Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi
Concert de Ziua Radioului, cu Orchestra de Cameră Radio
La aproape 90 de ani de la primul concert la radio, Orchestrele și Corurile Radio vor marca această aniversare specială prin două concerte. Primul este cel al Orchestrei de Cameră Radio, chiar pe 1 noiembrie, un eveniment care propune o sărbătoare Mozart, cu trei lucrări mozartiene celebre: Simfonia nr. 21 în la major, Concertul nr. 7 în re major pentru vioară și orchestră și Simfonia nr. 40 în sol minor. Protagonista serii va fi violonista Cristina Anghelescu, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio.
Cel de al doilea concert aflat pe agenda aniversării radioului, devenit deja tradiție în stagiunea de la Sala Radio, va fi susținut de Orchestra Națională Radio vineri, 3 noiembrie, de la ora 19.00, și îl va avea la pupitrul dirijoral pe Cristian Oroșanu, iar ca solist invitat pe violoncelistul Alexander Buzlov.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.
Începând din noua stagiune, biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.
Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.
Biografii
Radu Popa
Născut în 1969 la București, Radu Popa este dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii Banatul din Timișoara. Absolvent și masterand al Universității Naționale de Muzică din București (Compoziție - 1994 și Dirijat Orchestră - 1998), își continuă studiile la Hochschule für Musik, Wien, Austria (între 2000 și 2003). Se pregătește și cu renumitul dirijor român Erich Bergel, elev strălucit al lui Herbert von Karajan și dirijor invitat în repetate rânduri al Filarmonicii din Berlin, Chicago Symphony, Wiener Symphoniker, BBC Wales, etc.
Invitat permanent al celor mai prestigioase orchestre din țară (Filarmonica George Enescu - București, Filarmonica Transilvania - Cluj, Filarmonica Moldova - Iași, etc), cariera dirijorului Radu Popa se desfășoară între Ateneul Român, Sala Radio și turnee în străinătate. De pe podiumul Sălii Giuseppe Sinoppoli a celebrului Auditorium din Roma, (în compania Orchestrei Naționale Radio, în 2009), până la renumitele săli KBS și Seoul Arts Center din Coreea de Sud (2012, 2013), dirijând orchestrele filarmonice Janacek, Ostrava, din Cehia, Transilvania din Cluj și Banatul din Timișoara, Radu Popa realizează concerte de o ținută artistică de înalt nivel. Paris, Basel, Baden-Baden, Mannheim, Goeteborg, Lvov sunt câteva dintre destinațiile în care artistul susține concerte. Este invitat permanent să dirijeze în cadrul renumitului Festival George Enescu (2007, 2009, 2011 și 2013). Totodată îi este încredințat de către directorul general al Festivalului și Concursului George Enescu, Ioan Holender, acompaniamentul finalei Concursului George Enescu - secțiunea violoncel, ediția 2011, la pupitrul Filarmonicii Banatul din Timișoara. Tot în cadrul Festivalului George Enescu, ediția 2011, este răsplătit cu multe aprecieri din partea compozitorului și dirijorului Peter Ruzicka pentru pregătirea și realizarea Simfoniei a 5-a de George Enescu.
Printre partenerii de scenă ai dirijorului, soliști din toate genurile muzicale, îi amintim pe pianiștii Valentin Gheorghiu, Andre Parfenov, Mihai Ungureanu, pe violoniștii Corina Belcea, Remus Azoiței, Ștefan Horvath, Florin Croitoru, Alexandru Tomescu, pe contrabasistul Petru Iuga, pe flautiștii Rolf Bissinger și Ion Bogdan Ștefănescu, pe trompetistul Iancu Văduva, pe artiștii lirici Sona Hazarian, Leontina Văduva, Alexandru Badea, Anita Hartig.
Muzica de operă reprezintă, deopotrivă, o altă preocupare continuă a dirijorului român. De la titluri prezentate în sala de concert, precum Così fan tutte, Coreea de Sud, 2001, Traviata, București, 2005, Orestia II și Orestia III, Franța, Germania, Elveția, în 2010, până la spectacole de gală de operă, Radu Popa este unanim apreciat și în acest gen. La invitația lui Ioan Holender, Radu Popa conduce un concert organizat de Filarmonica Banatul, în colaborare cu Wiener Staatsoper. Nume remarcabile ale scenei lirice mondiale se reunesc sub bagheta dirijorului Radu Popa într-un program Mozart cu Ildiko Raimondi, Alexandru Moisiuc și Aura Twarovska. În urma decernării Premiului Grammy compozitorului Osvaldo Golijov, renumita casă de discuri Deutsche Grammophon - Sonyclassics.com editează pe suport CD (00289 477 6603) coloana sonoră a filmului Youth without youth (Tinerețe fără tinerețe), în regia lui Francis Ford Copolla și în interpretarea dirijorului Radu Popa și a Bucharest Metropolitan Orchestra.
Cristina Anghelescu
Cristina Anghelescu a început studiul viorii la vârsta de 6 ani cu tatăl său, violonistul Aurelian Anghelescu, cel care i-a îndrumat cu atenție și profesionalism formarea artistică.
Ulterior, Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzică din București, la clasa maestrului Ștefan Gheorghiu (discipol al lui David Oistrakh) și în prezent este solistă a Orchestrelor Radio.
Este câștigătoarea concursurilor internaționale Jean Sibelius, Helsinki, 1990, Alberto Curci, Napoli 1983, Dr. Luis Sigall - Viña del Mar, Chile, 1985 și Andria 1991, câștigând de asemenea premiul V la Concursul J. Thibaud, Paris, 1981, premiul IV la Concursul Tibor Varga, Sion, 1983 și premiul IV la Concursul P. I. Ceaikovski, Moscova, în 1986.
Prezență activă pe toate scenele din România încă din perioada studenției, Cristina Anghelescu a fost invitată și re-invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin; Tschaikowsky Hall - Moscow; Teatro Monumental y Auditorium - Madrid; Smetana Hall - Prague; St. John's Smith Square - London; Finlandia Hall - Helsinki, cu orchestre importante la Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra, Orchestrele Radio Helsinki, Madrid, Filarmonica din Moscova, etc.
A colaborat cu maeștri cunoscuți ca Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel, Yuri Simonov și cu toți dirijorii români. A efectuat numeroase turnee și recitaluri în toate țările Europei, în Taiwan, America de Sud și cea de Nord, Africa de Sud, a fost invitată a Festivalului Prague Spring și Helsinki Festival. A efectuat numeroase înregistrări, multe dintre ele editate pe CD, cu concertele de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn-Bartholdy, Anotimpurile de Vivaldi și cu cele două Concerte de George Lloyd, alături de renumita orchestră Philarmonia din Londra.