Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

GALA VERDI 200 - Teodora Gheorghiu, Roxana Constantinescu, Teodor Ilincăi și Ion Dimieru - un cvartet liric de zile mari - alături de Orchestra Națională Radio

Publicat: marți, 15 Octombrie 2013 , ora 10.39

Exercițiu de imaginație: dacă ați trăi în secolul XIX, undeva în vestul Europei sau mai exact în spațiul italian și radioul ar exista, care ar fi "hit-urile" pe care le-ați asculta zilnic și cine ar fi creatorul lor?

Iată câteva indicii: este cel mai interpretat compozitor de operă al tuturor timpurilor, ne-a dăruit 28 de titluri de operă, iar una dintre creațiile sale - La Traviata - este cea mai cântată lucrare lirică din lume.


Dacă astăzi suntem mereu înconjurați de un număr de șlagăre celebre, de la Beatles la ABBA, de la Michael Jackson la Mariah Carey, în sec. XIX cele mai îndrăgite și mai populare "hit-uri" însemnau arii, duete sau coruri din operele lui Giuseppe Verdi. Prin cele mai cunoscute fragmente din opere ca La Traviata, Nabucco, Il Trovatore (Trubadurul), Aida, Rigoletto ș.a. Verdi și-a asigurat practic nemurirea : ca orice șlagăr, celebrele partituri se rețin ușor și au o linie melodica extrem de plăcută, care creează o "dependență" muzicală determinându-te să le asculți sau să le fredonezi la nesfârșit…

Pe 10 octombrie, Verdi ar fi împlinit… 200 de ani! Bicentenarul Verdi, marcat în 2013 în întreaga lume printr-un mare număr de evenimente care îi sunt dedicate genialului artist italian, este marcat încă o dată la Sala Radio prin GALA VERDI 200. Vineri, 18 octombrie (19.00), Orchestra Națională Radio vă invită la o seară extraordinară ce va reuni fragmente din operele Il Trovatore, Nabucco, Rigoletto, Aida, Don Carlo, Falstaff ș.a.

Gala se va desfășura sub bagheta tânărului dirijor GABRIEL BEBEȘELEA, în prezent dirijor principal al Operei Naționale Române din Iași. Muzicianul a beneficiat de o bursă ce i-a oferit posibilitatea de a fi asistent al unor mari dirijori la Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri europene de gen. Gabriel Bebeșelea a colaborat cu Filarmonica din Sibiu, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Română de Tineret, Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Opera Maghiară și Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Camerata Liutaria, Camerata I Sedici, Ansamblul Stradivarius, Camerata Harmonia Cordis, precum și cu Opera Națională București.

Invitați speciali ai serii vor fi patru soliști lirici, care se bucură de o foarte frumoasă carieră internațională: Teodora Gheorghiu - soprană, Roxana Constantinescu - mezzosoprană, Teodor Ilincăi - tenor și Ion Dimieru - bas. Și cum Verdi este celebru și pentru inegalabilele partituri destinate corurilor, nu putea lipsi de la un astfel de eveniment Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.


Biletele sunt
disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.