Arhivă : Cronici Înapoi

"Nu este un final, ci un început" - casedemuzicieni.ro - lansare oficială

Publicat: miercuri, 3 Noiembrie 2021 , ora 14.45


În strada Anton Pann nr.20 din București am regăsit ieri după-amiază (2 noiembrie) un duh pe care de mult timp nu l-am mai perceput în spațiul cultural românesc - o formă de normalitate, așezată frumos în teritorii ce accesează o istorie aparent pierdută, dar revalorificată pe coordonatele prezentului. Site-ul casedemuzicieni.ro a fost lansat în mod oficial. Ideea îi aparține colegei noastre Monica Isăcescu, de ani buni în tandem pe această linie a proiectelor inedite cu Ștefan Costache. Am întrebat, cine are întâietate. Mi s-a răspuns, nici unul. În calitate de manager, Ștefan a moderat acest eveniment transmis în direct pe paginile de facebook ale Postului România Muzical, Case de muzicieni, și pe pagina Casei memoriale Anton Pann. A prezentat în datele esențiale acest foarte important site pentru istoria muzicală a Bucureștiului alături de Ștefan Costache, Monica Isăcescu, vorbind despre case nu doar la nivelul unei construcții, ci ca purtătoare ale unor istorii, muzicianul rezonând uneori cu spațiul ales, atunci când istoria nu l-a constrâns spre altceva. Site-ul reuneste deocamdată 30 de portrete de muzicieni și 37 de pagini cu case prezentate bilingv.

Ioana Georgescu Răileanu, fiica dirijorului George Georgescu, implicată emoțional, a oferit mărturii neprețuite. Site-ul casedemuzicieni.ro reamintește valori din trecut, care astfel devin prezent și prezentul se deschide către viitor - se creează firul continuu salvator. Au fost amintite și personalitățile muzicale care au trecut pragul casei George Georgescu, nume de prim rang ale scenei internaționale - Artur Rubinstein, Pablo Casals, Jacques Thibaud, Yehudi Menuhin, Sviatoslav Richter, David Oistrah, și cei mai importanți muzicieni români, începând cu George Enescu. O citez pe Ioana Georgescu Răileanu: " ei sunt reînviați pentru public mai ales în aceste timpuri în care avem nevoie de excelență, și amintirea lor ne face să fim mândri."

Pentru arhitecta Andreea Mihaela Chircă a fost o muncă de detectiv, derulată de la punctul zero. Ea a declarat că a compus piesele ca într-un puzzle - important este a simți fiecare loc în parte, având acces la informațiile extrem de bogate ale site-ului care prezintă deopotrivă biografia proprietarului, date arhitectonice și istorice ale casei respective, și în unele cazuri mărturii de o mare valoare afectivă oferite de urmașii sau discipolii maeștrilor în cauză.

Amintesc integral echipa care a lucrat la acest site: Ștefan Costache - managerul proiectului, muzicologii Monica Isăceascu, Ioana Marghita, Larisa Clempuș, Petre Fugaciu, toți realizatori de emisiuni la Radio România Muzical, Andra Aron - fotografie, Maria Monica Bojin - traducerea în limba engleză, Daniel Ivașcu - Web Designer și membru Imago Mundi.

Casa Anton Pann, spațiu restrâns, labirintic, modernizat, prezentând o colecție de imagini din Bucureștiul vechi și o alta de instrumente tradiționale, la opusul casei memoriale Anton Pann din Râmnicu-Vâlcea, ce păstrează arhitectura țărănească și nenumărate dintre obiectele care au aparținut autorului (desigur așteptăm extinderea proiectului la nivelul întregii țări), așadar Casa Anton Pann a găzduit în continuare un concert al formației Imago Mundi, atât de potrivit în contextul dat. Ieri s-au împlinit 167 de ani de la stingerea din viață a celui "Care în cărțile sale/ Se citește Anton Pann". Și cei prezenți la acest eveniment au ascultat cu o mare încântare aranjamentele atât de inspirate ale unor piese ca "Barbu Lăutarul", "Mori, badeo, să-ți moară dorul", dar și un repertoriu regăsit în cuprinsul albumului "Isvor - Constantin Brâncuși" aparținând lui Cătălin Ștefănescu Pătrașcu - "Drumul spre casă", "Doina Oltului" și "Gorjienne" - muzică ascultată cu reverență, trezind în noi impulsuri de mândrie românească. Finalul a adus sentimentul împlinirii, felicitările de rigoare la un pahar de vin și covrigi, și răvașe culese din "Povestea vorbei", primite din partea custodelui Muzeului Anton Pann: "orbului degeaba îi spui că s-a făcut ziuă; surdului degeaba îi cânți de jale".

Marina Nedelcu