Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Sărbătoarea spectacolului sonor, în spațiul virtual

Publicat: vineri, 29 Mai 2020 , ora 13.07

În perioada 1 - 30 iunie, Radio România organizează o ediție exclusiv online a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, festival care aduce atmosfera sărbătorii în casele ascultătorilor. La cea de a VIII-a ediție a festivalului dedicat inovației în creația radiofonică conectăm creatorii spectacolului sonor internațional cu audiența teatrului radiofonic. Ajungem oriunde în lume în spațiul virtual, pe platformele www.grandprixnova.ro sau www.eteatru.ro.

Selecția finală a festivalului propune 39 de producții de top din Europa, Asia și America de ascultat din fotoliul de acasă.

Toate producțiile participante în concurs vor fi accesibile spre audiție liberă în perioada 1-30 iunie pe site-urile www.eteatru.ro și www.grandprixnova.ro, însoțite de textele în limba engleză ale acestora (în format pdf). Reamintim, limba oficială a festivalului este engleza.

Luni, 30 iunie, vor fi anunțați câștigătorii ediției a VIII-a a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova.

În contextul anulării festivalurilor internaționale de profil din prima parte a anului, Grand Prix Nova este singurul festival de teatru radiofonic care s-a mutat în spațiul virtual. GPN #online 2020 reflectă vitalitatea mediului profesional și explorează diversitatea formelor spectacolului radiofonic. În această ediție, 39 de producții de teatru radiofonic, din 13 țări din toată lumea, au intrat în selecția finală a competiției pentru Marele Premiu, la una dintre cele trei secțiuni de concurs: drama (maximum 60 minute), forma scurtă (maximum 10 minute) și binaural (secțiune inaugurată cu succes în ediția 2018, ce oferă ascultătorilor un nou nivel de experiență audio, audiția în căști). Dintre țările participante, amintim: Georgia, Iran, Canada, Croația, Serbia, Germania, Franța, Marea Britanie, Rusia ș.a.

Păstrăm tradiția juriilor internaționale. Importanți specialiști din domeniu, membrii juriului vor colabora de la distanță, prin video-conferințe de evaluare și decizie. Juriul este format din cinci personalități ale creației radiofonice internaționale, producători de radio sau artiști ai spectacolului sonor multipremiați la nivel interrnațional. Președintele juriului, Bernard Clarke (artist, producător la RTÉ lyric fm Irlanda), va fi secondat de Soila Valkama (regizoare, dramaturg și actriță din Finlanda), Dimtriy Nicolaev (regizor rus, autor de spectacole sonore și ars acustica), Ulrich Bassenge (artist german independent, deținător a două trofee Grand Prix Nova în 2019 și 2016) și Attila Vizauer (regizor, redactor șef al redacției Teatrul Național Radiofonic). Împreună vor decide palmaresul GPN #online 2020.

Premiile Teatrului Național Radiofonic

Radio România oferă anual distincții pentru cele mai valoroase prestații actoricești ale stagiunii Teatrului Național Radiofonic din anul precedent: premiul pentru cea mai bună actriță, cel mai bun actor și pentru debut radiofonic. Comunicarea premiilor TNR va avea loc în cadrul ceremoniei online de comunicare a palmaresului competiției internaționale Grand Prix Nova #online 2020, de marți, 30 iunie, pe platformele www.grandprixnova.ro și www.eteartu.ro și pe pagina de facebook a festivalului Grand Prix Nova Romania.