Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Johan Kobborg și Andrei Makine în direct la Radio România Cultural

Publicat: marți, 19 Noiembrie 2013 , ora 16.24

La distanță de doar o zi, două vedete ale lumii culturale internaționale vin în direct la microfonul Radio România Cultural.

Johan Kobborg, supranumit "dansatorul clasic suprem", unul dintre cei mai mari balerini și coregrafi ai lumii, va fi în 23 noiembrie, începând cu ora 22.20, invitatul emisiunii interactive Music Show, realizată de Mihaela Soare.

Andreï Makine , scriitor distins cu cel mai prestigios premiu literar din Franța, Prix Goncourt, unul dintre cei mai apreciați scriitori francezi contemporani va fi în direct la Revista Literară Radio, duminică, 24 noiembrie, de la ora 12.00, într-un dialog cu Matei Martin.

Johan Kobborg a avut o carieră excepțională ca prim balerin la Opera Regală Daneză, apoi la Opera Regală Covent Garden din Londra și a fost invitat, în spectacole sau gale, de către cele mai mari teatre și companii de balet din întreaga lume: Teatrul Bolshoi (Moscova), La Scala Ballet (Milano), American Ballet Theatre (SUA), Mariinski Ballet (Sankt Petersburg), National Ballet (Canada), Tokio Ballet (Japonia), Staatsoper Wien (Austria), Hamburg Ballet (Germania), National Ballet of Cuba etc.

În calitate de coregraf, Johan Kobborg a pus in scenă atât balete clasice ("Romeo și Julieta", "Giselle") cât și spectacole originale, ca regizor și coregraf: "La Sylphide" în 2005 și 2012, "Napoli" în 2007, "Les Lutins" în 2009, "Salute" în 2009, "Alumnus" în 2011, toate fiind considerate adevărate evenimente. În 2009, pentru spectacolul "La Sylphide", la Moscova, Johan Kobborg a primit premiul Masca de Aur pentru cea mai bună producție a anului. Johan Kobborg va pune in scenă la Opera Națională din Bucuresti, în luna decembrie, baletul "La Sylphide", unul dintre cele mai mari succese ale sale.

Andreï Makine se va afla la București în perioada 22-24 noiembrie, la invitația Institutului Francez din România. Distins cu cel mai prestigios premiu literar din Franța, Prix Goncourt, Andreï Makine va avea mai multe întâlniri cu cititorii, cu prilejul apariției în limba română a romanului O femeie iubită, publicat de curând în colecția Biblioteca Polirom și în ediție digitală, traducere din limba franceză de Daniel Nicolescu. Născut în Siberia, dar stabilit la Paris spre sfârșitul anilor '80, Andreï Makine se numără astăzi printre cei mai apreciați scriitori francezi contemporani, fiind asimilat de țara de adopție imediat după succesul răsunător al romanului Testamentul francez (1995; Polirom, 2002, 2013), distins cu cele mai prestigioase premii literare din Franța: Prix Goncourt, Prix Médicis și Prix Goncourt des Lycéens. Scrise într-un stil sobru și evocator inconfundabil, romanele sale au încântat publicul cititor, fiind traduse în peste patruzeci de limbi.

Cele două emisiuni vor putea fi urmărite pe frecvențele din toată țara ale Radio România Cultural și prin webcam pe www.radioromaniacultural.ro