Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

'What a wonderful world' la Stagiunea de jazz Radio România Cultural

Publicat: marți, 12 Noiembrie 2013 , ora 9.16

Cel de-al doilea concert al Stagiunii de Jazz, organizată de Radio România Cultural, Orchestrele și Corurile Radio România și Teatrul Act, la inițiativa binecunoscutului baterist Vlad Popescu, va avea loc miercuri 13 noiembrie 2013, la ora 19.00.

Trioul permanent al stagiunii (George Natsis - pian, Adrian Mircea Flautistu - contrabas și Vlad Popescu - baterie) și invitatul lor, trompetistul Sebastian Burneci, vor pleda sonor pentru reamintirea muzicii semnate Louis Armstrong.

Titlul concertului "What a wonderful world" (compoziția lui Bob Thiele și George David Weiss), unde urmele jazzului său inconfundabil abia dacă mai persistă aici, va reuni în spațiul intim al Teatrului Act din București cele mai cunoscute teme cu care Armstrong a dominat mapamondul.

"Dacă cineva ar trebui să poarte numele de Domnul Jazz acesta ar fi Louis Armstrong. El a fost întruchiparea jazz-ului și așa va rămâne. El e ceea ce numim un standard american, un american original" sunt vorbele Ducelui Ellington despre Armstrong, muzicianul care până la finalul existenței sale și-a dovedit statutul de "părinte al jazz-ului", influența sa, ca artist dar și ca o personalitate a culturii universale rămânând, până în zilele noastre, intactă. O legendă născută pe străzile New Orleans-ului atât de drag lui, de unde trompetistul "Satchmo" (poreclă ce provine de la prescurtarea expresiei "Satchel mouth" care făcea referire la dimensiunile gurii lui Armstrong) a plecat pentru a cucerii lumea cu stilul lui interpretativ. Ca vocalist, de asemenea, Louis Armstrong a fost un inventator. "Scat-ul" - arta de a crea un stil instrumental prin improvizații vocale aparținându-i.

"Niciodată nu am încercat să dovedesc ceva, tot timpul am fost preocupat doar să ofer un spectacol pe cinste. Viața mea înseamnă muzica mea, tot timpul a fost pe primul plan, dar muzica nu valorează nimic dacă nu o poți oferi publicului. Trebuie să trăiești pentru public pentru că acesta e motivul pentru care te afli în fața oamenilor"... cuvintele lui Armstrong, un deziderat și al protagoniștilor serii din 13 noiembrie 2013...