Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Se apropie startul primei ediții a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

Publicat: miercuri, 25 Septembrie 2013 , ora 8.29

Prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România, sub înaltul patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României, începe luni, 30 septembrie, la București.

Organizat sub egida Uniunii Internaționale de Radio și Televiziune (URTI) și a Ministerului Culturii, Festivalul Internațional Grand Prix Nova se adresează deopotrivă creatorilor, specialiștilor, dar și iubitorilor de teatru radiofonic. Obiectivul acestuia este acela de a promova inovația în domeniul spectacolelor radiofonice, prin valorificarea posibilităților de expresie oferite de mijloacele tehnice moderne, ce au determinat în ultimii ani o schimbare în abordarea acestui gen artistic.

Festivalul oferă profesioniștilor de radio din întreaga lume un cadru competițional în care își pot prezenta producțiile teatrale. În urma preselecțiilor au intrat în concurs cele mai revoluționare spectacole radiofonice a 27 de companii, din 22 de țări din întreaga lume.

Între 30 septembrie și 5 octombrie, în sălile de conferință ale Hotelului Continental, se vor desfășura audițiile și dezbaterile cu juriul și creatorii programelor înscrise în concurs, un bun prilej pentru toți cei prezenți de a cântări noile tendințe stilistice, precum și viitorul teatrului radiofonic în peisajul mediatic actual, aflat într-o continuă și alertă schimbare.

Juriul acestei prime ediții a Festivalului Grand Prix Nova este format din personalități și profesioniști de renume: Nils Heyerdahl, Președintele Academiei Norvegiene pentru Limbă și Literatură, președintele juriului; Alison Hindell, redactor-șef al Departamentului Teatru al BBC; Ljubo Pauzin, directorul Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic și Documentar de la Hvar, Croația; Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra; Ilinca Stihi, regizor al Departamentului Teatru (Teatrului Național Radiofonic) din cadrul Societății Române de Radiodifuziune.

Gala de premiere a festivalului va avea loc vineri, 4 octombrie, la Palatul Elisabeta, iar închiderea oficială se va desfășura pe scena Teatrului de Comedie sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 19.00, cu reprezentația Ce știe orașul, un scenariu de Mihai Lungeanu, după textul Ce știa satul de Ion Valjan, un adevărat eveniment teatral și muzical, coproducție Radio România Cultural și Teatrul de Comedie.

Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova este organizat sub auspiciile aniversării a 85 de ani de la primul semnal emis în eter de Radio România.

Piesa Ce știa satul a fost primul spectacol difuzat de Teatrul Național Radiofonic, în 1929, având în distribuție nume mari ale scenei: Maria Filotti și Romald Bulfinski.

De la tradiție la modernitate în teatrul radiofonic și ce perspective oferă viitorul acestui gen artistic atât de îndrăgit, care este riscul de a depăși formulele de expresie consacrate și de a oferi publicului o experiență sonoră inovatoare? Sunt provocările la care vor răspunde participanții la Grand Prix Nova - Voicing The Future - festivalul care aduce la Bucuresti cele mai revoluționare producții radiofonice din întreaga lume.