Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul Hariclea Darclee de la Brăila 2019

Publicat: luni, 5 August 2019 , ora 11.48

Un reportaj realizat de Gina Bahor, corespondentul Radio România Actualități de la Brăila.

Conferința susținut de Stephan Poen, medic foniatru, doctor în muzicologie a fost una strălucită. Mariana Nicolesco și Stephan Poen:

Mariana Nicolesco: Nenumărate talente din cinci continente, și-au dat și-și dau întâlnire, an de an, în teatrul, în care legendara soprană Hariclea Darclee debuta în1881. Tocmai pentru a intra în acest univers, în complexitatea lui, în istoria lui, conferințele domnului Stephan Poen, doctor în foniatrie și în muzicologie ne sunt de un imens ajutor, luminând căile pe care au mers predecesorii, pentru a nu ne abate de la drumul înălțător al adevărului și al perfecțiunii.

Stephan Poen: Hariclea Darclee, personalitatea legendară pe care o iubim, o admirăm și în memoria căreia, aici, la Brăila, de aproape un sfert de secol s-au înscris pagini ale recentei, glorioasei istorii a teatrului liric. În fiecare an, numele său este omagiat, este evocat, iar în precedentele conferințe pe care le-am ținut am realizat un parcurs tematic, inițiatic, întru memoria lui Darclee și am definit-o "vocea a două secole".

Hariclea Darclee a dominat epoca sa, a influențat-o, atât în timpul vieții sale glorioase, dar și după. Este foarte înălțător să evoc un fapt unic și anume, personalitatea ei la o vârstă foarte fragedă. Când abia începea să studieze canto, abia se apropia de universul muzicii și al vocalității. Marele brăilean, George Cavadia, compozitor, pianist, cântăreț, profesor de canto, a întrebat-o pe tânăra Hariclea Hariclee de ce studiază canto și ce reprezintă acest studiu pentru ea. Iar tânăra fată i-a răspuns în patru cuvinte: independență, voință, progres, creativitate."


Vremea rece și ploioasă a anulat sâmbătă, 3 august, concertul extraordinar al laureaților concursului Darclee de pe esplanada Dunării, însă evenimentul s-a mutat în sala teatrului Maria Filotti, chiar scena unde a debutat Hariclea Darclee, în anul 1881. Tinerele talente au fost acompaniate de Corul Filarmonicii George Enescu, pregătit de Iosif Ion Prunner și Orchestra Festivalului Darclee sub bagheta maestrului Marco Balberi.


Mariana Nicolesco: Vom asculta în această seară, capodopere muzicale din epoca Haricleei Darcle. La 80 de ani de la trecerea sa la cele veșnice este omagiul pe care îl aducem cu toții memoriei sale. Începem concertul nostru în această seară, cu I Pagliacci de Leoncavallo, corul Ding Dong. ....
Am vrut să începem cu această extraordinară pagină și acum aș vrea să vă spun două cuvinte despre această minunată melodie, adică antrenantă. Ea este cântată de săteni în așteptarea spectacolului prezentat de trupa artiștilor ambulanți, Canio și Nedda, soția sa. Nimeni nu se așteaptă la finalul tragic și la moartea eroinei, rol în care a fost aplaudată cândva Hariclea Darclee, rol pe care l-am interpretat și eu la Metropolitan Opera din New York, în faimoasa punere în scenă a lui Franco Zeffirelli.


Rând pe rând, pe scena teatrului Maria Filotti au cântat soprane, tenori, voci care au încântat publicul brăilean:

Oana Andra: Sunt din București. Sunt prima câștigătoare a marelui premiu din 1995 și de-atunci am o relație specială cu maestra Mariana Nicolesco, în sensul că mă invită, spre marea mea fericire, la toate proiectele deosebite pe care le are. În primul rând, mi-a folosit întâlnirea cu maestra Mariana Nicolesco, pentru că a fost o întâlnire cu excelența însăși. De la dumneaei am aflat faptul că între foarte bine, extraordinar și excelent este un hotar foarte fin, pe care foarte multă lume nu-l detectează și nu-și dă seama de ce unii sunt extraordinari și alții sunt foarte buni, dar le lipsește un dram de ceva.


Bună seara, mă numesc Florentina Soare, sunt mezzosoprană, sunt brăileancă și sunt ultima câștigătoare a marelui premiu Hariclea Darclee, la concursul organizat de doamna Nicolesco.


Ți-a schimbat viața?

Întâlnirea cu doamna Nicolesco e un imens pas de schimbare, e cu totul altceva.


Toți o iubiți pe doamna Nicolesco. De ce? E atât de specială?

Este un om foarte special. Pare un om dur. Este dură, iar eu una mă bucur că a fost dură cu mine. Și este în continuare.


Aveai nevoie de asta, probabil, nu, de discplină.

Da. E o duritate, e o disciplină exact, cu multă dragoste.


Cum te numești? De unde ești?

Zetea Iustinian. Sunt din Baia Mare, dar am terminat la București și fac parte din ansamblul Operei Naționale București.


Ți-a cerut să faci bis?

Da.


Cum a fost?

Provocator, dar important e să creăm atmosferă. Publicul să se simtă bine. Asta e menirea noastră, să încercăm să transmitem cât mai mult publicului.


Dumneavoastră v-ați simțit bine?

Eu m-am simțit bine, deși sunt într-o mică indispoziție vocală de câteva zile.


Laringită?

E o combinație, aerul condiționat, diferențele de temperatură. Se întâmplă, vă dați seama, dar în seri ca acestea trebuie să ne facem datoria față de public.


Îți doresc multă sănătate.

Mulțumesc.


Și să mai vii la Brăila.

Cu siguranță, cu mare drag.

Gina Bahor - corespondent Radio România Actualități