Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Reportaj de la recitalul susținut de violonistul Valentin Șerban și pianista Daria Tudor - Duminică, 12 februarie, pe scena Sălii Radio

Publicat: luni, 13 Februarie 2023 , ora 16.46

Ieri seară, pe scena Sălii Radio, violonistul Valentin Șerban, câștigător al Concursului Internațional "George Enescu" ediția încheiată în 2021, și pianista Daria Tudor, semifinalistă a aceleiași competiții, au susținut un recital ca parte a proiectului "Moștenitorii României muzicale" organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera. Acesta a fost primul eveniment realizat în coproducție cu Artexim, marcând astfel deschiderea seriei de proiecte dedicate tinerilor muzicieni români, laureați ai Concursului Internațional "George Enescu". A prezentat Cristina Comandașu, manager al postului Radio România Muzical.

Programul a debutat cu Sonata a IV a pentru pian și vioară de Ludwig van Beethoven, lucrare în trei părți în care au alternat pasaje lirice cu cele încărcate de forță. Au urmat Trei romanțe de Clara Schumann în care interpreții au pus în evidență expresivitatea melodică specifică Romantismului. Ultima lucrare din program a fost Sonata a II-a pentru vioară și pian din creația lui Robert Schumann, o lucrare în patru părți caracterizată prin schimbările bruște de atmosferă. Publicul a fost încântat și i-a răsplătit pe cei doi muzicieni cu îndelungi aplauze, aceaștia oferind ca bis Scherzo din Sonata pentru vioară și pian de Johannes Brahms.

Vă oferim și impresii ale celor prezenți la evenimentul de ieri:

Pianista Daria Tudor: "Noi cântăm pentru prima dată împreună, așa că totul a fost neașteptat și cred că neașteptat de bine pentru noi, ca o primă impresie și pentru acest repertoriu, și pentru această sonată care e foarte rar cântată. Mi-am dorit să o scoatem în față pentru publicul românesc în speranța că nu va fi ultima dată."

Violonistul Valentin Șerban: "Oricând mă bucur să fiu pe scena Sălii Radio și să fac parte acum din proiectul "Moștenitorii României Muzicale" care promovează tinere talente - eu nu știu cât de tânăr mai sunt, dar în afară de mine - și care promovează muzica de cameră, care are nevoie de mare ajutor în România. Sonata a II-a este un munte de muzică. Nu cred că am cântat muzică mai completă de atât."

Mihaela Ioniță: "A fost un recital frumos, extraordinar aș putea spune. M-au impresionat chiar dacă îi ascult pentru prima dată în această postură, cântând împreună. Pe Daria o cunosc de mai mult timp și știu că e o pianistă extraordinară. M-am bucurat să-l ascult și pe Valentin. Au făcut un cuplu extraordinar muzical în această seară. Ne-au bucurat sufletele."

Alina Masiliev: "Mi-au plăcut foarte mult. Sunt foarte efervescenți, o pereche minunată. Programul mi s-a părut potrivit și mi-a plăcut mult comuniunea dintre ei și culorile pe care le-au găsit ei, poate puțin diferite față de înregistrările sau versiunile clasice."Reportaj realizat de Ioana Țintea