Arhivă : Cronici Înapoi

Concertul de deschidere a Festivalului Internațional 'George Enescu' 2019

Publicat: duminică, 1 Septembrie 2019 , ora 1.18

Sâmbătă, 31 august 2019, a avut loc primul concert din cadrul ediției cu numărul 24 a Festivalului Internațional "George Enescu". Protagoniști în evenimentul de la Sala Palatului au fost Orchestra Filarmonicii din Berlin și dirijorul Kiril Petrenko. Detalii aflăm din reportajul realizat de Lucian Haralambie.

În calitate de președinte de onoare al marelui Festival Internațional "George Enescu" vă doresc tot ce este mai bun pentru viitor. Ne gândim la programul de excepție, la cei mai importanți artiști și mari orchestre ale lumii care vor veni în orașul dumneavoastră și la incredibilul public. Nu îmi amintesc vreodată vreun concert din București, în care publicul să nu fi fost cu adevărat superb."

Zubin Mehta, președintele onorific al Festivalului Internațional "George Enescu" și Vladimir Jurowski, directorul artistic al seriei:

Bună seara și bine ați venit la Festivalul Internațional "George Enescu", ediția 2019! Sunt bucuros să le urez "Bun venit!" tuturor invitaților și participanților aici, la Sala Palatului din București, în deschiderea seriei. Ne bucurăm că una dintre cele mai bune și mai importante orchestre din lume, Orchestra Filarmonicii din Berlin, va deschide această ediție, alături de Corul Filarmonicii "George Enescu" și de soliști internaționali și desigur, alături de noul dirijor-șef - Kiril Petrenko. Este o mare onoare pentru festival de a avea această orchestră, acești muzicieni la București și cred că mesajul pe care ei îl transmit lumii este foarte important, având în vedere că au ales pentru acest concert Simfonia a IX-a deBeethoven, care se încheie cu Oda Bucuriei, dar și Rapsodia a II-a a lui George Enescu. Enescu nu este încă suficient de bine cunoscut în lume ca un mare compozitor, așa cum era. Consider că acesta este unul dintre principalele obiective ale Festivalului "George Enescu": acela de a răspândi tuturor mesajul că a sosit timpul pentru muzica lui Enescu."


Cu aceste două mesaje a început ieri seară cea de-a 24 a ediție a Festivalului Internațional "George Enescu", serie deschisă de un concert al Orchestrei Filarmonicii din Berlin susținut la Sala Palatului. Cu Kiril Petrenko la pupitrul dirijoral, ansamblul a interpretat, pentru început, Rapsodia română op. 11 nr. 2 în Re major de George Enescu.

Criticul muzical, Dumitru Avakian: Pentru noi a fost o bucurie mare, faptul că deschiderea s-a făcut cu Rapsodia lui Enescu, cea de-a doua Rapsodie, realizată, gândită, într-un sens poematic, evocator. Petrenko nu este un dirijor al confesiunilor foarte adânci, dar are o elocvență, care merge și care comunică cu foarte bună eficiență.


Cea de-a doua lucrare din programul concertului de deschidere a Festivalului Internațional George Enescu a fost Simfonia a IX-a în re minor de Ludwig van Beethoven, partitură interpretată cu participarea Corului Filarmonicii "George Enescu", sopranei Marlis Petersen, mezzo-sopranei Elisabeth Kulman, tenorului Benjamin Bruns și a basului Kwangchul Youn.


Dirijorul Horia Andreescu: Program frumos pentru deschidere, cu niște disponibilități de expresie și de fel de a gândi individual, dar și în comun muzica, de a dialoga între ei, e extraordinar, mi-au plăcut. Mi s-a părut că această muzică, inclusiv Enescu și Beethoven nu sunt structural potrivite acestui dirijor foarte talentat și, cu siguranță, care are disponibilități grozave, dar pe alte tipuri de muzică. Ideea de a începe cu Enescu și cu Beethoven împreună, iarăși mi se pare că a fost o idee bună și lumea s-a bucurat.

Dirijorul Horia Andreescu, unul dintre cei care au participat la concertul de ieri seară de la Sala Palatului, la fel ca violoncelistul Marin Cazacu:

Extraordinară orchestră, considerată la nivel mondial, să deschidă festivalul Enescu este o onoare. Este o bucurie pentru publicul românesc să asculte această orchestra și în două lucrări emblematice, este vorba de Rapsodia a II-a de George Enescu și Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven, cu prezența Corului Filarmonicii George Enescu, o prezență extraordinară, cu un dirijor care, iată, își face debutul alături de Filarmonica din Berlin în cadrul Festivalului George Enescu. Nivelul orchestrei nu trebuie să-l comentăm, pentru că este fabulous. Singurele noastre nemulțumiri sunt legate de acustica Sălii Palatului. De ani de zile tot așteptăm o sală de concerte autentică și sperăm că acest lucru se va întâmpla la un moment dat, dacă nu nouă, măcar generațiilor următoare.


Și unul dintre muzicienii Festivalului Internațional "George Enescu" de anul acesta, dirijorul Lawrence Foster, director artistic al seriei între anii 1998 și 2001, a vorbit despre evenimentul de ieri seară:

Este o ocazie specială, Orchestra Filarmonicii din Berlin și dirijorul Kiril Petrenko au deschis Festivalul cu două lucrări importante. Îmi pare rău că acest concert nu a fost transmis în direct, în opinia mea o ofensă adusă publicului român. Este pentru prima dată în istoria Festivalului când deschidere nu este transmisă live. Dar, cu toate acestea, a fost o seară care m-a bucurat, orchestra este foarte bună, soliștii au fost nemaipomeniți, iar Corul Filarmonicii "George Enescu" s-a prezentat foarte bine. Sunt încântat de faptul că publicul numeros din sală s-a putut bucura de acest eveniment. Aș fi fost însă și mai încântat dacă acest concert ajungea la publicul din toată țara.


Într-adevăr, un public numeros și foarte generos cu aplauzele la finalul unei seri reușite, lucru remarcat și de Excelența Sa,
Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la București.

Cred că reacția publicului ne-a arătat că a fost o deschidere de Festival nemaipomenită. Sunt sigur că cei din sală s-au convins de ce Orchestra Filarmonicii din Berlin este un ansamblu special. Ca ambasador al Germaniei în această țară minunată am fost încântat să audiez un program alcătuit din muzică românească și germană. Ce poate fi mai frumos decât Simfonia a IX-a de Beethoven, iar Rapsodia a II-a de Enescu este una dintre preferatele mele. Pentru mine a fost o seară grozavă.


La finalul acestui concert, Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO a afirmat că Festivalul Internațional "George Enescu"…

Este mereu tânăr și mereu strălucitor. Este perioada în care Bucureștiu și România strălucesc, ca adevărată capitală culturală a întregii Europe. Suntem, fără îndoială, în competiție directă cu alte mari festivaluri, de la Edinburgh, care se desfășoară în verile scoțiene, dar cred că am avut tăria să depășim perioade complicate și să continuăm să investim în ceea ce reprezintă, până la urmă, esența unei națiuni, cultură, muzică, iar George Enescu o merită cu prisosință să-i fie dus mai departe numele, geniul. Așteptăm cu mult interes și celelalte mari orchestre ale planetei. Mă bucur foarte mult că sunt și extrem de mulți români din toate colțurile acestei lumi, care își pregătesc cu un an de zile, cu doi ani de zile, revenirea acasă, un fel de pelerinaj cultural, pe care românii rătăciți în toate zările se regăsesc, iată, din nou, în jurul culturii, iată, în jurul lui George Enescu. Este o mare sărbătoare a României.