Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Premiera 'Bacchanalia', de Goran Stefanovski

Publicat: marți, 12 Noiembrie 2013 , ora 11.12
Teatrul Național Radiofonic al Societății Române de Radiodifuziune, în parteneriat cu Ambasada Republicii Macedonia la București, prezintă în cadrul proiectului Dramaturgi străini contemporani, premiera Bacchanalia,de Goran Stefanovski, în traducerea Ioanei Ieronim, scenariul radiofonic și regia artistică Mihai Lungeanu.

Conferința de presă prillejuită de lansarea acestui spectacol are loc, în prezența Excelenței Sale, Domnul Pande Lazarevski, ambasadorul Republicii Macedonia la București, a actorilor din distribuție și a echipei de realizatori, joi, 14 noiembrie 2013, ora 14:00, la Teatrul Nottara, iar difuzarea în premieră, la Radio Romania Cultural, este programată joi, 28 noiembrie 2013, ora 19:00.

În 2009, Goran Stefanovski a fost ales membru în Consiliul European pentru Relații Internaționale - o recunoaștere a influenței operei și activității sale, în plan cultural și artistic, pentru susținerea dialogului multicultural. Tradus în peste douăzeci de limbi, montat pe scene europene prestigioase, prezent în întâlniri și festivaluri notabile, deținător al unor importante premii literare, dramaturgul este cunoscut și în România. În 2010, Fundația Culturală Camil Petrescu edita volumul Povești din Estul sălbatic, în seria Dramaturgi de azi, o antologie de autor, în traducerea poetei Ioana Ieronim, care semnează și un eseu inspirat de opera scriitorului, "la răscruce de timp și spațiu".

Teatrul Național Radiofonic (TNR) - singurul din România, până în prezent - propune publicului un al doilea spectacol după o piesă de Goran Stefanovski, Bacchanalia(în iunie 2012, s-a difuzat, la Radio România Cultural, Peretele dublu după Fundul dublu, adaptarea radiofonică și regia artistică semnate de Mihai Lungeanu). Premiera piesei a avut loc în 1996, la Copenhaga, iar în Macedonia a fost jucată în 2010. Stefanovski nota, sub titlul "De ce piesa aceasta?": "...Sunt un macedonean născut și crescut la Skopje, la treizeci de kilometri de locul unde a fost găsit un bronz antic grecesc, figurina unei bacante în extaz. Menada aceasta, expusă la Muzeul de Arheologie Macedonean, a devenit emblema Teatrului Național Macedonean, a dat numele unui restaurant și a unei discoteci din Skopje. (...) Dar având o bacantă atât de aproape, pot fi ritualurile bahice departe?"; apoi, autorul adaugă: "...Prăbușirea Iugoslaviei (și a blocului de Est) a fost colapsul unui vast proiect social, un fel de utopie raționalistă. Dezlănțuirea urii iraționale în Balcani și în Europa reprezintă, de fapt, o provocare pentru modernism și raționalism. (...) Avertismentul întunecat al Iugoslaviei este o amenințare globală."

Despre proiecte sociale utopice sau realizabile soluții pragmatice, despre ură și posibile reconcilieri, este și confruntarea, fixată de dramaturg în prezentul nostru, dintre Dionysos și Pentheus, în interpretarea lui Marcel Iureș și a lui Marius Manole. Li se alătură celelalte personaje cunoscute din tragedia lui Euripide Bacantele, iar Corul, instinctual personaj colectiv, este imaginea cetățenilor statelor de astăzi, din Balcani sau din zone mai depărtate de aici. Spectacolul radiofonic Bacchanaliase adresează spectatorului, într-o formulă teatrală directă, și îi propune teme extrem-contemporane.

Premiera Bacchanaliareunește în distribuție actori cu o bogată experiență artistică: Marcel Iureș, Marius Manole, Dan Condurache, Mihai Dinvale, Adela Mărculescu, Filip Ristovski, Petrică Nicolae, Orodel Olaru, Radu Amzulescu, Daniela Marcu, Mircea Constantinescu, Florin Anton, Ionuț Kivu, Daniel Popescu, George Țoropoc, Violeta Berbiuc.

Spectacolul își precizează conturul sonor prin regia de studio a Violetei Berbiuc, regia de montaj Florina Istodor și Monica Wilhelm, regia tehnică ing. Vasile Manta, regia muzicală George Marcu, redactor și coordonator de proiect fiind Crenguța Manea.