Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Record de vizitatori la Târgul Gaudeamus Mamaia

Publicat: luni, 19 August 2013 , ora 14.48

Târgul Gaudeamus Mamaia, ediția a V-a, s-a încheiat. Evenimentul, organizat de Radio România, echipa Gaudeamus și Radio Constanța/Radio Vacanța, s-a desfășurat în intervalul 11 - 15 august, sub semnul unei duble aniversări: 85 de ani de la prima transmisiune a Radio România (1 noiembrie 1928) și 20 de ani de la lansarea Programului Lectura - Târgurile Gaudeamus.

Conform tradiției, ultima zi a târgului a fost dedicată cu precădere câștigătorilor Trofeelor Gaudeamus, premiați joi, 15 august, începând cu ora 18:00, în incinta târgului amenajat pe faleza din fața Radio Vacanța.


Premiile Târgului Gaudeamus Mamaia 2013
au fost decernate astfel:

Trofeele Gaudeamus, acordate expozanților prin votul publicului, au revenit: Editurii Humanitas (locul 3), Editurii RAO (locul 2) - și Editurii Nemira (locul 1);

"Cea mai râvnită carte a târgului" a fost desemnat, tot de către vizitatori, volumul "Aventurile lui Chilli Ramirez - Poveștile lui Gyuri" de Ioan Gyuri Pascu, publicat de Editura Cartea DAATH

Trofeul Presei a revenit cotidianului "Cuget Liber" - secțiunea publicații și postului Litoral TV - secțiunea TV. Deși postul Radio Vacanța a primit cele mai numeroase voturi, dat fiind statutul său de organizator al evenimentului, nu a intrat în competiție. Premiul pentru secțiunea radio nu a fost acordat.

Premiul Miss Lectura a fost câștigat de tânăra Oana Conac, economistă, din Cluj-Napoca, câștigătoarea fiind recompensată cu CD-uri și cărți oferite de către organizatori și Editura Casa Radio.


Bilanțul statistic al ediției se prezintă astfel:

• Numărul vizitatorilor a fost de peste 12.000, record al Târgului Gaudeamus Mamaia;

• Cei 30 de expozanți reprezentați la târg aparțin domeniilor majore de activitate de pe piețele editorială și educațională;

• Peste 1.000 de volume au fost donate de către vizitatori în cadrul proiectului "Cărțile se întorc acasă".


Proiecte derulate sub sigla Gaudeamus:

Cărțile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și a vizitatorilor, a unui fond de carte care are ca beneficiari biblioteci ale unor comunități subfinanțate din acest punct de vedere. Proiectul continuă o tradiție care durează de la primele ediții ale Târgului Internațional Gaudeamus (Coșul Târgului). De la relansarea sa sub acest nume, în anul 2010, circa 70.000 de volume au îmbogățit patrimoniul unor biblioteci care nu au mai primit de foarte mult timp fonduri pentru achiziții. Acestora li se adaugă cele aproape 1.000 de volume donate cu prilejul Târgului Gaudeamus Mamaia, care vor avea ca destinații bibliotecile publice din localitățile Grădina și Târgușor (județul Constanța).

Poliția estivală Gaudeamus, care, timp de cinci zile, a patrulat neîncetat pe plaja din Mamaia și i-a "amendat" cu premii surpriză pe toți cei descoperiți citind pe plajă. Amenzile, constând în special în cărți, au fost suportate de către organizatori.

Proiect cultural susținut de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național

Următorul eveniment organizat în cadrul Programului Lectura 2013 este Târgul Gaudeamus Carte Școlară, ediția a XI-a, care va avea loc în București, într-un pavilion expozițional amplasat în Piața Universității, în perioada 19 - 29 septembrie.