Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

EBU felicită Radio România

Publicat: miercuri, 22 Aprilie 2020 , ora 9.30

Într-o scrisoare transmisă Președintelui Director General al Radio România, Georgică Severin, Noel Curran, director general EBU, felicită Radio România pentru modul eficient în care a fost adaptat conținutul programelor posturilor naționale și regionale, pentru calitatea informațiilor de pe site-urile web și din social media, pentru modul cum prezintă măsurile luate de autorități pentru combaterea pandemiei și pentru protejarea comunităților locale.

În interviul acordat postului Radio România Actualități, Noel Curran precizează: "Această criză nu seamănă cu nimic din ceea ce am văzut până acum (…). Evident că afectează enorm de mult societatea, însă nu ține doar de sănătate. Afectează locurile de muncă ale oamenilor, afectează educația copiilor, afectează posibilitatea ca oamenii să stea laolaltă, inclusiv radiodifuzorii și jurnaliștii. Și este ceva destul de nou să avem o astfel de criză, care afectează toată societatea, în atât de multe feluri. Este ceva ce nu am mai văzut înainte și cred că reprezintă o provocare reală pentru mass-media. Ceea ce am văzut în toată Europa este că serviciile publice de media (SPM) au răspuns acestei provocări, din punct de vedere al informațiilor la care publicul a apelat în număr extrem de mare, pentru că are încredere în știrile serviciilor publice de media. Au fost introduse programe educaționale - includ aici și programele difuzate de Radio România (teatru pentru copii, acel gen de teatru radiofonic din oferta dumneavoastră online). Vedem astfel de emisiuni în întreaga Europă. Serviciile publice de media răspund cu știri credibile, însă introduc și emisiuni educaționale, programe pentru copii. Cred că, pe fondul unei crize fără precedent, este un răspuns foarte puternic al SPM, la care publicul a reacționat, la rândul său.

Totodată, cred că serviciile publice de media și oferta de știri a acestora au un rol crescut, în condițiile acestor condamnabile, detestabile - nu cred că există un cuvânt suficient de puternic pentru aceste dezinformări și știri false care se răspândesc într-un moment în care oamenii se simt vulnerabili, într-un moment în care oamenilor le este frică, într-un moment în care oamenii își pierd viața. Faptul că unele persoane diseminează cu rea-voință informații false este absolut condamnabil și detestabil. Și cred că noi, cei din serviciile publice de media, avem obligația de a furniza informații credibile și solide, de a verifica și reverifica toate sursele (…). Publicul știe că există multă dezinformare, acesta este și motivul pentru care enorm de mulți au reacționat, apelând la radiodifuzorii publici".

Noel Currant, director general EBU, a vorbit în interviul acordat RRA și despre resursele financiare ale serviciilor publice de media, resurse sporite în această perioadă, când populația trebuie să beneficieze de informative de calitate, în timp real: "Serviciile publice de media și-au demonstrat cu adevărat importanța unică, în această criză. Nu mă refer doar la știri - informații internaționale, relatarea a ceea ce se întâmplă la nivel internațional - acestea au importanța lor, dar mă refer la transmiterea conferințelor, informărilor și declarațiilor de presă în direct, mă refer la știrile locale - lucruri extrem de importante pentru populație, ca, într-o perioadă în care se simte vulnerabilă și îi este frică, să aibă nu doar o perspectivă internațională, ci și una națională, iar, în cadrul acesteia, să aibă o perspectivă locală. Iar, pe lângă acestea, programele educaționale - care nu sunt comerciale, pur și simplu nu poți face bani din acest gen de programe educaționale, toată gama de astfel de programe, emisiuni pentru tineri - toate acestea nu există pentru scopuri comerciale și trebuie să fie finanțate în mod adecvat. Și dacă este să vedem vreodată valoarea acestei finanțări publice, o vedem în timpul acestei crize. Vedem modul în care au răspuns instituțiile mass-media publice, care sunt finanțate adecvat în toată Europa. Și vedem, de asemenea, genul de resurse de care este nevoie pentru a acoperi un astfel de răspuns, la scară națională și internațională, iar pentru acesta este necesar sprijin guvernamental, finanțare guvernamentală și vedem acum ce primește publicul, în schimbul acestei finanțări (…). Cred că finanțarea este o problemă, pentru că unii dintre membrii noștri primeau și unele finanțări comerciale, iar acestea au scăzut în mod dramatic.

În unele țări, carantina a afectat, evident, modul de obținere a acreditărilor. Cred că jurnaliștii se confruntă cu restricții fără precedent de a se aduna laolaltă, de a lucra alături de colegi, de a călători - toate aceste lucruri au devenit incredibil de dificile. Totodată, jurnaliștii din unele țări se confruntă cu guverne care se folosesc de această criză pentru a reprima libertatea de expresie și libertatea informației. Cred că aceasta este o problemă specială - faptul că oamenii folosesc dezinformarea detestabilă din jurul acestei crize ca pe o modalitate de a câștiga mai multă putere. Iar aceasta este o tendință îngrijorătoare. Cred că au existat numeroase probleme complexe cu privire la modul în care serviciile publice media au trebuit să răspundă la această criză, multe lucruri noi la care a trebuit să ne adaptăm și la care au fost nevoiți să se adapteze jurnaliștii noștri, dar s-au adaptat, iar cifrele vorbesc de la sine. Publicul - repet, publicul s-a întors către serviciile publice media, într-un număr fără precedent, absolut fără precedent. În mijlocul acestei perioade îngrozitoare pentru Europa și pentru lumea întreagă este încurajator faptul că oamenii au apelat la SPM, pentru știri credibile dar și pentru alte programe".

Referitor la problemele economice cu care se confruntă unele servicii publice de media din cadrul EBU, dl Noel Curran a precizat: "Unii dintre membrii noștri au probleme financiare reale și au beneficiat de planuri guvernamentale de șomaj temporar sau susținere. Alții găsesc resurse în alte părți, în alte zone de programe, pentru a le aloca în programele de știri și în cele educaționale. Membrii noștri au fost foarte inovativi. Ceea ce nu s-a întâmplat, și este foarte important să spun acest lucru, în pofida amplorii situației și a tuturor problemelor, nu a existat vreo reducere masivă a producției de știri și a programelor pentru tineri. Oamenii găsesc modalități noi, inovatoare, de a livra genuri diferite de programe. Am menționat, deja, ce faceți dumneavoastră, la Radio România, în privința emisiunilor educaționale și a celor de teatru pentru copii, atât on air cât și online.

Sunt cu adevărat mândru de modul în care serviciile publice de media inovează, răspund, își mențin angajamentul față de informație - atât la nivel național, cât și internațional. Administrăm, aici, la EBU, o operațiune de schimb de informații pentru statele membre și suntem mai aglomerați decât înainte. Așadar, sunt foarte mândru de faptul că serviciile publice de media au ieșit în față în această perioadă fără precedent și cred că publicul își va aminti de asta. Sper, cu adevărat, ca guvernele să realizeze importanța crucială a serviciilor publice media."