Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Audiție la Majestic: 'Săptămâna luminată' de Mihail Săulescu

Publicat: joi, 24 Octombrie 2013 , ora 10.19

Teatrul Național Radiofonic invită luni, 28 octombrie, de la ora 11.00, la clubul de la Ramada Majestic, pe Calea Victoriei nr. 38-40, în București, la audiția premierei Săptămâna luminată de Mihail Săulescu.

Spectacolul se încadrează într-un proiect cultural de anvergură, prin care Teatrul Național Radiofonic și-a propus să omagieze a 85-a aniversare a Radioului, reluând în 2013 montarea primelor trei piese de teatru radiofonic difuzate de Radio România în 1929: Ce știa satul de V. Al. Jan, în regia lui Mihai Lungeanu, Săptămâna luminată de Mihail Săulescu, în regia lui Gavriil Pinte și Cerere în căsătorie de Anton Pavlovici Cehov, în regia Cezarinei Udrescu. Cele trei premiere se vor difuza în ziua în care Radioul public va împlini 85 de ani de existență: vineri, 1 noiembrie, de la ora 22:20, la Radio România Cultural, în ordinea în care au fost menționate.

Săptămâna luminată de Mihail Săulescu a devenit, în transpunerea sonoră realizată de Gavriil Pinte în 2013, un spectacol radiofonic tulburător, accentuând virtuțile dramatice ale textului, amplificând dimensiunea arhaică, precreștină, a poveștii unei mame care-și înăbușă fiul muribund, ucigaș a doi copii, aflat în chinurile agoniei - în săptămâna de după Înviere, când celor ce mor li se iartă păcatele și li se deschid porțile Raiului, spre a-i înlesni astfel acestuia mântuirea și accesul la grația divină.

Dimensiunile profunde ale textului dobândesc valori sonore incantatorii, caracterul expresionist al piesei este pus în lumină prin accentele inspirate, prin felul cum se creează atmosfera ambiguă, lugubră, prevestitoare de moarte, prin dualitatea spațiului auditiv, distribuit pe două planuri: unul exterior, încărcat de presimțiri sinistre, de simboluri stranii, de elemente ce aduc ecouri metafizice și unul interior, profund psihologic.

Așteptarea, premonițiile și anxietatea, contactul cu tenebrele, cu necunoscutul, atmosfera grea și neliniștitoare, agonia fiului criminal își află, în spectacol, întruchipări convingătoare, coloana sonoră subliniind tragismul acțiunii, amplificând densitatea ideilor și a sentimentelor, rigoarea compoziției auditive conducând la un crescendo dramatic copleșitor.

Înregistrările au fost realizate în Studioul Broadcast Text International Oradea, în adaptarea radiofonică și regia artistică a lui Gavriil Pinte. În distribuție: Gabriela Codrea, Mirela Niță Lupu, Radu Tudor, Ion Ruscuț. Asistența tehnică: Lucian Rănaciu, Daniel Andrei și Ionel Toma. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea.