Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Final de stagiune pentru Orchestra Națională Radio în Studioul 'Mihail Jora'

Publicat: marți, 18 Iunie 2019 , ora 12.08

Violoncelistul Andrei Ioniță și dirijorul britanic Duncan Ward au fost invitații Orchestrei Naționale Radio în ultimul concert al stagiunii 2018 - 2019. Cu doi dintre cei mai în vogă muzicieni afirmați în viața muzicală internațională, concertul din 14 iunie de la Sala Radio nu putea fi decât un succes mult aplaudat de un public numeros și entuziast, atras în special de sunetul violoncelului lui Andrei Ioniță. După cum bine știți, Andrei Ioniță performează pe un instrument realizat de Giovanni Battista Rogeri din Brescia în 1671, și a ales să interpreteze, pentru publicul bucureștean, Concertul op. 129 în la minor de Robert Schumann.

"Ca de fiecare dată, mă simt foarte bine pe scena Sălii Radio. A fost o extraordinar de mare plăcere să cânt publicului român și să prezint această lucrare de un romantism și de un lirism extraordinare, acest concert de Schumann." (Andrei Ioniță)

Cu multă emoție l-a ascultat Ani Marie Paladi, cea care i-a îndrumat pașii la Școala de muzică nr. 1 "Iosif Sava" din București:

"El e un muzician care, de fapt, se supune muzicii, nu se folosește de ea. Acest lucru se vede. Deci, dacă el dorește să facă pianissimo, atunci toți ceilalți instrumentiști și dirijorul ar trebui să fie undeva sub el. Așa că e greu, el nu e un artist comod. El nu dorește neapărat spectacol, nu dorește neapărat succes la scenă deschisă. El își face datoria lui de muzician extraordinar și consacrat și cu personalitatea lui muzicală cred că ne-a convins. Cel puțin pe mine!"

Despre evoluția sa strălucitoare a vorbit cu admirație și violoncelistul Răzvan Suma:

"Aceasta este o versiune cu mult bun gust, cu multă personalitate, de nivelul lui Andrei Ioniță, adică de top în această lume a muzicii."

Violoncelistul Andrei Ioniță a oferit cu generozitate și două bisuri, iar la pauză o sesiune de autografe. Desigur, pauza s-a dovedit mult prea scurtă pentru toți cei care și-au dorit autografe și să schimbe câteva cuvinte cu îndrăgitul muzician. Interpretarea sa și, mai ales, unul dintre cele două bisuri alese de violoncelist au fost pe placul criticului Dumitru Avakian, acesta apreciind și cel de-al doilea opus din program, interpretat de Orchestra Națională Radio sub bagheta dirijorului Duncan Ward, Simfonia a VI-a în La major de Anton Bruckner.

"Andrei Ioniță este, într-adevăr, un mare muzician și în Sarabanda din Suita în Do major ne-a dovedit o dată în plus adâncimea spirituală la care cântă Andrei Ioniță. Partea a doua, una dintre marile simfonii bruckneriene - Simfonia a VI-a - a adunat forțele ansamblului și au fost stimulate într-un mod într-adevăr miraculos de acest tânăr dirijor, pentru că relația cu ansamblul a fost minunată. Cei care au rămas în sală au avut bucuria și satisfacția marii muzici."  (Dumitru Avakian)

Reportaj realizat de Jeanine Costache