Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Final al Turneului "Silence" - recital și lansare de disc

Publicat: joi, 27 Octombrie 2022 , ora 15.26

Luni seară, 24 octombrie 2022, la Universitatea Națională de Muzică din București a avut loc ultimul recital din cadrul Turneului Internațional "Silence. Anatomia liedului >9 perspective", organizat de Asociația Opus. Cu acest prilej a fost lansat oficial albumul înregistrat recent de soprana Laura Tătulescu și pianista și compozitoarea Ana Iulia Giurgiu-Bondue în studiourile Radio România.

La eveniment a fost prezentă și colega noastră Florica Jalbă:

Avându-le protagoniste pe soprana Laura Tătulescu și pianista și compozitoarea Ana Iulia Giurgiu-Bondue, Turneul Internațional "Silence. Anatomia liedului >9 perspective", organizat de Asociația Opus s-a încheiat luni seară, după o serie de recitaluri susținute de cele două muziciene la Paris, Oldenburg și Iași. Lor le-a aparținut inițiativa de a imprima un disc cu lieduri românești, care, în general, nu au mai fost cântate până acum, fie că vorbim de creații mai vechi, uitate în manuscris sau de lucrări compuse chiar pentru acest proiect. Tematica acestor lieduri este - tăcerea, liniștea. Laura Tătulescu și Ana Iulia Giurgiu-Bondue au înregistrat albumul în luna august, în studiourile Radio România, pentru ca în această toamnă să efectueze un turneu ce s-a încheiat la București, în sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică. Fiecare recital a avut un program propriu, în care au fost incluse atât lieduri ce se regăsesc pe disc, dar și lucrări în primă audiție absolută, create special pentru acest turneu, precum și piese pentru pian solo.

Albumul cuprinde 19 lieduri semnate de 9 compozitori români de mare valoare, începând cu George Enescu, trecând prin creațiile compozitorilor Mihail Jora, Felicia Donceanu, Carmen Petra-Basacopol, pentru a ajunge la Violeta Dinescu și Ana Iulia Giurgiu-Bondue. Cu o mențiune specială pentru un ciclu de lieduri de Myriam Marbe ce a fost înregistrat pentru prima dată.

Seara a debutat cu lansarea oficială a discului, acesta fiind prezentat de Monica Isăcescu Lup - muzicolog și realizator de emisiuni la Radio România Muzical, semnatara booklet-ului, dar și coordonatoare a proiectului. Invitați să ia cuvântul au fost soprana și profesoara Georgeta Stoleriu, precum și compozitorul Dan Dediu - Președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Spicuiesc din cuvântarea doamnei Georgeta Stoleriu "Este foarte dificil să abordezi liedul. Iată că Laura Tătulescu, după o carieră în afara granițelor a revenit în România și ne dăruiește astăzi, alături de colega sa, Ana Iulia Giurgiu-Bondue un recital pe care sunt convinsă că-l veți aprecia."


Compozitorul Dan Dediu a vorbit în detaliu despre toate aspectele albumului "Silcence":

”Am ascultat aseară acest CD și vreau să le felicit pe protagoniste. Mi-au plăcut foarte mult, atât forma, cât și înregistrările. Este un CD care se joacă în jurul conceptului de tăcere, putem să-i spunem și liniște. Eu fac o deosebire între tăcere, liniște și pauză, despre care Aurel Stroe spunea că este sunet vid, este un sunet care nu se aude. Mă bucură faptul că este un booklet foarte profesionist făcut de Monica Isăcescu, cu bibliografie. Cine vrea să știe despre lucrări are și textele liedurilor aici, are și, de multe ori comentariile, fie ale compozitorilor, fie ale exegeților. Are și un rând de poze foarte frumoase, fotografii ale celor două protagoniste și ale celor care au pus umărul la înregistrare, regizorul de sunet și inginerul de sunet; asta mi-a plăcut în mod special. De asemenea, layout-ul CD-ului este foarte frumos. Acum despre conținut - m-am întrebat de ce aceste lieduri - totul este centrat pe personalitatea lui Jora, care deși are un singur lied, generează influență în jurul său și este, putem să spunem, compozitorul român pentru care liedul a fost genul preferat. Ana Iulia Giurgiu-Bondue are un sunet foarte frumos. Nu mai vorbesc de Laura Tătulescu, pe care o veți auzi acum și a cărei disponibilitate și știință de cânt sunt absolut impresionante.”

A urmat recitalul susținut de soprana Laura Tătulescu și pianista și compozitoarea Ana Iulia Giurgiu-Bondue care a inclus lieduri de pe album, dar și miniaturi vocale create de Adina Dumitrescu și Cătălin Crețu, precum și piese pentru pian solo de George Enescu, Tiberiu Olah, Sabin Drăgoi, Nicolae Coman.

Un concept interesant, un program lung și extrem de dificil, interpretat fără să fi fost întrerupt de aplauze până la final, așa cum s-a sugerat publicului care a respectat indicația.

O seară inedită în peisajul muzical bucureștean care cred că ar merita să fie reiterată.

La finalul recitalului, spectatorii au primit câte un CD, acesta fiind distribuit gratuit, fiind realizat în cadrul unui proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).


Am întâlnit-o pe Ivona Cristescu, muzicolog și Vicepreședinte a Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România (UCRRM - Musicrit), care ne-a împărtășit impresiile despre această seară
:

”În primul rând vreau să spun că mă bucur foarte mult pentru recitalul din seara aceasta și mă bucur în primul rând că am putut să ascult muzică românească scrisă în decurs de aproape un secol dacă stăm să ne gândim bine - Enescu, Jora și compozitoarele, compozitorii cu care noi suntem contemporani. Spiritul românesc leagă tot. Indiferent că se cântă în limba germană, că se cântă în limba franceză și în românește, există un motiv românesc prelucrat, așa cum fiecare compozitor simte în sufletul lui. Mă bucur din suflet că cei care au avut această inițiativă ne-au oferit o seară minunată. Sigur că nu totul poate fi perfect, dar știi, Rubinstein spunea că din imperfecțiunile concertelor sale de-a lungul timpului, ar mai face un concert. Sigur, există păreri și păreri, dar ce mi-a plăcut foarte mult, mi-a plăcut muzica românească interpretată de două fete tinere. Pe Ana Giurgiu o știu din liceu, apoi în studenție, am văzut-o la mai multe concursuri studențești și am înțeles de-atunci că va face o carieră frumoasă și iată, astă seară am ascultat-o pe Ana și în postura de compozitoare. Mă bucur din suflet că am fost aici.”

Reportaj realizat de Florica Jalbă