezent lucrează cu prof. univ. Martin Hughes.

În anul 2007, ca urmare a câștigării premiului I și a Marelui Premiu la Concursul Internațional "Sofia Cosma" din Arad este invitată să susțină un recital la Bremen, în Germania, în sala de concerte "Die Glocke". După începerea studiilor la Viena, Aurelia este invitată să concerteze în diferite săli de prestigiu din acest oraș, cum ar fi ''Gläsener Saal'' din Musikverein, sau ''Gesellschaft für Musiktheater''.

A participat la numeroase workshopuri și cursuri de măiestrie cu muzicieni renumiți, printre care Gabriel Amiras, Dang Thai Son, Sylviane Deferne, Stephen Hough, Cordelia Höfer-Teutsch, Andrzej Ja¶inski, Diana Ketler, György Kurtág (muzică de cameră), Robert Levin, Sontraud Speidel și Mihaela Ursuleasa.

În anul 2009 este selectată ca bursieră a proiectului SoNoRo-Interferențe, unde are ocazia să lucreze și să cânte alături de tineri muzicieni de renume mondial, printre aceștia aflându-se Alexander Sitkovetsky, Julian Arp, Natalia Lomeiko, Diana Ketler și Răzvan Popovici. Ca urmare a acestui workshop, este invitată ulterior să participe și în Festivalul de Muzică de Cameră "SoNoRo" din București. În activitatea sa în domeniul muzicii de cameră, este foarte activă și la Viena, unde a avut ocazia să lucreze în mod repetat sub îndrumarea muzicienilor din Altenberg Trio.

Susține constant numeroase recitaluri și concerte în țară, iar ca membră a Fundației"Remember Enescu" a fost invitată în cadrul Concertelor din Piața Festivalului "George Enescu", eveniment transmis în direct de TVR Cultural.

În mai 2012, Aurelia este invitată să susțină Concertul de Deschidere al festivalului ''Sächsisches Mozartfest'' în Chemnitz, Germania, împreuna cu Philharmonisches Kammerorchester Dresden, condusa de maestrul Wolfgang Hentrich.

A colaborat cu diverse Filarmonici și Orchestre din țară, printre acestea numărându-se Orchestra de Cameră Radio din București, Orchestra Română de Tineret și Filarmonicile din Cluj, Satu-Mare, Arad și Sibiu, sub bagheta unor maeștri precum Cristian Mandeal, Cristian Brâncuși, Victor Dumănescu, Mihail Agafița sau Petre Sbârcea.

În luna ianuarie 2013, pianista și-a făcut debutul în Sala Mare a Filarmonicii din Berlin, interpretând Concertul nr.2 de P.I.Tchaikovsky, alături de "Das Sinfonie Orchester Berlin" sub conducerea dirijorului Stanley Dodds.