Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Turneele Radio România Cultural - Duelul Stradivarius versus Guarneri la cea de-a treia rundă

Publicat: miercuri, 11 Septembrie 2013 , ora 12.24

La început a fost ideea de "duel". S-au ales cele mai prețioase arme: viorile Stradivarius și Guarneri, s-au stabilit cei mai aleși combatanți: violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, dar și un arbitru: pianistul Horia Mihail, iar lumea a fost anunțată că, la ceas de seară, va putea asista la o batălie nu pe viață și pe moarte, ci pe sunet și armonie.

Mii și mii de spectatori au asistat la cele două ediții precedente ale turneului Duelul Viorilor Stradivarius vs. Guarneri și au constatat că, atunci când arcușurile s-au încrucișat, rezultatul a fost unul atât de melodios, sunetul atât de pur și cristalin, măiestria celor doi violoniști atât de mare încât, practic, iubitorii muzicii de calitate au fost singurii câștigători. Publicul care a umplut până la refuz sălile și care a primit artiștii peste tot ca pe adevărate vedete și-a dorit și o a treia rundă.

În consecință, Stradivarius și Guarneri - două viori de colecție, și cei doi artiști de talie internațională care le mânuiesc cu măiestrie, Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, împreună cu pianistul Horia Mihail, pornesc din nou la drum. Începe cea de-a treia ediție a turneului național Duelul Viorilor, ce va avea loc între 23 septembrie și 4 octombrie în 8 orașe din România.

"Inițial, în mintea mea, Duelul viorilor a fost o joacă. Dar după o a doua ediție în care aceiași eroi s-au lăsat atrași în aventura unui turneu dens și obositor de-a lungul și de-a latul țării, făcând săli de peste 1.000 de locuri să pară neîncăpătoare, am ajuns să cred că joaca noastră de-a duelul a devenit serioasă. Iată că o a treia ediție în toamna anului 2013 va avea loc în aceeași distribuție, cu toate impedimentele care s-au ivit pe parcurs și care, din fericire, au fost depășite. Am început deja să fim imitați, copiați, să se inventeze false dueluri cu false viori celebre, ceea ce, mai departe de entuziasmul publicului, e o nouă dovada a faptului că Duelul viorilor este un succes", declară Oltea Șerban-Pârâu, redactor șef al postului Radio România Cultural și director artistic al Orchestrelor și Corurilor Radio.

Despre arme și combatanți se știu deja destule, dar cea de-a treia bătălie din sălile de concert va fi consemnată astfel:

Armele:

• Vioara Stradivarius "Pachoud" construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziția lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw - Amsterdam;

• Vioara Guarneri del Gesu "Catedrala", datată 1731, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu și care este pusă la dispoziția violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Național "George Enescu", în patrimoniul căruia se află.

Combatanții:

Liviu Prunaru, artist de talie internațională, i-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea Dublul concert de Bach) și pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). Este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internațională, în plină ascensiune, cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume - London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena ș.a. Un număr mare de premii internaționale, participări la festivaluri și înregistrări audio se adaugă palmaresului său.

Gabriel Croitoru, prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică București, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești și membru al Cvartetului de Stat Transilvan, Cluj-Napoca, a cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ș.a. Distincții de prestigiu obținute stau dovadă a talentului violonistului român: premiul al III-lea la Concursul N. Paganini - Genova (Italia), premiul special al juriului la Concursul Fritz Kreisler - Viena (Austria), premiul al II-lea la Concursul Internațional Zino Francescatti - Aix-en Provence (Franța) ș.a.

Arbitrul:

Pianistul Horia Mihail, un muzician al cărui rafinament transpare din fiecare apariție în concert sau recital, este unul din cei mai apreciați pianiști români ai generației sale. În calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, totodată solist al Filarmonicii din Brașov, Horia Mihail susține numeroase concerte și recitaluri pe scena Sălii Radio din București sau în turnee în țară sau străinătate, dar colaborează și cu alte orchestre de profil din țară. De-a lungul timpului a susținut peste 2.000 de recitaluri și concerte în 18 țări, pe patru continente. În ultimii ani, Horia Mihail a susținut mai multe proiecte naționale muzicale de anvergură, solistice sau de muzică de cameră, cu impact cultural dar și social precum Pianul călător (www.pianulcalator.ro), Flautul de aur (www.flautuldeaur.ro), Vioara lui George Enescu la sate (www.vioaraluienescu.ro) și, bineînțeles Duelul Viorilor (www.duelulviorilor.ro).

Provocarea este de fapt repertoriul dens, atractiv, spectaculos și dificil: Piotr Ilici Ceaikovski - Meditație pentru vioară și pian op. 42 nr. 1; Pablo de Sarasate - Dans spaniol nr.8 op.26; Saint-Saens și Ysaye - Studiu în formă de vals; Ciocârlia - prelucrare folclor de Grigoraș Dinicu.

Liviu Prunaru - vioară și Horia Mihail:

Nicolo Paganini - Cantabile și Vals op.19 pentru vioară și pian; Manuel de Falla și Kreisler - Dans spaniol (La vida breve); Richard Wagner - File de album (Albumblatt): Romanze pentru vioară și pian; Henry Wieniawski - Souvenir de Moscou pentru vioară și pian.

Gabriel Croitoru - vioară și Liviu Prunaru - vioară:

Charles de Beriot - Grand Duo Concertant no.3 pentru doua viori.

Liviu Prunaru - vioară, Gabriel Croitoru - vioară și Horia Mihail - pian:

Christian Sinding - Serenada no. 2 op 92 pentru două viori și pian.


Datele și locurile în care se va da ''lupta'':

23 septembrie: Brașov, Sala Patria, ora 20:30.
24 septembrie: Târgu Mureș, Palatul Culturii, ora 19:00.
25 septembrie: Turda, Teatrul Municipal, ora 19:00.
27 septembrie: Craiova, Sala Filarmonicii, ora 19:00.
28 septembrie: Pitești, Casa de Cultură, ora 19:00.
30 septembrie: Iași, Opera Națională Română, ora 19:00.
1 octombrie: Bacău, Ateneu, ora 19:00.
4 octombrie: București, Sala Radio, ora 19:00.

Biletele se pot achiziționa de la casele de bilete ale sălilor în care se vor desfășura recitalurile, iar în București și prin www.bilete.ro. Informații suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.