Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

'Ce știa satul' de V. Al. Jan - Spectacol realizat cu ocazia aniversării Radio România 85

Publicat: joi, 17 Octombrie 2013 , ora 11.43

Luni, 21 octombrie, de la ora 11:00, la clubul Ramada Majestic din București, va avea loc, în premieră, audiția cu public a spectacolului radiofonic Ce știa satul, de V. Al. Jan, spectacol realizat cu ocazia aniversării a 85 de ani de la prima emisie Radio România. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu.

Era începutul anului 1929, când revista Radiofonia își informa, cu entuziasm, cititorii: "Luni, 18 februarie, se joacă în studioul Societății Române de Radiodifuziune, din strada General Berthelot, delicioasa comedie, într-un act, intitulată Ce știa satul, de V. Al. Jan, cu concursul eminenților artiști ai Teatrului Național: Doamna Maria Filotti și domnul Romald Bulfinski. În broadcastingul românesc, producțiunea aceasta trebuie subliniată ca fiind prima încercare de a da teatru în studio".

Autorul piesei, care semna V. Al. Jan sau I. Valjan (pe numele său adevărat Ion Alexandru Vasilescu), era un scriitor de notorietate în epocă, piesele sale într-un act, adevărate bijuterii ale genului, fiind primite cu deosebită căldură atât de public, cât și de critica de specialitate. Acest prim spectacol radiofonic, care a însemnat momentul nașterii teatrului la microfon din România, a rămas, însă, doar în amintirile contemporanilor și în paginile revistelor vremii, fiind difuzat în direct. O jumătate de secol mai târziu, regizorul Paul Stratilat a realizat o nouă variantă radiofonică a acestei spumoase comedii, spectacol tezaurizat în Fonoteca de Aur a postului public de radio. În această montare, rolurile principale au fost încredințate altor monștri sacri ai scenei romanești: Ileana Stana Ionescu și Radu Beligan.

Pentru a sărbători aniversarea a 85 de ani, pe care Radio Romania îi va împlini la 1 noiembrie, Teatrul Național Radiofonic a realizat o nouă versiune radiofonică a comediei într-un act Ce știa satul, de V. Al. Jan. Adaptarea radiofonică și regia artistică sunt semnate de regizorul Mihai Lungeanu. "Spectacolul pune în evidență caracterul contemporan al degringoladei morale satirizate în textul dramatic", afirma regizorul Mihai Lungeanu, cel care a încredințat partiturile comediei unei alte generații de actori: George Mihăiță, Virginia Mirea, Delia Nartea, George Grigore și Violeta Berbiuc. Din echipa de realizatori mai fac parte: Irina Soare - redactor, Monica Wilhelm și Robert Vasiliță - regizori de montaj, Janina Dicu - regizor de studio, Stelică Muscalu - regizor muzical și Vasile Manta - regizor tehnic.

Spectacolul radiofonic Ce știa satul, de V. Al. Jan, va putea fi ascultat, în premieră, vineri, 1 noiembrie, de la ora 22:20, la Radio Romania Cultural, într-un triptic teatral aniversar.