Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Mozart week in Residence - de la Salzburg la București

Publicat: duminică, 22 Septembrie 2019 , ora 10.25

După-amiaza de vineri, 20 septembrie, a reunit la Ateneul Român iubitorii muzicii lui Mozart, pentru un nou eveniment din Festivalul Enescu: Mozart week in Residence, Săptămâna Mozart, un program adus de la Salzburg de Fundația ce poartă numele marelui compozitor și celebrul tenor Rolando Villazón, director artistic al Festivalului Săptămâna Mozart de la Salzburg.

Înainte de concert, directorul de cercetare al fundației Mozart, Ulrich Leisinger, a oferit în foyer câteva informații despre activitatea fundației, colecția de scrisori și instrumente muzicale ale familiei Mozart și chiar am putut vedea o mică expoziție din care făcea parte și o vioară a lui Wolfgang Amadeus.

Programul concertului, prezentat, într-o formă mai amplă, și la Salzburg, s-a dorit a fi "ca în vremea lui Mozart". Ordinea lucrărilor a fost puțin modificată față de cea anunțată, am ascultat, în prima parte, Uvertura operei Nunta lui Figaro, apoi arii mozartiene de concert și din opere cu soprana Mojca Erdmann și tenorul Rolando Villazón și Simfonia concertantă pentru vioară, violă și orchestră în mi bemol major, cu Akiko Suwanai și Timothy Ridout soliști.

În partea a doua, prima parte din Simfonia Haffner, alte două arii de concert mozartiene și apoi, celelalte trei părți ale Simfoniei, în ideea de a recrea aproximativ forma în care Simfonia a fost prezentată în 1783 la Viena, când primele trei părți au fost interpretate la începutul concertului, iar ultima, la final.

Ansamblul camerata Salzburg s-a remarcat printr-o interpretare energică și precisă, cu evidentă bucurie de a cânta muzica lui Mozart, soprana Mojca Erdmann prin vocea caldă și timbrul strălucitor, iar tenorul Rolando Villazón prin expresivitatea cântului său dar și, carisma prezenței sale scenice. A fost un concert care ne-a demonstrat, din nou, că muzica lui Mozart rămâne proaspătă în ciuda trecerii timpului.

Andreea Kiseleff