Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Vioara lui George Enescu din nou la drum prin satele și orașele României

Publicat: vineri, 18 Octombrie 2013 , ora 8.56

Abia sosită din turneul Duelul Viorilor, vioara Guarneri del Gesu, datată 1730, ce i-a aparținut lui George Enescu, pleacă din nou la drum, de data aceasta nu pentru a fi auzită în marile săli de concert, ci în sate unde astfel de evenimente nu au loc în mod obișnuit, dar și într-o serie de orașe.

Începe cea de-a doua ediție a turneului național "Vioara lui George Enescu".

Anul trecut, doi muzicieni români entuziaști, Gabriel Croitoru și Horia Mihail, după ce au trecut prin experiența de a cânta pe mari scene ale lumii, în orașe mari, la București la Sala Radio sau Ateneu, dar și în orașe mai mici ale țării, lipsite de viață muzicală, au descoperit că au puterea de a duce muzica clasică mai departe, în locuri unde nimeni nu se gândește la ea. Au fost inspirați de exemplul lui George Enescu care, cu multă generozitate și dragoste de oameni și muzică, a mers cu vioara sa, Guarneri del Gesu, pe front, în spitale, în sate, acolo unde cei mai mulți aveau nevoie de ea ca alinare.

Astfel s-a născut primul turneu intitulat Vioara lui George Enescu la sate, la inițiativa Radio România Cultural și Accendo. A fost o călătorie muzicală care, în 2012, a umplut de emoție inimile oamenilor simpli din 8 localități rurale din România care, deși nu fuseseră vreodată într-o sală de concert sau nu văzuseră un instrument pe viu, au venit la recital nu cu limuzine, ci cu căruțe, nu în smoking, ci în haine simple, dar au rezonat la fel cu cei ce au posibilitatea să meargă în marile săli de concert.

Experiența a fost una deosebită pentru cei doi artiști care la finalul primei ediții declarau:

"Eu zic că am început să ne obișnuim și cu o atmosferă mai puțin propice unei săli de concert. Nu întotdeauna se întâmplă să ai spectatori care nu sunt familiarizați cu acest gen de muzică și mă bucur că, iată, am fost la ei acasă și încercăm ca măcar pe unii dintre ei să-i atragem către această muzică" (Gabriel Croitoru)

"Pe mine mă impresionează și încă nu-mi revin din surpriza pe care am avut-o în fața numărului mare de oameni care a venit la aceste recitaluri" (Horia Mihail)

Ca un gest firesc, după aceste emoționante întâlniri, cei doi artiști au decis să reia această experiență și anul acesta. Cea de-a doua ediție a turneului "Vioara lui George Enescu" cu violonistul Gabriel Croitoru, care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului național "George Enescu"), acompaniat de pianistul Horia Mihail, va avea loc în perioada 22 octombrie 2013 - 4 noiembrie 2013, în 3 orașe și 6 localități rurale din judetele Botoșani, Suceava, Vaslui, Sibiu, Ilfov și la Sala Radio din București. Horia Mihail va cânta pe un pian electric ce va călători alături de instrumentiști.

Turneul va fi și anul acesta o frumoasă aventură a doi extraordinari artiști care vor poposi în locuri unde mari interpreți ai muzicii clasice au cântat extrem de rar sau niciodată. Va începe chiar în localitatea Liveni, în care s-a născut Enescu și a luat primele lecții de muzică de la un vestit lăutar al vremii. Periplul muzical cuprinde un recital extraordinar susținut la Sala Radio din Capitală, pe data de 1 noiembrie, dedicat sărbătoririi împlinirii a 85 de ani de la înființarea radioului public românesc.

Programul concertelor cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară și pian. Lucrări ale unor compozitori precum Tartini, Beethoven, Enescu, Chausson, Ravel vor putea fi ascultate în cadrul recitalurilor.

Pentru detalii despre turneu, vă invităm să consultați site-ul www.vioaraluienescu.ro


DATELE de desfășurare ale concertelor - Turneul "Vioara lui George Enescu:

22 OCTOMBRIE, Loc.Liveni, jud Botoșani
22 OCTOMBRIE, Botoșani, Casa de Cultură
23 OCTOMBRIE, Loc.Grănicești, jud Suceava
24 OCTOMBRIE, Pogonești, jud Vaslui
24 OCTOMBRIE, Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu
25 OCTOMBRIE, Loc.Slimnic, jud.Sibiu
26 OCTOMBRIE, Loc.Rășinari, jud.Sibiu
1 NOIEMBRIE, București, Sala Radio
4 NOIEMBRIE, Loc.Cernica, jud. Ilfov


Biletele pentru concertul de la București sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro si in Magazinele Germanos