Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Înregistrările rare ale unui autor-cult: primul audiobook dedicat lui Mircea Ivănescu

Publicat: vineri, 20 Septembrie 2013 , ora 15.30
Poet greu clasificabil, care scapă deliberat etichetărilor literare, dar se încadrează hotărât în categoria most influential, Mircea Ivănescu (1931-2011) este recunoscut ca o prezență notoriu discretă în mass-media, astfel încât cele 11 poeme rostite la Radio într-un interval de peste trei decenii să fie o revelație prețioasă pentru iubitorii de poezie.

Înregistrările datând din 1969-1974, 1998 și 2001 sunt acum în premieră reunite într-un album (carte ilustrată cu CD încorporat) apărut la Editura Casa Radio în "Biblioteca de poezie românească", seria "Colecționarul de voci", intitulat: Mircea Ivănescu, Biografii imaginare, ce va fi prezentat publicului luni, 23 septembrie, de la ora 18,30, la Librăria Cărturești Verona.

Mircea Ivănescu a fost de-a lungul timpului invitatul unor realizatori de emisiuni culturale la Radio România, ei înșiși poeți: Ion Drăgănoiu, Lucia Negoiță și Liliana Ursu, cărora le datorăm fixarea pe bandă magnetică a celor 11 poeme. Într-un foarte consistent interviu din 1970 (de asemenea reprodus în volum), difuzat în faimoasele "Convorbiri de joi" ale lui Ion Drăgănoiu, Mircea Ivănescu se declară promotorul unei poezii "care să nu aibă câtuși de puțin caracterul unei puneri în pagină sau al unei atitudini, ci o poezie care să fie tot atât de naturală ca și oricare dintre actele obișnuite de viață, ca o vorbire sau ca o mărturisire, în toate sensurile pe care le vreți să le dați acestui cuvânt".

"Într-o vreme în care poezia însemna doar lirism și metaforă, Mircea Ivănescu a adus în poeme narațiunea, limbajul vorbit, proza, riscând, cum fac, de obicei, inovatorii", afirmă poeta Simona Popescu, semnatara eseului introductiv și îngrijitoarea ediției.

În același trend inovativ, Mircea Ivănescu, Biografii imaginare este o adevărată "carte-obiect": cele 11 texte ("cu multe ramificații și bifurcări care nu se opresc nicăieri, pentru că fac parte din poemul continuu") sunt "înfășurate" în creația plastică a unui artist afin, apreciatul illustratator al "Bibliotecii de poezie românească", seria "Colecționarul de voci", Constantin Popovici. Autor al formulei grafice originale a acestei prime colecții ce a introdus acum 10 ani audiobookul de poezie în peisajul editorial autohton, Constantin Popovici a semnat remarcabile ediții: Nichita Stănescu, G. Bacovia, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Gellu Naum, Leonid Dimov…

Tocmai de aceea, prezentarea cărții audio va avea loc în ambientul expoziției "De la radio art la cover art: 13 ilustrații de Constantin Popovici", deschisă în Ceainăria Librăriei Cărturești Verona, strada Arthur Verona nr. 13.

Luni, 23 septembrie, de la ora 18,30, la Cărturești Verona, scriitorii Simona Popescu, Mircea Cărtărescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Ion Bogdan Lefter îl vor evoca pe Mircea Ivănescu (și biografiile lui imaginare), despre a cărui voce prefațatoarea albumului apărut la Editura Casa Radio spune: "nu e una «de poet»", e o voce albă, fără nici o strategie: a unui om care nu citește versuri, ci povestește fapte, întâmplări și amintiri"…

Să-l ascultăm!

Detalii pe www.edituracasaradio.ro