Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Seară regală la Radio România în 11 mai 2013

Publicat: duminică, 12 Mai 2013 , ora 12.18

Concertul Regal și lansarea celei de-a doua ediții (în limba engleză) a albumului special dedicat Majestății Sale Regele Mihai I al României "At your service at all times...", au constituit evenimentul prin care Radio România a marcat, sâmbătă, 11 mai 2013, la Sala Radio, Ziua Regalității.

Într-o atmosferă de sărbătoare, în prezența Altețelor Regale Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu și Principele Nicolae, a Președintelui Director General al Societății Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, a fostului Președinte al României, Emil Constantinescu, a numeroși ambasadori și personalități ale vieții culturale și artistice, precum și a unui numeros public, care a făcut ca sala de concerte a Radio România să devină neîncăpătoare, au răsunat acordurile "Imnului Regal" care au deschis această adevărată sărbătoare muzicală la cel mai înalt nivel artistic. Concertul oferit de Radio România în onoarea Casei Regale a marcat o adevărată premieră, fiind primul Concert Regal găzduit de Radio România, după 1947.

Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului român Christian Badea, avându-i ca soliști pe violonista Mihaela Martin și violoncelistul suedez Frans Helmerson, a continuat programul cu "Dublul concert pentru vioară, violoncel și orchestră", ultima lucrare pentru orchestră concepută de Brahms, cei trei muzicieni de talie mondială bucurându-se de nu mai puțin de șase ieșiri la public.

În pauza concertului, în foaier, un al doilea moment a completat evenimentul găzduit de Radio România: lansarea albumului "At your service at all times...", ediția în limba engleză, carte și două CD-uri, în excelenta traducere oferită de Alistair Blyth.

Această ediție în limba engleză este continuarea firească a eforturilor de restituire către marele public a tezaurului de documente sonore din arhiva Radio România și devine astfel, grație Editurii "Casa Radio", un excelent ambasador al românilor și al Societății Române de Radiodifuziune pentru toți cei aflați dincolo de granițele României.

Președintele Director General, domnul Ovidiu Miculescu, sublinia în intervenția sa prilejuită de lansarea acestui album: Societatea Română de Radiodifuziune s-a născut la 1 noiembrie 1928, iar actul de naștere a fost semnat de Majestatea Sa Regele Ferdinand. Radio România și-a început drumul său cu binecuvântarea Casei Regale. Radioul Public românesc este parte integrantă a societății civile de 85 de ani. Radio România a fost alături de Casa Regală, de Regele Mihai I al României în tot acest timp. La Radio România s-a transmis Proclamația către țară din 23 august 1944. Și tot la Radio România au fost nenumărate momente în care Casa Regală și Majestatea Sa Regele Mihai au fost o prezență frecventă pe undele și în publicațiile pe care radioul le edita. Acest volum este mai mult decât un document istoric, este un gest de respect și onoare pentru Majestatea Sa, pe care Radioul Public l-a făcut din tot sufletul. Este un gest firesc! Radio România rămâne alături de Casa Regală. Radio România a fost, este și va fi o instituție solidă, credibilă, serioasă, în slujba cetățeanului și a publicului românesc.

La rândul său, Alteța Sa Regală Principele Radu a declarat celor prezenți la lansare: Alteța Sa Regală Principesa Margareta și cu mine suntem încântați că în această seară am putut să fim prezenți aici, la acest Concert Regal, poate primul după 1947 până în prezent. Cei trei mari artiști ai muzicii mondiale - Christian Badea, Mihaela Martin și Frans Helmerson - alături de Orchestra Națională Radio arată că Radioul și Coroana Regală au stat împreună de-a lungul timpului alături de câteva valori, iar una dintre acestea este calitatea.

Radio România și Casa Regală au fost alături, în cei 85 de ani, în multe momente. Unul dintre ele este concertul și lansarea din această seară. Dar va urma foarte curând un alt moment: transmiterea, din partea Majestății Sale Regele Mihai, a decorației "Nihil Sine Deo" pentru Radio România și un dineu la Palatul Elisabeta. Dar seara aceasta mai înseamnă ceva: dintre multele instituții culturale ale României, Radio România se detașează cu un profil care trece de granița culturală. Radio România a consolidat statul român; Radio România a servit securitatea națională. Proclamația de la 23 august este un exemplu. Dar Radio România a slujit independența, siguranța și statul român în toți cei 85 de ani de existență ai săi. Casa Regală a fost mai aproape de Radio România decât de alte instituții ale presei românești. Au fost momente când destinul țării a depins de un mesaj și acel mesaj a fost transmis pe undele radio. Acest lucru nu poate fi uitat de Casa Regală. Număr clipele până când dumneavoastră veți fi musafiri, iar noi gazdele. Pe mâine seară! - a încheiat Alteța Sa Regală Principele Radu, amintind de ceremonia care va avea loc duminică, 12 mai 2013, la Palatul Elisabeta, ceremonie în cadrul căreia Societății Române de Radiodifuziune îi va fi acordată decorația regală "Nihil Sine Deo".

Galerie foto