Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Gong de deschidere al Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România

Publicat: miercuri, 15 Iunie 2022 , ora 9.44

Marți, 14 iunie 2022, s-a deschis oficial cea de-a X-a ediție, aniversară, a Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicată inovației în creația de teatru radiofonic.

La conferința de presă, organizată în foaierul Sălii Mici a Teatrului Național București, au fost prezenți Răzvan Dincă - președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune, Reto Ott și Andreas Jungwirth - coordonatorii juriului și Attila Vizauer, coordonatorul redacției Teatrul Național Radiofonic, organizatorul evenimentului.

"Prin componenta sa internațională și prin conținutul furnizat, orientat spre inovație, Grand Prix Nova este un exemplu de bună-practică pentru ceea ce ne dorim ca Societatea Româna de Radiodifuziune să devină.

Teatrul radiofonic este o componentă vitală a memoriei noastre culturale, iar semnificația conținutului său devine și mai importantă în contextul unei istorii culturale duble: și on-air, dar și din punct de vedere teatral.

Iar rolul său, în timp, nu va fi decât în creștere, accelerat de iminenta transformare digitală care deja preia latura imersivă a teatrului radiofonic - ce presupune o redare cât mai aproape de realitate - și o transferă știrilor și buletinelor informative, în formate noi, care răspund agil și pertinent obiceiurilor de consum în perpetuă transformare.

În acest context inspirațional, nu poate decât să mă bucure faptul că echipa Grand Prix Nova - o echipă discretă și eficientă, va construi festivalul cu aceeași modestie afirmată cu rezultate foarte bune și în următorul deceniu", a spus Răzvan Ioan Dincă.

"Festivalul Internațional Grand Prix Nova, produs de Radio România, este, alături de Prix Europa, Prix Italia sau New York Festivals, unul dintre cele mai bune festivaluri internaționale dedicate teatrului radiofonic. După doi ani de pandemie, de format exclusiv online, anul acesta vin la București cei mai buni producători, realizatori, creatori ai genului din întreaga lume. Sunt în competiție 33 de producții radiofonice din 15 țări. Festivalul se desfășoară la Sala Mică a Teatrului Național din București. Dacă nu puteți săptămâna aceasta să ajungeți la Grand Prix Nova, accesați site-ul www.eteatru.ro. Veți găsi acolo toate spectacolele din concurs. Sunt curajoase, provocatoare, surprinzătoare, ascultați-le, merită", a declarat Attila Vizauer pentru Radio România Actualități.

Anul acesta, cei doi coordonatori ai juriului sunt personalități ale mediului radiofonic, artiști cu numeroase premii în spațiul european de limbă germană. Reto Ott, apreciat și experimentat regizor, dramaturg și producător de teatru radiofonic la Radioteleviziunea Elvețiană și membru EBU (European Broadcasting Union): "Grand Prix Nova nu este doar o competiție, este un forum al schimburilor de idei și mă aștept ca această săptămână să fie extrem de fructuoasă". Cel de-a doilea coordonator de juriu este dramaturgul austriac Andreas Jungwirth, autor a numeroase scenarii radiofonice frecvent produse de radiodifuziunile austriece și germane, cu un impresionat palmares festivalier: "Sunt fericit să coordonez împreună cu Ott această ediție a festivalului și… trebuie să vă fac o mărturisire - sunt fericit că întreg evenimentul se desfășoară la Teatrul Național din București, ador mirosul de teatru".

Audițiile producțiilor din concurs se vor desfășura în perioada 14-17 iunie, începând cu ora 9:00, la Sala Mică a Teatrului Național București, la care sunt așteptați profesioniști și iubitori ai teatrului radiofonic, deopotrivă. Zilnic, audițiile vor fi urmate de dezbateri ce vor fi transmise prin live streaming, pe pagina de facebook a festivalului Grand Prix Nova Romania. Limba oficială a festivalului este engleza, iar audițiile sunt deschise tuturor celor interesați de fenomenul spectacolului sonor. Intrarea este liberă. Mai mult, pasionații de teatru radiofonic vor putea asculta, în toată perioada festivalului, pe site-ul www.eteatru.ro, producțiile radiofonice în concurs, însoțite de textele în limba engleză ale acestora (în format pdf).

Gala de premiere va avea loc sâmbătă, 18 iunie, de la ora 13:00, în Foaierul Tapiseriei, Sala Ion Caramitru a TNB.

Programul festivalului poate fi găsit pe site-ul evenimentului: www.grandprixnova.ro sau pe pagina de facebook: @gpnromania.