Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Târgul GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2013 a ajuns la final

Publicat: luni, 22 Aprilie 2013 , ora 13.02
Târgul GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2013 s-a încheiat duminică, 21 aprilie. Evenimentul a fost organizat de Radio România - echipa GAUDEAMUS și Radio Cluj - și s-a derulat în perioada 17 - 21 aprilie, în incinta unui pavilion expozițional mobil amplasat în Piața Unirii, spațiu în mod tradițional legat de Târgul GAUDEAMUS.

Ediția cu numărul 14 a evenimentului s-a desfășurat sub semnul dublei aniversări din acest an: 85 de ani de la prima transmisiune a Radio România (1 noiembrie 1928) și 20 de ani de la lansarea Programului LECTURA - Târgurile GAUDEAMUS, odată cu ediția pilot a Târgului GAUDEAMUS Carte de Învățătură (30 octombrie - 6 noiembrie 1994).


Președintele de onoare al acestei ediții a fost domnul acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.


Premiile Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2013, decernate în cadrul festivității care a avut loc duminică, 21 aprilie, ora 12.00, sunt următoarele:


Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanților prin Votul Publicului

- Trofeul GAUDEAMUS: locul 3 - Adevărul Holding, locul 2 - Editura Nemira și locul 1 - Editura Eikon din Cluj-Napoca;

- Cea mai râvnită carte a târgului a fost desemnat volumul "Poveștile, viața și moartea" de Vasile Sebastian Dâncu, publicat de Editura Eikon;

- Trofeul Presei a revenit publicațiilor cotidiene "Făclia" și "Transilvania Reporter", posturilor TVR Cluj și Transilvania Live - secțiunea TV și website-ului Ora de Cluj - secțiunea online; întrucât marea majoritate a voturilor au fost acordate posturilor Radio România, care nu au intrat în competiție, trofeul pentru secțiunea radio nu a fost acordat la această ediție.

Premiul Educația, oferit de către organizatori, a fost acordat Academiei de Studii Economice din București.


Premiul Miss Lectura a fost câștigat de domnișoara Ruxandra Maria Mutu, studentă la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Premiul a fost oferit de Casa Augustin și Restaurantul Shanghai.

Pe parcursul celor cinci zile ale Târgului, vizitatorii au avut ocazia să participe la Tombola GAUDEAMUS, organizată pe baza buletinelor pentru Votul Publicului. Câștigătorii celor trei premii puse în joc, constând în obiecte de mobilier oferite de Casa Augustin - Mobila Casei Tale au fost: domnul Cristian Ginel Călugăr - premiul 1, doamna Daniela Dinu - premiul 2 și doamna Cristina Vasiu - premiul 3.


Bilanțul statistic al ediției se prezintă astfel:

  • Suprafața târgului: 900 mp, record absolut al Caravanei GAUDEAMUS

  • Numărul expozanților reprezentați la târg, aparținând domeniilor majore de activitate de pe piețele editorială și educațională a fost de 89.

  • Programul de manifestări al ediției a cuprins peste 40 de evenimente.

  • Numărul vizitatorilor a fost de circa 22.500, ceea ce ar fi reprezentat o adevărată performanță chiar în condiții de piață favorabile. De asemenea, GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2013 este evenimentul cu prilejul căruia numărul total al vizitatorilor care au ajuns la Târgurile GAUDEAMUS, de la inaugurarea programului, a depășit pragul de 2.000.000.


Proiecte derulate sub sigla GAUDEAMUS


Vineri, 19 aprilie, Târgul GAUDEAMUS a lansat un inedit manifest pentru carte - occupy Bulevardul Eroilor: în acordurile fanfarei Diviziei 4 Infanterie "GEMINA" Cluj-Napoca, numeroși susținători ai culturii tipărite, de toate vârstele, au defilat "cu surle și trâmbițe" și cu o carte în mână pe binecunoscuta arteră pietonală din centrul Clujului. Evenimentul a avut ca obiectiv declarat promovarea lecturii și a cărții, în foma ei cea mai dragă și familiară.


În cadrul târgului a fost organizată finala zonală a Concursului Național de Lectură "Mircea Nedelciu", la care au participat elevi de la licee și colegii naționale din Cluj-Napoca. Câștigătoarele concursului, desemnate de un juriu format din profesori de limba română, au fost: Ramona Andronesei (Colegiul Tehnic Ana Aslan) - locul 1, Anca Bărbos (Colegiul Național George Cosbuc) - locul 2 și Diana Țăran (Colegiul Tehnic Ana Aslan) - locul 3. Premiile au constat în sume de bani destinate achiziției de cărți din târg, oferite de organizatori. Ocupanta locului 1 va participa la finala națională a concursului, care va avea loc cu prilejul ediției XX a Târgului Internațional GAUDEAMUS - Carte de Învățătură (București, 13 - 17 noiembrie a.c.).

Invitați de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează și recompensează performanțele obținute pe plan internațional de către reprezentanții la vârf ai învățământului românesc
Invitații de nota 10 ai Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2013, elevi din județul Cluj și din județele limitrofe premiați la olimpiade internaționale din diferite discipline au fost: Bogdàn Eszter (Școala Gimnazială "Simion Bărnuțiu" din Zalău), Szekeres S. Ilma (Colegiul Național "Andrei Mureșanu" din Bistrița), Oláh Mátyás (Grupul Școlar "Horváth János" Marghita - județul Bihor), Teodora Telecan (Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" din Cluj-Napoca), Radu Cristian Andreescu (Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" din Cluj-Napoca), Teodora Șimon (Colegiul Național "Emanuil Gojdu" din Oradea), Ioana Daniela Pavel (Colegiul Național "Silvania" din Zalău), Iulia Arion (Colegiul Național "D. Prodan" din Cugir), Rareș Darius Buhai (Colegiul Național "Liviu Rebreanu" din Bistrița) și Alexandru Cristian Bolunduț (Liceul de Informatică "Tiberiu Popoviciu" din Cluj-Napoca).

Premiile au fost oferite de Automobile Dacia, Fundația pentru Excelență Euromonitor, Opera Resto Caffe și de către expozanții la această ediție (editurile Adevărul, Asociația Macedonenilor din România, CA Publishing, Casa Radio, Cetatea de Scaun, Corint, Curtea Veche, Hasefer, Mega, Militară, Nemira, România Press, Trei, Univers Enciclopedic și Okian).

Cărțile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și a vizitatorilor, a unui fond de carte care va avea ca beneficiari biblioteci ale unor comunități subfinanțate din acest punct de vedere; proiectul continuă o tradiție care durează de la primele ediții ale Târgului Internațional GAUDEAMUS (Coșul Târgului).

De la relansarea sa sub acest nume, în anul 2010, peste 55.000 de volume au îmbogățit patrimoniul unor biblioteci care nu au mai primit de foarte mult timp fonduri pentru achiziții. Acestora li se adaugă acum circa 1.500 de volume donate cu prilejul Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca, ce vor avea ca destinații biblioteca Școlii Gimnaziale din localitatea Borșa (județul Cluj) și biblioteca Grupului Școlar din orașul Borșa (județul Maramureș).


Expoziția Istoria imaginară a cărții și a scrisului însoțește și în acest an Caravana GAUDEAMUS și a revenit la Cluj actualizată cu o selecție din creațiile recente semnate de Jean Marc Godès. Aflate la granița dintre fotografie, artă, poezie și montaj cinematografic, lucrările fotografului francez, de o surprinzătoare prospețime și forță a imaginii, invită spectatorul la o reflecție despre rolul și locul cărții în lumea de astăzi.


Partenerii organizatorilor au fost, la această ediție:Fundația pentru Excelență Euromonitor și publicațiile Șapte Seri, Făclia, Transilvania Reporter și Ziua de Cluj, parteneri media.


Sponsorii ediției: Automobile Dacia, Casa Augustin, Opera Resto Caffe și Restaurantul Shanghai.


Următoarea etapă a Caravanei GAUDEAMUS va avea loc în Timișoara (ediția a IX-a), în perioada 15 - 19 mai.


Pentru detalii suplimentare privind această ediție a Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca, vă rugăm să accesați website-ul www.gaudeamus.rosau să vă adresați Secretariatului GAUDEAMUS. Persoană de contact: Lucian Crețu (tel. 0740 12 11 72, e-mail lucian@gaudeamus.ro).