Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Târgul Gaudeamus Carte Școlară, la final

Publicat: luni, 30 Septembrie 2013 , ora 11.27
Cea de a XI-a ediție a Târgului Gaudeamus Carte Școlară, găzduit 11 zile de Piața Universității, în premieră în acest an, s-a încheiat duminică, 29 septembrie. Evenimentul a fost organizat de Radio România și s-a desfășurat sub semnul dublei aniversări din acest an: 85 de ani de la prima transmisiune a postului public de radio din România (una dintre primele instituții de acest gen din lume) și ediția 20 a Târgului Internațional Gaudeamus, cel mai longeviv și mai important eveniment expozițional dedicat cărții din România.

Târgul Gaudeamus Carte Școlară, manifestare organizată în mod tradițional la începutul anului școlar, cu o ofertă adecvată momentului, face parte dintr-un program de anvergură națională, inițiat și derulat de Radio România - Programul Lectura, al cărui principal obiectiv este susținerea, prin evenimente, a culturii scrise în țara noastră.

Bilanțul statistic al acestei ediții, în unanimitate considerată de către expozanți drept una dintre cele mai reușite din istoria târgului, include:

- 40 de expozanți (reuniți în peste 30 de standuri), oferta prezentată în cadrul târgului fiind reprezentativă pentru piața românească de manuale, auxiliare și materiale didactice, în măsură să ofere tuturor celor implicați - elevi, personal didactic, profesioniști, un cadru optim de analiză, selecție și achiziție a instrumentelor de lucru pentru anul școlar 2013 - 2014;

- peste 30.000 de vizitatori - număr record deopotrivă pentru Târgul Gaudeamus Carte Școlară și pentru Programul Lectura 2013;

- o valoare totală a vânzărilor de două ori mai mare decât la ediția precedentă;

- peste 9.000 de volume donate de către vizitatori în cadrul proiectului Cărțile se întorc acasă. Prin acest proiect, inițiat și derulat de Radio România la începutul anului 2010, se urmărește colectarea de cărți de la edituri și de la persoane particulare dispuse să renunțe la o parte din volumele din biblioteca personală, acestea donându-se către biblioteci din mediul rural care au mulți abonați dar nu au mai primit fonduri pentru achiziții. Numărul volumelor adunate cu prilejul Târgului Gaudeamus Carte Școlară 2013, prin generozitatea vizitatorilor și a unora dintre expozanți (editurile Casa Radio și Semne) reprezintă un record al întregului proiect, de la inaugurarea sa. Cărțile au ca destinație bibliotecile publice din comuna Costache Negri (județul Galați), distruse de inundații.

Sâmbătă, 28 septembrie, în cadrul târgului a avut loc finala zonală a celei de a XI-a ediții a Concursului Național de Lectură Mircea Nedelciu, competiție dedicată elevilor de liceu și denumită astfel în amintirea regretatului scriitor și cofondator al Târgului Gaudeamus. Laureații concursului au fost: Andrei Șuvăroiu (Colegiul Tehnic Petru Maior din București) - locul 1, Valentin Stanciu - locul 2 și Marian Gabriel Mitu - locul 3 (ambii, elevi ai Liceului Tehnologic nr. 1 din Fundulea). Ocupanții locurilor 1 și 2 vor participa la finala națională a concursului, organizată în luna noiembrie în cadrul Târgului Internațional Gaudeamus.

Partenerii evenimentului au fost, la această ediție: Primăria Municipiului București, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Regia Autonomă de Transport București, Spectacular și Șapte Seri.

Următorul eveniment din cadrul Programului Lectura 2013 va fi Târgul Internațional Gaudeamus Carte de Învățătură, ediția 20, care va avea loc în perioada 20 - 24 noiembrie în Pavilionul Central Romexpo.

Informații suplimentare la secretariatul Gaudeamus: tel./fax: 021.312.2240; e-mail:office@gaudeamus.ro.