Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Tineri muzicieni cu potențial, premiați la Tulcea

Publicat: marți, 17 Mai 2022 , ora 12.03

Ediția a XXVIII-a a Concursului Internațional de Interpretare Muzicală „George Georgescu” s-a încheiat duminică, 15 mai, cu un eveniment ce a adus pe scena Palatului Copiilor din Tulcea tineri finaliști ai competiției.


„E nevoie de un sat pentru creșterea unui copil” ne spune un proverb atribuit de obicei culturilor africane. Aș extrapola de aici că pentru dezvoltarea unei generații de muzicieni e nevoie de o țară întreagă, cel puțin. Părinți, profesori și, desigur, elevi din întreaga țară au fost prezenți la Tulcea în intervalul 12-15 mai, unde s-a desfășurat ediția a XXVIII-a a Concursului Internațional de Interpretare Muzicală „George Georgescu”. Duminică, 15 mai, pe scena Palatului Copiilor din Tulcea a avut loc Gala Concursului, publicul fiind alcătuit din tinerii muzicieni, părinții acestora, profesorii, dar și membrii juriului - prezidat de prof. univ. dr. Marin Cazacu, de la care am aflat cum s-a desfășurat această ediție a competiției.

„O ediție post-pandemică, în care entuziasmul și dragostea pentru instrument sunt mai puternice, pentru că tot ceea ce nu s-a putut realiza în ultimii doi ani a avut o încărcătură atât de puternică încât tot ceea ce am ascultat ne-a dovedit că muzica nu o să lipsească niciodată din sufletul oamenilor. Sigur că, de la clasa I până la clasa a XII-a - cum are profilul acest concurs - pornind de la pian, care este un instrument foarte cunoscut în întreaga lume, vioara, de asemenea, care este prezentă destul de des, dar și celalalte instrumente... pentru prima dată de exemplu, am ascultat în această ediție harpă, clarinet la un asemenea nivel... De altfel, câștigătoarea acestei ediții este o tânără clarinetistă din București - clasa a XI-a, Ioana Tomescu. Deci, ne-am bucurat din plin să-i ascultăm atât pe cei care ne așteptam, într-un fel, să dovedească calități și nivel foarte ridicat, dar și pe cei care au pornit, de la clasa a II-a, a III-a, chiar și cu instrumente mai puțin cunoscute, să ne dovedească că muzica are atât de multe palete și atât de multe fațete încât merită să iubim toate aceste instrumente.” - Marin Cazacu

Dintre muzicienii care au evoluat în cadrul galei, cea mai puternică impresie a făcut-o, fără îndoială, clarinetista Ioana Tomescu, elevă în clasa a XI-a și câștigătoare a marelui premiu din acest an. Tema cu variațiuni de Jean Francaix a fost piesa cu care interpreta a captat atenția publicului, atât prin tehnica ireproșabilă, cât și prin muzicalitate - abilități pe care publicul și juriul le-au apreciat:

„E o mare noare! Foarte multe emoții, o oportunitate foarte bună și a fost foarte frumos. Am studiat mult timp aceste piese; e programul pe care l-am făcut anul acesta. Sunt piese de tehnică, foarte cerute la clarinet în repertoriul internațional, așa că le-am făcut pentru concursuri și pentru că se cer.”

A fost Ioana Tomescu, cea care a câștigat marele premiu al Concursului Internațional „George Georgescu”. Premiul i-a fost oferit de Ioana Georgescu, fiica dirijorului, președinta de onoare a juriului și cea care a anunțat, înainte de premierea concurenților, că familia Georgescu va oferi trei violoncele Liceului de Arte „George Georgescu” din Tulcea.

„Domnul Cazacu, care are întotdeauna idei foarte bune, care încurajează tinerii, le dă posibilități, a evocat faptul că în școala de la Tulcea nu există clase pentru toate instrumentele. Or, sunt prea mulți pianști, prea mulți violoniști. Nu sunt destui violonceliști, suflători ș.a.m.d. Deci, împreună am decis că va fi creată o clasă de violoncel la Tulcea. Și-atunci, imediat, am fost extrem de entuziastă și am spus că am să ajut școala, adică am să ofer școlii trei instrumente de lucru, un violoncel 1/4, 2/4 și 3/4, să poată să lucreze.” - Ioana Georgescu

Tânărul pianist Tudor Matei Jora a fost distins cu Diploma „Tudor Maria Valentino” ce poartă numele unui foarte tânăr pianist stins din viață prea devreme. Atributul comun tuturor tinerilor care au putut fi ascultați în cadrul galei ar fi acela că au toate datele necesare să devină muzicieni excelenți, presupunând că rămân la fel de studioși pe cât îmi imaginez că au fost până acum. În orice caz, ediția din acest an a Concursului Internațional de Interpretare Muzicală „George Georgescu” a fost o reușită, atât pe plan organizatoric - motiv pentru care echipa competiției merită felicitată - cât și pe plan muzical, unde felicitările trebuie adresate muzicienilor, profesorilor și părinților.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu