Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi
Audioteca Șeherezadei, în penitenciare din România
Începând cu 17 iulie, în 10 penitenciare din România, deținuții vor asculta în fiecare zi la stația radio cu circuit închis fragmente din opere literare românești și universale, în lectura și interpretarea actriței și inițiatoarei proiectului, Adriana Moca.
Astfel, peste 5.000 de persoane private de libertate din penitenciarele Aiud, Botoșani, București Jilava, București Rahova, Iași, Codlea, Slobozia, Timișoara, Tulcea și Vaslui vor asculta fragmente din opere literare precum Jurnalul fericirii, Cuvânt împreună despre rostirea românească, De profundis, Stima de sine, Nautilus, Arta de a iubi, La țigănci, Romeo și Julieta, acestea fiind doar câteva dintre cele 30 de titluri din care se vor difuza fragmente, în spatele gratiilor, în perioada iulie-decembrie 2017.
"Proiectul cultural Audioteca Șeherezadei a pornit ca o campanie de promovare a culturii scrise, cu scopul de a oferi acces la cultură și persoanelor care provin din medii defavorizate", a spus inițiatoarea acestui proiect, actrița Adriana Moca: "Încercăm să aducem în spații închise valori morale și culturale înalte care ar putea să contribuie la diminuarea tendințelor de infracționalitate ale persoanelor private de libertate. În acest sens, Șeherezada este un simbol al îmblânzirii prin ficțiune. Legenda spune că poveștile ei l-au vindecat de mânie pe regele Șahriar, oprind execuțiile fecioarelor condamnate la pieire. Am inițiat acest proiect cu scopul de a încuraja lectura în general și sper că va contribui la dobândirea unui capital minim de cultură și competențe de exprimare, pe care condamnatul le poate folosi pentru a-și depăși condiția de cunoaștere, cu beneficii ulterior, în libertate".
"Radio România Cultural nu este la prima implicare în proiecte social-culturale, care au ca scop educarea prin cultură. Radio România Cultural este încântat să susțină acest proiect prin intermediul căruia oamenii privați de libertate pot evada imaginar în fascinanta lume a cărților, așa cum o facem adesea cu toții, inclusiv cei care nu ne aflăm în situația lor. Implicarea postului nostru în acest proiect continuă, de fapt, seria programelor și demersurilor noastre de a promova cultura în mediile defavorizate, acolo unde cărțile sau muzica pot pansa rănile societății românești, spune managerul postului" - Radu Croitoru
"Acest tip de lectură, propus de Audioteca Șeherezadei, facilitează accesul persoanelor private de libertate la un conținut informațional de calitate și oferă posibilitatea acestora, dar mai ales a persoanelor analfabete, de a avea un contact facil cu texte sau conținut instructiv", a spus comisar șef de penitenciare Ioana Morar, Director Reintegrare Socială. "Pe lângă noutatea și ineditul activității, lectura pasivă are beneficii asupra psihicului oamenilor, constituie prilej de introspecție, este sursă de discuții și prilej de socializare și, nu în ultimul rând, o invitație la lectură. Este de datoria instituției penitenciare să colaboreze cu comunitatea și să încurajeze inițiativele care contribuie la educarea persoanelor aflate în detenție. Îmbunătățirea calității acestor demersuri poate fi doar rezultatul unui efort cumulativ, în care latura instituțională să își găsească oglindirea în empatia societății", a mai subliniat Ioana Morar.
Proiectul cultural Audioteca Șeherezadei va continua în această toamnă în mai multe școli și licee din țară cu scopul de a promova cultura scrisă și de a converti la lectură noi categorii de public. Proiectul își propune să provoace publicul tânăr, reticent față de lectură, să deprindă gustul cititului. Proiectul este inițiat de Asociația Culturală Vis-a-Vis și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Detalii, pe www.audiotecaseherezadei.ro