Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radio România Cluj împlinește 59 de ani de la prima emisie

Publicat: luni, 18 Martie 2013 , ora 10.59

Aniversare pe strada Donat 160

Radio România Cluj împlinește la mijlocul lunii martie 59 de ani. Postul public regional, cu o arie de acoperire ce cuprinde opt județe, este un vector determinant pe piața media din Transilvania. Eforturile de diversificare a ofertei editoriale s-au materializat în septembrie 2012 prin lansarea postului Cluj FM - un produs centrat pe publicul din urbanul mare. Potrivit datelor celui de al treilea val de audiență din anul trecut (septembrie-decembrie) Radio România Cluj a înregistrat o creștere cu 30.000 de ascultători. În afară de studioul clujean, Radio România Cluj deține în portofoliul său și două posturi locale: la Sighet se emite un program propriu de 5 ore, la Sibiu există o "fereastră" de 6 ore. Impactul și aportul acestor entități a fost potențat prin reconfigurarea tronsonului matinal la Sighet, iar la Sibiu prin reclădirea echipei de colaboratori. Situat într-o zonă multiculturală, Radio România Cluj emite în limbile maghiară și ucraineană, elemente care reflectă specificul spațiului etnocultural transilvan. Reflectarea fenomenului sportiv regional a rămas unul din obiectivele importante ale politicii editoriale, el concretizîndu-se în decursul anului 2012 în peste 60 de transmisii de la meciuri și competiții. Prezența postului public regional pe suprafețele oferite de new media este o provocare relativ recentă cu oportunități încă neexploatate în totalitate. Site-ul Studioului, cu cele două variante în limbile română și maghiară, aduc un trafic mediu zilnic de aproximativ 1400 de utilizatori unici. Notorietatea Radio România Cluj, un alt factor al eficienței instituției media, rezidă și în implicarea Studioului în acțiuni și evenimente non-radio: organizarea unor spectacole în sala de concerte de la sediul postului, Festivalul de cântec și dans pentru copii și tineret Armonia, un produs Radio Cluj, suita de vernisaje de artă plastică găzduite de Galeriile Radio - un reper deja consacrat în peisajul cultural clujean. Aceste demersuri sunt completate de prezența Radio România Cluj în calitate de partener media la evenimente culturale majore din areal: TIFF, Toamna Muzicală Clujeană, Festivalul Folcloric Strugurele de Aur, Festivalul European de Teatru Interferențe.

În preajma aniversării zilei de naștere, Radio România Cluj a lansat campania "Radio Cluj într-o propoziție". Redăm câteva reacții și aprecieri din partea ascultătorilor:

"Radio Cluj reprezintă o modalitate de a face viața mai frumoasă, de a cunoaște lucruri noi și de a trăi mai intens.", spune Elvira Balaj.

"Fiecare emisiune este o sămânță a florii, și toate pentru a forma superba alcătuire care-l hrănește spiritual și-l încântă sufletește pe ascultător." (Emilia E)

"Chiar dacă după '89 n-am mai scris, nu m-am despărțit de Radio Cluj. Indiferent unde și în ce postură m-am aflat și mă aflu, aparatele mele de radio au fost, sunt și vor fi fixate pe lungimile sale de undă." - spune domnul Irimie Frăteanu, fost colaborator al postului.

Aceste aprecieri cât și celelalte mesaje "redactate" într-o notă asemănătoare sunt confirmări ale efortului permanent și ne întăresc în convingerea specifică radiofonistului că dincolo de caracterul efemer al semnalului transmis prin eter, dictonul clasic poate fi declinat și astfel: verba manent.


Vernisaj expoziție de fotografie

Sâmbătă, 16 martie 2013, ora 16.00, la Galeriile Radio are loc vernisajul expoziției de fotografie "Muze(e)" semnată de Raluca Piteiu.

Fotografiile selectate în expoziție surprind, în marile muzee ale lumii, raportul publicului cu operele de artă; raport indirect, intermediat de ecranul aparatelor de fotografiat, telefoanelor, tabletelor - Muzeul, lăcaș al muzelor.

"Cele peste treizeci de fotografii care compun expoziția Muze(e) vorbesc despre experiența mersului la muzeu. Recunoaștem ambianța unor muzee celebre (Louvre, Ale Pinakothek, Neue Pinakothek și Pinakothek der Moderne), dar vă propun și imagini surprinse la expoziția-gigant care are loc la final de an universitar la Akademie der blidenden Künste München. Explorez aceste stări și trăiri surprinse prin obiectivul (bineînțeles subiectiv!) al aparatului de fotografiat" spune Raluca Piteiu, care a descoperi în fotografie un mijloc de a comunica și înțelege lumea prin prisma subiectivității artistice.

Expoziția va fi deschisă în perioada 16 martie-16 aprilie 2013.

Vernisajul de sâmbătă 16 martie face parte din evenimentele aniversare Radio Cluj 59 de ani, împreună cu spectacolul pentru copii Ora veseliei de la ora 17. Vor urca pe scena Salii de concerte Radio Cluj copiii artiști de la Liceul de Coregrafie și Artă dramatică Octavian Stroia, Trupa Șapte (echipa de performanță a cercului de teatru și creație literară a Palatului Copiilor Cluj), elevi de la Liceul de Muzică Sigismund Toduță și grupul muzical Radio Cluj.