Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Comeback la Casa Radio: Paul Grigoriu lansează 'G de la Gugiumeni'

Publicat: marți, 12 Noiembrie 2013 , ora 11.12

Radio România vă invită vineri, 15 noiembrie, ora 13:00, în foaierul Sălii Radio, la lansarea celui mai nou volum semnat de Paul Grigoriu: G de la Gugiumeni. Falsă monografie, apărut în seria deEdiții sonore îngrijite deEditura Casa Radio.

Întâlnirea din foaierul sălii de concerte a Radio România cu autorul acestei insolite "versiuni 2000+ a Vieții la țară" (și cu invitații săi surpriză!...) va preceda o audiție din audiobook-ul atașat volumului G de la Gugiumeni, precum și o mult așteptată sesiune de autografe! Dragi ascultători și cititori, prieteni și animatori ai radioului public, vă invităm să faceți cunoștință cu G... de la Gugiumeni!

Adevărată emblemă a radioului românesc postdecembrist, realizatorul-vedetă, care și-a dedicat întregul parcurs profesional serviciului public de radiodifuziune - ajuns în această toamnă la cea de a 85-a aniversare, nu încetează să-și surprindă admiratorii: inconfundabilul glas al Domnului Radio poate fi din nou auzit… povestind.

Revine de această dată scriitorul Paul Grigoriu, care propune cititorilor/ascultătorilor un nou volum de proză: G de la Gugiumeni, subintitulatFalsă monografie și publicat de Radio România împreună cu un CD ce conține - în selecția și lectura autorului, o versiune audio a cărții.

"Retragerea din capitala febrilă a acestui om-instituție nu a însemnat din fericire și retragerea din profesie. Noua experiență rurală i-a oferit reporterului și scriitorului Paul Grigoriu o savuroasă aventură intelectuală soldată cu scrierea unei «false monografii» intitulată G de la Gugiumeni, inspirată de realitățile sociale și politice ale îndelungatei și păguboasei tranziții postdecembriste într-o așezare din județul Dâmbovița, al cărei nume real este deghizat în numele literar aflat în titlul volumului. O veritabilă galerie de portrete este înfățișată cu umor reținut și chiar cu o anume tandrețe de prestigiosul autor, devenit locuitor de rând al satului acesta, prin propria-i voință, sub forma unui exil voluntar", ne dezvăluie în prefață prof. univ. Titus Vîjeu, un alt nume de referință al Radioului național.

La evenimentul din foaierul Sălii Radio vor fi alături de autor Ovidiu Miculescu - Președinte Director General al Societății Române de Radiodifuziune și Oltea Șerban-Pârâu - Director al Centrului Cultural Media.

Detalii despre noua apariție editorială puteți găsi pe www.edituracasaradio.ro.

Despre Paul Grigoriu: în Scripta manent. Ghid biobibliografic al scriitorilor din Radio 1928-2004 de Titus Vîjeu (Buc., Editura Casa Radio, 2004):

"Născut la 6 martie 1945, la Bacău. Absolvent al Facultății de Limbi romanice, clasice și orientale - Universitatea București (secția franceză-spaniolă). Din 1969 lucrează la Radiodifuziunea Română, redacția emisiunilor pentru străinătate (REPS), secția franceză. După 1990, realizator al emisiunii Matinal de la Radio România Actualități. Redactor-șef al Programului III (Radio România Tineret) și, din 1992, director general adjunct al Radiodifuziunii Române. Între octombrie 1994 - septembrie 1995 este director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune. Director general adjunct (șef al canalelor naționale) până în anul 2002, când demisionează din funcție. În prezent [2004] este realizator de emisiuni, profesionist de excepție și moderator al cotidianului program Sfertul academic. Cariera jurnalistică a lui Paul Grigoriu este marcată de prestațiile estivale de la Radio Vacanța - până în 1989, și de radioprograme precum Noapte albastră. Succesul de public - nemaiîntâlnit până la el, i l-a adus populara emisiune Matinal, al cărei inițiator a fost după 1990. Radiogenia și talentul său publicistic au făcut din această emisiune vârful de lance al audienței Radioului național, într-un moment în care concurența cu posturile comerciale se acutiza din ce în ce mai mult. Personalitate de prim-plan a Radiodifuziunii Române (pentru mulți chiar o emblemă vie a acesteia), Paul Grigoriu a marcat prin prestația sa inspirată secțiunea postdecembristă a istoriei radioului românesc. Este autorul mai multor volume de proză și reportaj literar. Debutul său cu Anatomia unei străzi (Casa editorială Odeon, colecția Inedit - București, 1992) propune cititorilor o "galerie de chipuri", de pe strada Armenească a Bacăului, acolo unde, la numărul 40, viitorul megarealizator radio și-a petrecut, blând și anonim, copilăria.

"În orașul acela meschin, care nu vedea lumina soarelui decât prin țesătura propriilor sale pânze de păianjen, strada Armenească era, la începutul anilor '50, singura «cucoană» edilitară". Astfel își începea autorul confesiunea, în stilul altui armean celebru, William Saroyan, cel din Băiatul de la trapezul zburător și din Mă cheamă Aram.

Timpul avea să-l poarte departe pe acel copil din urbea lui Bacovia care, peste ani, avea să urmărească la fața locului Campionatul Mondial de Fotbal din Franța și Jocurile Olimpice de la Sidney. Experiențe cărora le vor sta mărturie alte două cărți. Vară franceză (Un romantic la Paris) - apărută la Editura Gramar, în 1998, aduna corespondențele pentru Radio București trimise de Paul Grigoriu cu precizie (temporală, dar și stilistică) remarcabilă din capitala Franței. Se poate spune că Parisul, care "meritase o liturghie", merita și o astfel de carte care, poate, cândva, va fi găsită și pe tarabele buchiniștilor de pe malul Senei, cei care "vând viață între coperte". Și s-ar putea ca ea să se afle alături de Canguri la toate, cealaltă carte, despre Australia, scrisă de un Paul Grigoriu purtându-l "în marsupiu" pe vechiul său amic Octavian Vintilă, coautor al paginilor despre antipozii pe care, până la ei, doar Egon Erwin Kisch ni-i mai înfățișase atât de limpezi și de adevărați. Să nu uităm: lui Kisch i se spunea prin anii '30 ai secolului trecut "reporterul frenetic". Titlu ce i se potrivește, cu destulă îndreptățire, și lui Paul Grigoriu.