Arhivă : Cronici Înapoi

Reportaj de la concertul susținut de Filarmonica „George Enescu” la Ateneu în 12 ianuarie

Publicat: vineri, 13 Ianuarie 2023 , ora 16.11

Ieri, 12 ianuarie, la Ateneu a avut loc concertul susținut de orchestra Filarmonicii „George Enescu” alături de Christian Zacharias care și de această dată și-a asumat atât rolul de dirijor cât și pe cel de solist. Programul a cuprins suita „Mama mea gâsca” de Maurice Ravel, Concertul nr. 27 pentru pian și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart și, în partea a doua, Simfonia a III-a de Franz Schubert.

Publicul a așteptat cu nerăbdare prezența pianistului și dirijorului german alături de muzicienii români. Aplauzele îndelungi l-au determinat așadar pe Christian Zacharias să ofere două momente de bis, atât la finalul primei părți - când a interpretat Rondoul KV 485 de Wolfgang Amadeus Mozart, cât și la finalul celei de-a doua părți, dirijând orchestra în Interludiul nr. 3 compus de Schubert pentru piesa de teatru „Rosamunde”.


Vă oferim și impresii ale celor prezenți la evenimentul de ieri:

Dirijorul Christian Zacharias:

„Sunt fericit la finalul acestui prim concert, deja îl aștept pe cel de mâine! Le-am spus și muzicienilor, pentru mine a fost foarte plăcut să simt că atunci când le vorbeam prin muzică, ei îmi răspundeau imediat. M-am convins din nou astăzi că muzica nu are nevoie de traduceri și cred că și publicul a simțit același lucru. Discursul a fost clar, simplu, a funcționat exact cum mă așteptam, așa că mă bucur de aceste zile, cu atât mai mult cu cât îmi place foarte mult această sală a Ateneului, aici mă simt ca acasă!”


Andrei Dimitriu, fost manager al Filarmonicii „George Enescu”:

„Faptul că Filarmonica „George Enescu” are această șansă să fie dirijată de maestrul Zacharias este o șansă pentru ea, dar îi și conferă o ambiție suplimentară ca să-și continue „obsesia” de a fi extrem de performantă. Este foarte important!"

Ștefan Diaconu, flautist, colaborator al orchestrei Filarmonicii „George Enescu”:

„A fost un concert foarte frumos, este o reușită că se programează în sala de concerte a Ateneului asemenea repertoriu care este mai rar abordat, din păcate, zic eu, în România, un repertoriu care pune în valoare calitățile unei orchestre, arată direcția muzicală și un repertoriu care pune multe pretenții atât muzicienilor cât și dirijorului, iar Christian Zacharias a fost la înălțime în ambele posturi - și de pianist, și de dirijor și a fost o seară, zic eu, minunată alături de el și de orchestra Filarmonicii „George Enescu”.”

Pianista Daria Parkhomenko, laureată a Concursului Internațional „George Enescu” în anul 2018:

„Am fost foarte impresionată de felul în care orchestra a urmărit gestica maestrului Zacharias. A fost prima dată când l-am văzut live, iar din dubla postură în care s-a aflat în această seară, mi-a plăcut cu atât mai mult. Am reținut în special interpretarea concertului de Mozart, pentru că am putut să închid ochii și să urmez pur și simplu muzica. Cred că acesta este cel mai plăcut sentiment pe care muzica poate să ni-l dea; atunci când un pianist atât de mare cum este Zacharias interpretează sau dirijează, cu atât mai mult ai încredere să te lași purtat de muzică. Eu așa am făcut și pentru mine concertul din seara aceasta a fost foarte special. Mă bucur că m-am aflat în România tocmai acum, pentru acest concert!”

Reportaj realizat de Norela Costea