Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Ziua Limbii Române, in extenso la Radio România!

Publicat: miercuri, 28 August 2013 , ora 11.53

Sâmbătă, 31 august, cu prilejul Zilei Limbii Române, Radio România oferă ascultătorilor un adevărat maraton de reportaje, transmisii în direct, duplexuri, mini-documentare și corespondențe, prin care aceștia vor fi conectați în permanență la evenimentele dedicate sărbătoririi și promovării limbii române!

Dacă "limba română este patria mea" (Nichita Stănescu), reporterii și realizatorii Radio România și-au propus în acest an, când limba română este celebrată pentru prima dată prin lege, la 31 august, simultan cu Ziua Limbii Noastre din Republica Moldova, să creeze o legătură live între cele două sărbători ale aceleiași limbi!

Astfel, Chișinăul și Bucureștiul se vor afla într-un dialog deschis la Radio România, în cele două duplexuri realizate cu Radio Chișinău. Începând cu ora 12.05, Radio România Actualități propune o primă conexiune cu evenimentele de la Chișinău în cadrul emisiunii Deschis în weekend. De la ora 16.00, Radio România Cultural va continua legătura Chișinău - București, într-un duplex la care vor participa în direct personalități aflate în cele două studiouri. Vor fi difuzate, de asemenea, înregistrări memorabile cu Ion Hadârcă și Grigore Vieru, de la Marea Adunare Națională de la Chișinău din 27 august 1989.

Pe lângă București și Chișinău, platoul Bucegi completează harta evenimentelor dedicate limbii române la care Radio România își va conecta în direct ascultătorii! De la ora 15.05, Radio România Actualități va aduce platoul Bucegi în studio, pe calea undelor, în emisiunea Ca pe roate, într-o transmisie live de la cel mai înalt punct din țară unde se va celebra limba română în acest an!

Fabuloasa limbă română va fi subiectul ediției speciale a emisiunii Radioul de sâmbătă seara, difuzată pe Radio România Actualități de la ora 19.50. Sub genericul Ziua Limbii Române, în direct de la București și Chișinău pe înălțimile Bucegilor, de la New York, la Londra și Paris, va fi realizată o retrospectivă "la cald" a evenimentelor organizate pe parcursul zilei pe ambele maluri ale Prutului, dar și incursiuni în programul manifestărilor organizate în lume cu prilejul zilei limbii naționale, desfășurate sub patronajul ICR. Rostirea românească va ocupa prim-planul rubricilor emisiunii, care va cuprinde și un reportaj despre Congresul mondial de eminescologie de la Chișinău, programat în același interval aniversar (30 - 31 august).

Serviciul Român al Radio România Internațional adaugă la portofoliul emisiunilor menționate deja, Weekend cu prietenii, difuzând un interviu cu acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău în cadrul rubricii De veghe la porțile limbii române, dar și înregistrări din Fonoteca de Aur cu Grigore Vieru, Leonida Lari și Adrian Păunescu. Emisiunea România în direct propune un interviu în direct cu Marius Clenciu, președintele Consiliului Național al Asociației ProBasarabia și Bucovina, dar și o transmisiune în direct din Transcarpatia, cu Sergiu Dan la celălalt capăt al firului.

Sărbătorirea Zilei Limbii Române continuă la RRI cu emisiunea interactivă În prim plan, România, dedicată evenimentelor de la filialele ICR din SUA, Canada, sau Republica Moldova.

Omul zilei, sub semnul căruia se va desfășura programul din 31 august la Radio România 3Net "Florian Pittiș" este Lucian Blaga, căruia îi aparține citatul zilei: "Limba este întâiul mare poem al unui popor".

Programele Radio 3Net "Florian Pittiș" sunt preponderent muzicale, iar Ziua Limbii Române va fi sărbătorită prin recitaluri audio și video de muzică și poezie ale interpreților recunoscuți pentru buna folosire a limbii române, de la Milenium, la Mircea Baniciu, de la Zdob și Zdub, la Nicu Alifantis, de la Taxi, la Dinu Olărașu, de la Poesis, la laureații festivalurilor Om bun și Folk You. Vor fi difuzate și cele mai interesante apariții ale soliștilor și trupelor tinere care au evoluat în cadrul video-emisiunii săptămânale Sala de repetiții.

În exclusivitate la rubrica de IT a Radio 3Net "Florian Pittiș" va fi prezentat softul AutoCorect, foarte util celor care folosesc limba română corectă pe calculatoare! Prezentarea va cuprinde detalii de download pentru acest soft, sistemele de operare care îl suportă și caracteristicile minime ale calculatorului pe care urmează a fi instalat, dar și facilitățile softului - adăugare de diacritice, corecții ortografice și de punctuație.


Serviciul Comunicare