Arhivă : Cronici Înapoi
AUDIO. 1 decembrie - zi cu dublă semnificație pentru Radio România
Pentru Radio România, ziua de 1 decembrie a avut o dublă semnificație: Ziua Națională a României și Aniversarea a 10 ani de emisie a postului Radio Chișinău, marcată prin concertul suținut ieri seară la Sala Radio. Detalii despre desfășurarea acestui eveniment - în următorul reportaj realizat de Lucian Haralambie.
Sunt aplauzele de la finalul concertului ce a avut loc ieri seară, la Sala Radio. Ca în fiecare an, ansamblurile Radio România au sărbătorit Ziua Națională printr-un eveniment special, iar în 2021 a avut loc o dublă aniversare, pentru că s-au împlinit, tot pe 1 decembrie, 10 ani de la înființarea Radio Chișinău.
Pe scenă, reunite în premieră, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova, au evoluat sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea. Au propus un program care a scos în evidență multi-culturalismul. Pornind de la aniversații anului - George Enescu și Bela Bartok, de la a căror naștere sărbătorim 140 de ani, din creația cărora am audiat Pastorala-fantezie și, respectiv, Dansurile Populare Românești, călătoria ne-a dus spre muzica discipolului transilvănean al lui Chopin - Carl Filch, care la doar 13 ani a compus Uvertura în Re major interpretată în acest concert. Apoi, una dintre partiturile lui Michael Haynd, fost director muzical la Oradea timp de 2 ani, iar la final, o lucrare plină de virtuozitate și eleganță în jurul căreia a fost construită această înlănțuire - Concertul în Re major pentru violoncel și orchestră de Joseph Haydn - în care solist a fost unul dintre cei mai apreciați interpreți români la nivel mondial - Andrei Ioniță.
"A fost o experiență absolut minunată! Deja m-am obișnuit cu scena Sălii Radio - am avut deja atâtea colaborări frumoase - dar, această ocazie deosebită, festivă, îmi va rămâne pentru mult timp în memorie. Ne bucurăm că toate lucrurile au mers așa de frumos și că frații noștri de peste Prut ne-au însoțit în această seară pe scenă. A fost o colaborare foarte frumoasă!" - violoncelistul Andrei Ioniță, cel care, la finalul evenimentului de ieri seară a oferit și două bisuri - Balada de Ciprian Porumbescu, într-un aranjament pentru violocel și orchestră, dar și Bouree-ul din Suita a 3-a în Do major de Johann Sebastian Bach.
Despre această dublă aniversare sărbătorită la Sala Radio a vorbit Demeter Andras Istvan, fost Președinte Director General Radio România: "M-a bucurat foarte mult acest concert, m-a bucurat ideea, m-a emoționat repertoriul. Orchestra reunită cu această ocazie și solistul, de asemenea, cred că au dat acea încărcătură cu totul și cu totul specială acestei seri care, practic, era deja o seară plină de semnificații. Așa cum acum 10 ani am planificat de Ziua Națională a României lansarea Radio Chișinău, așa și-n seara asta, această aniversare, acest concert cred că nu e altceva decât un fel de angajament al Radio România că va continua acel drum pe care a pornit inițial Maria Țoghină, l-am continuat eu și a fost desăvârșit cumva în mandatul lui Ovidiu Miculescu. Lui Răzvan Dincă nu-i rămâne decât să continue ceea ce am început noi. E o responsabilitate pentru că lumea este într-o continuă evoluție atât la noi, la Radio România, la Radio România Muzical, cât și la Radio Chișinău."
Evenimentul de ieri seară a fost urmărit și de nume importante ale vieții muzicale românești.
Declarația dirijorului Daniel Jinga, managerul Operei Naționale București: "A fost un concert în care dirijorul Gabriel Bebeșelea ne-a arătat încă o dată calitatea lui de muzician extraordinar, un muzician care respectă atât partitura originală, cât și instrumentiștii pe care-i are în față, și care reușește să facă împreună cu aceștia concerte cu care să plecăm acasă în suflet și în minte. A fost un concert miniatural de cameră, firește. Mă așteptam la asta, dar prin calitatea interpreților, prin calitatea lucrărilor abordate eu consider că acest concert a fost unul de clasă, unul potrivit pentru ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională, și, de ce nu, unul potrivit pentru intrarea în pâine, ca să spun așa, a noului președinte-director general, Răzvan Ioan Dincă."
Și violoncelistul Marin Cazacu a oferit declarații la finalul concertului de la Sala Radio: "O seară de suflet, așa cum merită România, așa cum merită muzicienii din România, să fie cunoscuți, să fie promovați... așa cum muzica românească a fost prezentă în această seară și a fost și muzica unor compozitori născuți pe teritoriul României, chiar dacă aparțin altor naționalități. O experiență deosebită între cele două orchestre de cameră - ale României și Republicii Moldova! Mi s-a părut că au participat cu bucurie de a face parte dintr-un cerc cultural comun. Este un moment special pentru că, iată, sunt 103 ani de la Unirea din 1918, când cele două orchestre profesioniste s-au aflat împreună și au sărbătorit împreună pentru ca toți românii să se bucure de muzică, să se bucure de emoție. Felicit și orchestra, dirijorul și, în mod special, pe violoncelistul Andrei Ioniță, care ne-a încântat ca de fiecare dată."
Dirijorul și violoncelistul Cristian Florea a fost unul dintre muzicienii care au evoluat în concertul de ieri seară, în postura de șef de partidă: "Deosebit de emoționantă întâlnirea! Zile tare plăcute! Colegii din București sunt foarte amabili, profesioniști. A fost, într-adevăr, foarte armonică toată relația muzicală. M-am bucurat mult să-l revăd pe Andrei Ioniță, mă bucur întotdeauna de succesele lui. Pentru prima dată sunt cu consăteanul meu, cu Bebeșelea, că și el e sibian. L-am urmărit și pe el în evoluție, dar nu am avut niciodată ocazia să colaborăm. Un bun dirijor, precis, extraordinar!"
O seară de sărbătoare, la Sala Radio, despre istorie, simboluri și importanța valorilor culturale. La final, declarația lui Răzvan Ioan Dincă, președinte director general Radio România: "Simbolistica acestui concert trebuie să țină cont de faptul că, în istoria recentă a României, Radioul public are și un rol de memorie colectivă. Ar fi păcat sau ar fi neîndestulător ca atunci când avem de marcat un eveniment important să nu-l înregistrăm, să nu-l redăm și să nu permitem astfel generațiilor ce vor urma să înțeleagă cum s-a scris istoria. Dacă noi n-am fi conștienți în permanență că scriem istorie prin viețile noastre - mai bună, mai rea; istoria, până la urmă, nu judecă în astfel de termeni - atunci cred că nu ne-am îndeplini cu adevărat misiunea. De aceea, o astfel de orchestră reunită - Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova - aduce un simbol care e important în acest context și care marchează acești 10 ani de Radio Chișinău. Nu întâmplător, de Ziua Națională a României putem celebra și emoția celor de peste Prut împreună cu noi și să nu uităm ceea ce nu poate fi niciodată "spart", și-anume limba română. Ea circulă liberă indiferent de granițe, indiferent de contexte geografice și, până la urmă, așa, undeva, uniți în limbă, putem să simțim românește indiferent unde ne-am afla pe această planetă."