Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Tineri muzicieni la Concertul Regal

Publicat: luni, 28 Octombrie 2019 , ora 15.32

Orchestra Română de Tineret și dirijorul Gabriel Bebeșelea, alături de soprana Cellia Costea și tenorul Teodor Ilincăi au urcat pe scena Ateneului Român vineri, 25 octombrie, în cadrul unui concert caritabil.

În data de 25 octombrie, la Ateneul român a avut loc ediția a XII-a a Concertului Regal, organizat de Fundația Regală Margareta a României. Evenimentul caritabil a reunit pe scena Sălii mari a instituției bucureștene muzicieni români de succes - de la soliștii serii, soprana Cellia Costea și tenorul Teodor Ilincăi, și până la dirijorul Ochestrei Române de Tineret, Gabriel Bebeșelea. Programul concertului a fost dedicat unor momente din opere celebre, semnate de compozitori precum Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Ruggiero Leoncavallo sau Pietro Mascagni. Evenimentul a inclus o expoziție cu lucrări ale bursierilor Fundației Regale, dar și un film de prezentare a proiectului, în care au fost prezentați tinerii ce au beneficiat de burse; unul dintre ei, violoncelistul Cornelius Zirbo, este membru al Orchestrei Române de Tineret, cu care am vorbit despre proiectul caritabil.

"Trei ani foarte frumoși, trei ani memorabili în care am legat relații, în care am cunoscut oameni care m-au influențat într-un mod pozitiv. Au for ani de progres și de învățare." - Cornelius Zirbo

Reacțiile publicului la concertul propus de artiștii români au fost, evident, apreciative:

"Extraordinar! Au cântat minunat! I-am auzit prima dată acum vreo cinci ani cred. Revin cu mare drag și mi se pare că este altceva. Cinci ani par o eternitate pentru că s-a întâmplat să fie atât de puternic mesajul pe care-l transmit! A fost mirific! Mulțumim fundației pentru ceea ce face. Trebuie continuat. Este ceea ce ne reprezintă pe noi ca țară. Este important să reușim să transmitem copiilor și cultura să primeze."

"A fost minunat! Un concert al celebrei Cellia Costea pe care eu o ador și al lui Teodor Ilincăi... suntem la al doilea an în care Majestatea Sa Regele Mihai nu mai este printre noi. Este foarte trist. Cu toții suferim enorm."

"Mi s-a părut foarte interesant. Este a treia oară când mă aflu la acest eveniment. Se păstrează o tradiție. Cred că este o undă de lumină în tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Avem parte numai de știri negative, numai de evenimente negative... De data asta, tinerii ne demonstrează că lucrurile se pot schimba în țara asta și tot ce trebuie să facem e să luăm atitudine. Speranță multă, bucurie și încărcare sufletească!"

"A fost un regal, de aceea e un concert regal! În primul rând, am văzut doi oameni pe care îi vedem rar aici. Însoțirea lor de către Orchestra Română de Tineret - un ansamblu foarte prezent aici - s-a dovedit a fi o bună combinație și tânărul maestru Gabriel Bebeșelea ne surprinde de fiecare dată prin calitatea lucrurilor pe care le face." - a fost pianista Verona Maier, vorbindu-ne despre Concertul Regal din data de 25 octombrie de la Ateneul Român.

După concert am vorbit cu violoncelistul Marin Cazacu, directorul general al Centrului Național de Artă 'Tinerimea Română', despre însemnătatea acestui proiect pentru membrii orchestrelor de tineret:

"Este o prezență pe care cu siguranță tinerii noștri muzicieni din cadrul Orchestrei Române de Tineret au simțit-o ca pe o onoare și o datorie în același timp. Faptul că participă împreună cu Fundația Regală Margareta a României la un proiect pentru alți tineri este o bucurie și pentru ei, pentru că la rândul lor sunt sprijiniți. A fost un concert extraordinar, cu două voci fabuloase și cu un dirijor extraordinar - Gabriel Bebeșelea și cei doi soliști, soprana Cellia Costea și tenorul Teodor Ilincăi, care ne reprezintă pe toate meridianele."

Concertul de vineri a fost, deci, un succes, atât pentru tinerii muzicieni de pe scenă, cât și pentru publicul larg - un argument pentru continuarea acestei tradiții anuale.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu