Arhivă : Cronici Înapoi

CANTEMIR 300 – în jurul lumii. Pseudojurnal de călătorie. Ziua 1

Publicat: duminică, 24 Septembrie 2023 , ora 10.16

Pianistul Ștefan Doniga la Radio România Muzical și un inedit jurnal al unui turneu ieșit din comun.

Ziua # 1 - INCEPTION (sau despre cum a apărut ideea)

 

Să pleci în jurul Pământului nu e chiar primul lucru la care te gândești când vrei să organizezi un turneu. Ca în metafora din filmul lui Nolan care vorbește despre începutul unui vis, nu știi niciodată de unde apare o idee. Dar e un lucru la care ajungi să te gândești atunci când începe să îți placă să călătorești, mai ales să călătorești departe. ROMANIA UNIVERSALIS a fost și este un concept prin care asta ne-am propus: să ducem muzica românească pe cât posibil mai departe, nu numai geografic (utilizarea la plural la persoana I a verbelor înseamnă, în textul acesta și în altele, dacă vor mai fi, Diana Jipa și cu mine).

 

Premiul MUSICRIT din ianuarie 2023, primit chiar pentru edițiile de până acum ROMANIA UNIVERSALIS a fost un stimul excelent, ne-a dat curaj, ne-a făcut să ne dorim și mai mult acest "mai departe" iar programul CANTEMIR lansat de ICR în februarie a părut o șansă bună. În tot contextul ăsta fertil, ideea a fost chiar de la prima versiune una foarte exotică, venită din geometrie: cum definești acoperirea unei sfere (mă rog, geoid, în cazul Pământului)? Atingându-i punctele de axă. Cum să simbolizăm valoarea universală a muzicii românești? Cântând în două puncte de antipod, diametral opuse. Am căutat pe Glob două puncte de axă în care să existe comunități românești cât mai numeroase. Nu a fost greu să găsești, pentru majoritatea, unul pică în oceane. Am hotărât Spania și Noua Zeelandă. Mai mult, Valencia și Hamilton, care au o precizie incredibilă, de câțiva kilometri! Ajungând aici, ceva a licărit: și dacă ne întoarcem prin partea cealaltă? După ce am stabilit că totul e fezabil în cele două puncte inițiale, ba chiar am adăugat si Australia, am întrebat Ambasada din Chile. Din ambele reprezentanțe diplomatice am primit răspunsuri entuziaste și apoi am depus proiectul la ICR. Eram în Peru, tot cu CANTEMIR 300, când am aflat că am obținut finanțarea. QED.

 

Acum începem totul la Valencia. Nu se putea un loc mai potrivit. Un oraș superb, inundat de cultură, artă și știință. O comunitate românească suficientă cât să facă un oraș în sine, între primele 5 din România. Oameni cu un suflet și dor de cultura noastră cum rar am găsit: Asociața Margenes - creierul acțiunilor noatre pe minicontinentul iberic - este de fapt o asociație românească, condusă de doamna Adriana Godeanu-Metz, foarte, foarte activă mai ales în zona de responsabilitate socială. Avem o sală superbă la Auditoriul Rafelbunyol, o Școală de arte cu dotarea unei academii de top. Va fi o seară românească, și, măcar de data aceasta, vom ține minte cu precizie, împotriva metaforei lui Nolan, unde a fost începutul unui vis. Acela de a înconjura pentru prima dată în istorie Pământul cu muzică românească.

 

Și e frumos și ca simbol: din Spania au plecat, în ultimii 525 de ani, mulți călători în jurul lumii, pe mulți îi mai știm și azi. E drept, majoritatea au pornit spre vest. Dar nu avem voie să încercăm și noi?

Ștefan Doniga