Arhivă : Cronici Înapoi

Lansare de carte - "Angela Gheorghiu. O viață pentru artă", volum biografic

Publicat: marți, 21 Septembrie 2021 , ora 10.07

În prezența sopranei Angela Gheorghiu, vineri, 17 septembrie 2021, Editura Curtea Veche a lansat ediția în limba română a biografiei oficiale a artistei. 

Angela Gheorghiu. O viață pentru artă" este titlul volumului biografic realizat de starul român în colaborare cu muzicianul, scriitorul și realizatorul de documentare Jon Tolansky. Versiunea originală, în limba engleză, "Angela Gheorghiu. A Life for Art" a fost publicată la Londra, în 2018.

Vineri seară, în somptuoasa sală Majestic a Teatrului Odeon din București, Editura Curtea Veche a lansat volumul biografic tradus în limba română de Anca-Maria Pănoiu și prefațat de Emil Hurezeanu.

Am traversat foaierul teatrului sub privirea gazdei, Dorina Lazăr, managerul teatrului și am intrat în sală pe acordurile muzicii interpretate de soprana Angela Gheorghiu, înregistrări audio difuzate până la momentul ridicării cortinei. Din cauza restricțiilor sanitare, sala a putut fi ocupată în proporție de 70 %; spectatorii care nu au mai putut fi primiți în sală au așteptat în foaier, pentru partea a doua a evenimentului, cea în care Angela Gheorghiu a oferit autografe.

După ridicarea cortinei, am putut asculta înregistrarea audio a mesajului transmis de autorul cărții, Jon Tolansky, absent din motive independente de voința sa. Apoi, am urmărit un dialog cald, cordial purtat de jurnalista Marina Constantinescu cu soprana Angela Gheorghiu. Artista a depănat amintiri din diferite perioade ale vieții sale, și-a exprimat recunoștința față de părinții care au susținut-o mereu și a precizat că întotdeauna a fost conștientă de dimensiunea talentului său. Acest fapt a responsabilizat-o de timpuriu și, mai întâi, s-a concretizat prin studiu intensiv, prin sacrificarea timpului acordat vieții mondene. Ajunsă la studii la București, artista frecventa seară de seară teatrele și cinematografele, neratând niciun spectacol. Perioada studenției a însemnat și întâlnirea cu reputatul muzicolog Iosif Sava, realizatorul seratelor radio-tv. Un episod în care amintirile Angelei Gheorghiu s-au împletit cu ale Marinei Constantinescu, căci jurnalista, pe atunci de asemenea studentă, făcea practică la Radiodifuzunea Română; locul în care l-a cunoscut pe Iosif Sava, cel care i-a spus că studenta Angela Burlacu (așa cum se numea în acea vreme), va ajunge mare și a învățat-o pe tânăra Marina Constantinescu cum să recunoscă vocea sopranei pe înregistrări. Angela Gheorghiu ne-a mărturisit că l-a considerat pe Iosif Sava drept un prieten și un înger păzitor, acesta fiind cel care i-a spus din primul an de facultate că foarte curând va ajunge să cânte pe scena celebrei Opere Metropolitan din New York.

Evocarea lui Iosif Sava s-a încheiat cu anunțul jurnalistei că fiul acestuia, Edward Sava, IT-ist, dar și cronicar la revista România Literară se află în public, venit special de la New York. Marina Constantinescu a mai surprins-o pe Angela Gheorghiu nominalizând încă o prezență discretă în sală, în persoana maicii starețe a Mănăstirii Voroneț (Stavrofora Gabriela Platon), sosită la București special pentru acest eveniment.

Responsabilitatea sopranei față de valoare talentului său s-a concretizat și prin dorința expresă de a ști întotdeauna cu cine urma să colaboreze (dirijori, regizori) și care era viziunea regizorală a spectacolelor în care urma să evolueze, astfel încât să accepte participarea doar în producțiile care slujeau partiturii și sensului acordat de compozitor.

Angela Gheorghiu a afirmat și cu această ocazie că încă așteaptă să debuteze într-un spectacol pe scena unei opere din România și a îndemnat publicul să ceară să-și vadă artiștii de valoare, care fac carieră în străinătate și pe scenele românești, inclusiv pe cele ale festivalurilor. Consideră că România are nevoie de decidenți care să construiască și să fie preocupați de cultură. Angela Gheorghiu ne-a încredințat că va continua să împărtășească iubirea, armonia și frumosul prin intermediul talentului său, considerat un dar divin.

Evenimentul s-a încheiat cu proiecția unui fragment din opera "Traviata" de Giuseppe Verdi, înregistrare din arhiva artistei, moment în care tavanul glisant al sălii Majestic a descoperit sala, pentru ca, simbolic, vocea sopranei să se înalțe spre cer.

După o pauză, Angela Gheorghiu și-a făcut apariția în foierul teatrului Odeon, acordând, până târziu în noapte, autografe pe cartea sa, numeroșilor admiratori.

Credit foto: Ioana Hameeda Chiriță

Florica Jalbă