Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Eveniment cultural românesc la Lisabona!

Publicat: miercuri, 4 Septembrie 2013 , ora 9.16
Vioara lui George Enescu se aude în capitala Portugaliei.

Anul trecut, o poveste muzicală marca Radio România Cultural, turneul Vioara lui George Enescu la sate, ducea muzica de cea mai bună calitate în locuri din România în care, până atunci, nu se auzise niciodată pe viu.

Pentru toți cei ce au asistat la aceste concerte, dar și pentru soliști și organizatori, experiența a fost una extraordinară, unică. De aceea, ea va fi împărtășită acum și publicului din Lisabona, care va avea prilejul să asculte sunetul minunat al viorii Guarneri del Gesù, care i-a aparținut lui George Enescu (instrument aflat actualmente în patrimoniul Muzeului Național George Enescu).

Violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail, protagoniștii turneului, soliști ai Orchestrelor și Corurilor Radio România și Oltea Șerban-Pârâu, redactor-șef la Radio România Cultural și director artistic al Orchestrelor și Corurilor Radio, se vor afla în capitala Portugaliei, unde, în data de 5 septembrie, la Centro Cultural de Belém vor prezenta un eveniment complex realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona.

Astfel, Centro Cultural de Belém va găzdui un recital de vioară și pian Gabriel Croitoru si Horia Mihail. În deschiderea evenimentului muzical va fi inaugurată expoziția Sonorul în instantanee, semnată de muzicologul și fotograful Virgil Oprina și compusă din imagini surprinse la diferite ediții ale Festivalului Internațional George Enescu. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 5-29 septembrie. În deschiderea recitalului, doamna Oltea Șerban-Pârâu va susține o scurtă conferință despre însemnătatea Festivalului Internațional George Enescu și despre invitații de prestigiu pe care-i va avea în acest an, despre concertul Vioara lui George Enescu și despre expoziția adiacentă.

Pornind de la proiectul Vioara lui George Enescu la sate, promovat în turneu național de către Radio România Cultural și în contextul promovării celei de-a XXI-a ediții a Festivalului George Enescu în Portugalia, Institutul Cultural Român de la Lisabona colaborează în premieră cu Centro Cultural de Belém pentru organizarea acestui proiect muzical și expozițional.

Vioara lui George Enescu la sate este o călătorie muzicală, o inedită colaborare între două personalități ale scenei muzicale românești și internaționale: Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesù, care i-a aparținut lui George Enescu și Horia Mihail, unul dintre cei mai renumiți pianiști români ai momentului.