Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Festivalul de C'ARTE DANUBIUS - Prima ediție, 14 -17 august 2013, Tulcea

Publicat: luni, 12 August 2013 , ora 9.27

Miercuri, 14 august 2013, ora 14.00, în Piața Civică din Tulcea începe prima ediție a Festivalul de C'ARTE DANUBIUS , un festival care își propune să aducă în fața publicului tulcean și dobrogean voci importante ale culturii române și dunărene. Timp de 5 zile, între 14-18 august 2013, pe scena din Piața Civică și în spațiul Art Cafe La Scena-Casa Avramide, vor fi prezentate evenimente din toate zonele artistice, de la industria editorială, arte vizuale până la artele spectacolului și cinema. Organizatorii festivalului sunt Primăria Municipiului Tulcea și Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER) , iar coorganizatori - Consiliul Județean Tulcea și Biblioteca Județeană "Panait Cerna". Coproducător: Radio România Cultural.

"Mă bucur că orașul nostru va avea un festival de carte și arte de-o asemenea anvergură. Sper ca acest proiect să se dezvolte în timp pe mai multe paliere și să aducă tulcenilor, anual, bucuria întâlnirii cu nume sonore și valoroase din cultura și viața artistică românească. Programul este variat și de înaltă ținută și sper să satisfacă, în mare măsură, gusturile și așteptările tuturor celor care vor dori să participe la derularea evenimentelor programate pe parcursul celor cinci zile de festival. Este un câștig pentru oraș, din multe puncte de vedere, este și o premieră pe această zonă, a târgurilor de carte, așa că aștept să ne bucurăm împreună de aceste zile încărcate de poezie, teatru, blues, jazz, lansări de carte, filme, conferințe și expoziții", a declarat Constantin Hogea, primarul orașului Tulcea. "Ideea unui festival al artelor și al cărții la Tulcea a fost îmbrățișată cu entuziasm de d-l Constantin Hogea, primarul Municipiului Tulcea. Nume importante ale scenei noastre culturale vor veni la Tulcea pentru a susține prelecțiuni la cestiunea zilei, pentru a prezenta show-uri de poezie, blues și jazz, pentru lansări de carte și vernisaje unicat. La o repede ochire, amintesc aici de academicianul Eugen Simion, de maestrul Mircia Dumitrescu, marele actor Mihai Mălaimare, poeții Ioana Crăciunescu, Ioan Es Pop, Liviu Ioan Stoiciu, Augustin Ioan, Bogdan Ghiu, Pavel Șușară sau Bogdan O. Popescu, de regizorul Alexandru Solomon, muzicienii Mircea Tiberian, Dinu Olărașu și Nadia Trohin, actorii Naționalului Bucureștean, Monica Davidescu și Dan Tudor. Trebuie văzut tot programul festivalului pentru că el este o ofertă de calitate pentru toate genurile artistice. Sunt convins că Danubius va reprezenta în câțiva ani o punte culturală între orașele dunărene și va fi un ferment pentru viitoare proiecte culturale și artistice ", a declarat Dan Mircea Cipariu, președintele APLER.


Ce este Festivalul de C'ARTE DANUBIUS ?

Un festival de carte și arte prin care i se oferă publicului din Tulcea un acces democratic la resurse culturale de calitate: lansări de carte ("singurătatea vine pe facebook" de Dan Mircea Cipariu, Editura Tracus Arte, "ieșireadinbazadedate" de Mireille Rădoi, Editura Brumar, "Secretul secretelor" de Flavius Predescu, Editura Eikon, colecția cArtesențe, Editura Centrului Cultural "Dunărea de Jos", "Sophia" de Suzan Mehmet, Editura Tracus Arte, "Dar" de Dinu Olărașu, Editura Eikon, "Căderea-n sus a corpurilor grele" de Ioan Es Pop, Editura Tracus Arte, "Sissi" de Pavel Șușară, Editura Tracus Arte), recitaluri publice (poeți din Constanța: Iulia Pană, Amelia Stănescu, Mugur Grosu, Mădălin Roșioru; poeți din Galați: Florina Zaharia, Simona Toma, Angela Ribinciuc; poeți din Tulcea: Olimpiu Vladimirov, Augustin Ioan, poeți din București: Bogdan Ghiu, Bogdan O. Popescu, Pavel Șușară), conferințe ("Cultura română în satul global" de acad. Eugen Simion, "Tulcea, periplu cultural" de Dan Arhire, președintele Asociației "La Drum", "Literatura și cartea față cu noile media" de Bogdan Ghiu și Dan Mircea Cipariu, "Masca și statuia vivantă" de Mihai Mălaimare), ateliere de scriere creativă (coordonator: Dan Mircea Cipariu), show-uri de poezie, blues și jazz (Ioana Crăciunescu, Ioan Es Pop, Liviu Ioan Stoiciu & Mircea Tiberian & Nadia Trohin ; Mireille Rădoi, Flavius Predescu, Dan Mircea Cipariu & Danubius Project), show de poezie și folk (Dinu Olărașu), spectacole de teatru ("Escroci în aer liber" de Ion Băieșu, cu Monica Davidescu și Dan Tudor; "Povestea unui pierde vară" de Dan Mihăescu, cu Vlad Jipa și Radu Dumitru), cinemateca Fundației Arte Vizuale, vernisajul Romfilatelia ("O lume românească într-un timbru") târg de carte, sesiuni de autografe, expoziția de grafică de carte (Maestrul Mircia Dumitrescu, cu lucrări de grafică inspirate din romanul lui Panait Istrati - Kira Kiralina, expoziție prezentată la Casa Avramide) .

Un festival care își propune să devină un spațiu public, cultural și spiritual pentru autorii, editorii și artiștii din orașele riverane Dunării. La prima ediție sunt invitați autori și editori din Constanța, Galați, Tulcea.
Un festival care își propune să configureze o nouă elită culturală în Tulcea. Elevi de la Colegiul Național Dobrogean "Spiru Haret" și Liceul Teoretic "Grigore Moisil" vor participa la un atelier de scriere creativă coordonat de Dan Mircea Cipariu, președintele APLER, în urma căruia vor prezenta un recital public. Patru elevi ai Liceului de Artă "George Georgescu" vor realiza, la invitația și susținerea Festivalului, un proiect de jazz & blues intitulat Danubius Project.

Blog oficial: danubiusfest.blogspot.ro

Programul târgului de carte al festivalului (târg cu vânzare): între orele 12.00-22.00 pentru perioada 14-17 august 2013; între orele 10.00-14.00 pentru ziua de 18 august 2013.